Ραδιόφωνο

Δεν θα ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά η ρήτρα μηδενικής επικουρικής σύνταξης – Alpha 989

“O κ. Κατρούγκαλος κατάφερε να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά αντί αυτής θα ισχύσει η ρήτρα μηδενικής επικουρικής σύνταξης, καθώς κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης θα κουρευτούν οι συντάξεις”, δήλωσε αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Σπύρο Χαριτάτο και τον Alpha Radio.

Όπως είπε “δε βλέπουμε το ασφαλιστικό από την αρχή και όλη την ισχύουσα νομοθεσία από το 2010, όπως θα έπρεπε, αλλά φτιάχνουμε μια «κουρελού» από διατάξεις που κόβουν συντάξεις, «10% από εδώ, 10% από εκεί» και δεν χρησιμοποιούμε τις Επιτροπές με ορθό τρόπο για να βγάζουν πορίσματα”. Χαρακτήρισε την «Επιτροπή Σοφών» ως «Επιτροπή Λαγών» του κ. Κατρούγκαλου γιατί  από τα πορίσματά της τον υπουργό ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις που αυτά προκαλούν, ώστε στη συνέχεια να τα αποσύρει. Ακόμη αναφέρθηκε σε όσα  πρέπει να γίνουν άμεσα για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν περικοπές στις ονομαστικές συντάξεις του 2010, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άδικα αποτελέσματα, αλλά οι όποιες περικοπές θα πρέπει να έχουν ως βάση την σύνταξη, που πραγματικά καταβάλλεται σήμερα, καθώς επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις στις περικοπές, π.χ. υπέρ των συνταξιούχων ΔΕΚΟ, ΟΓΑ, Τράπεζας της Ελλάδας, δεδομένης της βαθιάς κρίσης που αντιμετωπίζεται, διότι αυτό επιβάλλεται από το κοινό αίσθημα   δικαίου.

O κ. Θεοχάρης σχολίασε  τη στάση του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Ντουμπρόβσκις λέγοντας ότι “πρόκειται για ένα μήνυμα πως βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για την Κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει διότι έχει αποδομηθεί τόσο η μεθοδολογία της διαπραγμάτευσης όσο και το βασικό επιχείρημα που η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε κατά τη διάρκειά της, ότι διαπραγματεύεται μεν σκληρά, αλλά θα εφαρμόσει τελικά όσα συμφωνηθούν”. Όπως είπε χαρακτηριστικά “φαίνεται ότι έχουμε κυβερνητικά «μπρος-πίσω» σε κρίσιμα ζητήματα και αυτό θα σημάνει  αλλαγή της στάσης των εταίρων”.

Τέλος σε ό,τι αφορά το προσφυγικό επεσήμανε ότι “τελικά αποδεχτήκαμε τους 50.000 πρόσφυγες που αρχικά ειπώθηκε ότι δεν θα αποδεχόμαστα. Όπως φαίνεται συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε στο προσφυγικό, όπως διαπραγματευτήκαμε το μνημόνιο”. Ακόμη διευκρίνισε ότι η επιδότηση ενοικίου θα βοηθήσει την αγορά των ανοίκιαστων κατοικιών, αλλά το προσφυγικό πρόβλημα δεν επιδέχεται μεμονωμένων λύσεων, όπως είναι μόνη της η επιδότηση του ενοικίου.