Εκδηλώσεις

Οι Ανεξάρτητες Αρχές ως εργαλείο αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης

Τη σημασία των Ανεξάρτητων Αρχών, τον ουσιώδη ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους, ανέπτυξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη σημερινή του διάλεξη στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.

Για ποιον λόγο αφαιρούμε εξουσίες από τις δημοκρατικές αρχές; Ποιο είναι το σκεπτικό της ανάγκης για περιορισμό τους; Γιατί δημιουργήθηκαν οι Ανεξάρτητες Αρχές και τι χάνουμε από την δημιουργία τους; Ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι από την μεταβίβαση εξουσιών σε μη εκλεγμένες αρχές;

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που έθιξε ο κ. Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την οποία εμπλούτισε με προσωπικά παραδείγματα από τη θητεία του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

«Την περίοδο πριν αναλάβω την ΓΓΔΕ η εκτελεστική εξουσία μπορούσε να επηρεάζει τους φορολογικούς ελέγχους επιτρέποντας τη διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η ΑΑΔΕ σήμερα αυτό το αποτρέπει». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο ΕΣΡ και την ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σχετικά πρόσφατα η μη σύσταση του ΕΣΡ είχε ως αποτέλεσμα την προβληματική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα των αναξιόπιστων στατιστικών στοιχείων – προ της δημιουργίας της ΕΛΣΤΑΤ με τη σημερινή της μορφή το 2010 – τα οποία είχαν εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς με τις αναφορές περί greek statistics».

Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τη διττή πραγματικότητα, η οποία συνίσταται αφενός στο θετικό πρόσημο της αποπολιτικοποίησης στις κρατικές υπηρεσίες και αφετέρου στην αρνητική πιθανότητα ανεξέλεγκτης δράσης των Αρχών που αυτονομούνται. Η διάλεξη του κ. Θεοχάρη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  επιμόρφωσης σε μεταπτυχιακό επίπεδο που προσφέρει η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας σε ανώτερα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και σε υπαλλήλους υπουργείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.