Συνεντεύξεις

Στόχος μας, η αυτοδύναμη Ελλάδα – Συνέντευξη στα “Παραπολιτικά”

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο τομέα, Χάρης Θεοχάρης, μιλάει στο «Κ19»

 

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Χάρης Θεοχάρης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, εστιάζει στην αναγκαιότητα για ανάπτυξη και στην επιστροφή των ξενιτεμένων Ελλήνων στον τόπο τους. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει αυτοδύναμη, να παράγει πλούτο, ώστε με τις δικές της δυνάμεις να υποστηρίζει το κοινωνικό κράτος, να διαθέτει άρτια δημόσια Παιδεία και υποδειγματική δημόσια Υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται σαν να κρατάει χαμηλούς τόνους εν όψει των σημαντικών εθνικών εκλογών. Σε ένα σώμα εκλογέων συνηθισμένο στις υποσχέσεις θεωρείτε ότι η τακτική σας πιάνει;

Είναι καιρός πλέον να αλλάξει κι αυτή η κακή συνήθεια στην Ελλάδα. Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται το ένα πέμπτο του 21ου αιώνα και η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες έχει μείνει πολύ πίσω. Σε πολλούς τομείς. Δεν είναι ανάγκη να τους απαριθμήσω τώρα. Λοιπόν, οι κραυγές και τα ψέματα δε θα πρέπει να δίνουν πλέον νικητές εκλογών. Ο λαϊκισμός από τις αρχές του 1980 και το πελατειακό κράτος από γεννήσεώς του θα έλεγα έχουν γίνει βίωμα στη χώρα μας. Έφθασε το τέλος τους, διότι οι πρακτικές αυτές αποδείχτηκαν ότι απέτυχαν οικτρά. Μόνον δεινά επέφεραν. Οι Έλληνες το έχουν αντιληφθεί και γνωρίζουν ποιο είναι το συμφέρον τους. Τι είναι αυτό που θα τους οδηγήσει στις καλύτερες μέρες για αυτούς και τα παιδιά τους. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία αντιτάσσουμε το πρόγραμμά μας μπροστά στις κραυγές, την αλήθεια ενώπιον της φαύλης υπόσχεσης, το όραμά μας απέναντι στην οπισθοδρόμηση.

 

Στις ευρωπαϊκές εκλογές τι είναι αυτό που αποδοκιμάστηκε;

Είναι πασιφανές. Η τακτική της πόλωσης, του φόβου και του διχασμού που καλλιεργήθηκαν με τόση ένταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η τακτική του απέτυχε παταγωδώς. Ο κ. Τσίπρας έχει την εντύπωση ότι η μετεμφυλιακή ρητορική έχει νόημα το 2019. Τέσσερα χρόνια είχαν στη διάθεσή τους, για να αλλάξουν το κλίμα, που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει το πρώτο εξάμηνό τους με τις “αυταπάτες” τους. Για να δείξουν ότι από την αυταπάτη των πρώτων μηνών πήραν πράγματι μαθήματα. Αντιθέτως, όμως, κυβέρνησαν με υπέρμετρη αλαζονεία και ψεύδη. Οι υποσχέσεις που δίνει και η ελπίδα που “πουλάει” δεν έχουν καμιά απολύτως προοπτική και δεν πρόκειται να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Έχουν όλοι καταλάβει ότι οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο Αλέξης Τσίπρας έχουν διαψευστεί πλήρως. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου με τη βοήθεια του ελληνικού λαού. Θα είναι μία κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες, ώστε η πατρίδα μας να ανασάνει.

 

Σε έναν τομέα υστέρησε η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου. Στους ανέργους. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους στις εθνικές εκλογές;

Οι άνεργοι μας πονούν. Η NΔ έχει ήδη εκπονήσει πρόγραμμα αντιμετώπισης του ζητήματος. Κοιτάξτε, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η παροχή επιδομάτων. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ώστε οι άνεργοι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας. Και θα επικεντρωθούμε τόσο στους νέους, όσο και στους άνω των πενήντα χρόνων που με βάση τις νέες τάσεις συνταξιοδότησης μάλλον είναι μικροί ακόμη, για να βρίσκονται στα αζήτητα. Θεωρούμε ότι θα αλλάξουμε το κλίμα. Είναι το πλέον σημαντικό, ώστε οι αγορές να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και γίνεται σύγχρονο, μοντέρνο κράτος με τις δικές της δυνάμεις. Έτσι, θα καταφέρουμε, πιστεύω, να φέρουμε πίσω και μεγάλο μέρος των Ελλήνων που αναγκάστηκαν να ξενιτευθούν. Αυτό είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα.

 

Δυστυχώς είναι πολλά τα “στραβά” στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Θα σας πω μία: η απεμπλοκή επενδύσεων από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Θα υπάρξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μόλις κάποια έργα, όπως το Ελληνικό, μπουν μπροστά. Όμως όλα είναι προτεραιότητες. Έχουμε πει πολλές φορές ότι έχουμε ήδη έτοιμα νομοσχέδια. Δεν πρόκειται να περιμένουμε. Η ΔΕΗ, είναι ένα εκκρεμές πρόβλημα που περιμένει τη λύση του. Και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να εξυγιανθεί.

 

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα, αν η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου. Κυριότερο όλων η μείωση των φόρων…

Σωστά. Σε αυτή την περίπτωση θα αφήσουμε πίσω την τετραετία της μιζέριας και της φτωχοποίησης, κυρίως της μεσαίας τάξης, η οποία πέρασε τα πάνδεινα. Με την πολιτική που ήδη έχουμε εξαγγείλει θα μειώσουμε τους φόρους στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις, θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής περιφέρειας.

 

Ποιος είναι ο προσωπικός στόχος σας;

Στόχος μου είναι να βοηθήσω στην ανάπτυξη της χώρας μου, καθώς τον τομέα των οικονομικών τον γνωρίζω πολύ καλά. Ξέρω τι είναι αυτό που έχει ανάγκη τούτη την στιγμή η Ελλάδα. Ξέρω τι χρειάζεται ο Νότιος Τομέας των Αθηνών, για να γίνει ένας ισχυρός πόλος ανάπτυξης. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει το στελεχιακό αυτό δυναμικό, που θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της οικονομίας. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει αυτοδύναμη, να παραγάγει πλούτο, ώστε με τις δικές της δυνάμεις να υποστηρίζει το κοινωνικό κράτος, να διαθέτει άρτια δημόσια Παιδεία και υποδειγματική δημόσια Υγεία.