Από το Βήμα της Βουλής, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον απολογισμό της ΑΑΔΕ 2017

«Στην αύξηση των εσόδων της ΑΑΔΕ μεγάλο βάρος σήκωσαν οι ρυθμίσεις. Ωστόσο, το 2017 υπήρξε ένας συντονισμός κινήτρων για φοροδιαφυγή, όπως το γεγονός ότι οι εισφορές υπολογίστηκαν πάνω στα έσοδα», επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα την Έκθεση Απολογισμού της ΑΑΔΕ 2017 και προγραμματισμού των δραστηριοτήτων της για το 2018

«Στο σχέδιο στρατηγικής είσπραξης πρέπει να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η αυτοματοποίηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα διότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μαζικές κατασχέσεις με μια εντολή. Θα υλοποιηθεί τελικά;», διερωτήθηκε ο κ. Θεοχάρης απευθυνόμενος στον διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Παρατήρησε δε ότι, «στις επιστροφές φόρων παρακολουθήσαμε έναν κύκλο σε συνάρτηση με τον πολιτικό. Όποτε η κυβέρνηση είχε πίεση για επιστροφές φόρων βλέπαμε επιτάχυνση για να πάρουμε τη δόση, όποτε δεν είχε πίεση οι επιστροφές δεν μειώνονταν με τον ίδιο ρυθμό. Συνεχίζει η ΑΑΔΕ να έχει αυτόν τον συντονισμό με τον πολιτικό κύκλο ή κάποια στιγμή οι επιστροφές φόρων θα λειτουργούν χωρίς πολιτική παρέμβαση;».

Απαντώντας στον κ. Θεοχάρη, ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι «η κυκλικότητα στις επιστροφές φόρων δεν έχει να κάνει με πολιτική σκοπιμότητα, έχει να κάνει με τους ενδιάμεσους στόχους. Αναπόδραστα όταν έχεις έναν στόχο που πρέπει να τον πετύχεις έναν συγκεκριμένο μήνα, δίνεις μεγαλύτερη έμφαση σε αυτόν. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα συνολικά. Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουμε στόχο να φτάσουμε στο 90ήμερο. Δηλαδή μέσα σε 90 μέρες ο πολίτης που δικαιούται επιστροφή, να την παίρνει.

Σε ό, τι αφορά τις κατασχέσεις, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι «το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μία μείωση η οποία δεν είναι τυχαία. Έχουμε δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες μας πριν γίνεται κατάσχεση, να γίνεται μια έρευνα στο προφίλ του φορολογουμένου και να μην γίνονται κατασχέσεις ατυχώς και να αποφευχθούν φαινόμενα να τα παίρνουμε δύο και τρεις φορές, γιατί μπορεί να υπήρχαν υπόλοιπα σε παραπάνω από έναν λογαριασμό».