Ανακοινώσεις

Κάνναβη: η συζήτηση  έχει πλέον ανοίξει.

Πριν μερικούς μήνες ο Γιάννης Μπουτάρης δημοσιοποίησε κάτι που συμβαίνει σε πολλές οικογένειες.  Αποκάλυψε ότι χορηγούσε  κάνναβη στην καρκινοπαθή σύζυγό του προκειμένου να απαλύνει τους πόνους που την ταλαιπωρούσαν.

Ποιος δεν έχει ακούσει για περιπτώσεις ασθενών που η απόγνωση τους οδηγεί στην αναζήτηση οποιουδήποτε σκευάσματος θα μπορούσε να τους προσφέρει ανακούφιση, ακόμα και μέσα από παράνομες διαδικασίες;

Ποιος δεν έχει ακούσει για περιπτώσεις ασθενών που πιστεύουν  στις ευεργετικές της ιδιότητες της κάνναβης ακόμα και για περιπτώσεις που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά;

Ποιος δεν έχει ακούσει για περιπτώσεις  ασθενών που υιοθετούσαν αυτό-θεραπεία με κάνναβη, αγνοώντας τις ιατρικές οδηγίες και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους;

Σύμφωνα με το δίκτυο Ηλιόσποροι οι εν δυνάμει καταναλωτές φαρμακευτικής κάνναβης, από το σύνολο των ασθενών στη χώρα μας, είναι περίπου 250.000 άτομα.

Το ζήτημα είναι αμφιλεγόμενο, κυρίως λόγω των ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο αιώνα από τη διεθνή κοινότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην  ΕΕ δεν υπάρχει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, είτε για την ιατρική είτε για την ευφορική χρήση. Σε 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη, κυρίως για ιατρική χρήση ή δείχνουν ανεκτικότητα ή έχουν ανακοινώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για το προσεχές διάστημα.

Η πιο πρόσφατη και ενδιαφέρουσα νομιμοποίηση έγινε πριν έναν περίπου χρόνο στη Γερμανία και ψηφίστηκε από το ευρύ φάσμα των πολιτικών κομμάτων.

Στο γερμανικό νομικό πλαίσιο, τα ελαιώδη εκχυλίσματα και αποξηραμένα άνθη κάνναβης συνταγογραφούνται όπως όλα τα άλλα φάρμακα και διατίθενται από τα φαρμακεία σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, με το κόστος να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χθες το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης  κάνοντας ένα μεγάλο και συνάμα προσεκτικό βήμα σε ένα θέμα που απαιτεί και σεβασμό και ευαισθησία.

Η συζήτηση  έχει πλέον ανοίξει. Και όλοι – επιστημονική κοινότητα, πολιτική ηγεσία, φορείς- πρέπει να το προσεγγίσουμε με την ευθύνη και τη σοβαρότητα που του  αρμόζει.