Από το Βήμα της Βουλής

Περιμένουμε τον πρωθυπουργό να ντύσει επικοινωνιακά τα μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει

Αποτυχία της πολιτικής στον τομέα της ψυχικής υγείας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. «H προσπάθεια αποασυλοποίησης έμεινε στη μέση. Αλλά και τα ιδρύματα είναι ευνουχισμένα. Δείτε για παράδειγμα το πρόσφατο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και το οποίο καταγράφει περιστατικά ασθενών που καθηλώνονται στα κρεβάτια με ιμάντες κυρίως λόγω της αδυναμίας κατασκευής ειδικά διαμορφωμένων δωματίων», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής και διερωτήθηκε:

«Πώς όμως φτάσαμε εδώ; 1,4 δις φαγώθηκαν και φτάσαμε να μην έχουμε αποτέλεσμα. Να μην μπορούμε να κλείσουμε τα άσυλα. Άλλη μια καλή ιδέα που μετατράπηκε σε ένα πάρτι από τα πολλά που μας εξόντωσαν».

Αναφερόμενος στα τρέχοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε πως οι δανειστές θα αποφασίσουν ερήμην μας χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα ούτε καν του παρατηρητή: «Δεν καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός πως έτσι ξεγυμνώνεται; Ότι δεν έχουμε καμία θέση σε αυτή τη διαπραγμάτευση και απλώς περιμένουμε να ντύσει επικοινωνιακά τα μέτρα που ήδη έχει συμφωνήσει».

Σχετικά με τα αντίμετρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας λέτε πως θα πάρετε 1€ αντίμετρα για κάθε 1€ λιτότητας. Και πως το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το πιάνουμε οπότε το 2% νέα μέτρα είναι αχρείαστα. Άρα μας λέτε πως ο νέος στόχος της κυβέρνησης είναι 5,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Ας το ακούσει ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βάζει στόχο 5,5% πλεόνασμα. Και μάλιστα για πολλά χρόνια μετά το 2018. Αυτή είναι η λιτότητά σας και γι’ αυτή θα λογοδοτήσετε».

«Σαν τον Χότζα μάθατε λίγο – λίγο τον γάιδαρό σας να μην τρώει, αλλά θα σας ψοφήσει. Γιατί η οικονομία βουλιάζει. Τα έσοδα σώθηκαν από το μέρισμα της ΤτΕ. Όσο καθυστερείτε, η διαπραγματευτική σας θέση θα χειροτερεύει και θα πάρετε κι άλλα μέτρα. Η ρευστότητα εξαφανίστηκε. Ο ELA και τα κόκκινα δάνεια πήραν και πάλι την ανηφόρα όπως το 2015. Η Άνοιξη της ανάπτυξης σαν ένα νέο ρέκβιεμ για το όνειρο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έδωσε τη θέση της στο Φθινόπωρο της ΕΛΣΤΑΤ», κατέληξε.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ομιλία Ν_Σ Ψυχικής Υγείας 15_03_17