Ραδιόφωνο, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον Αθήνα 984

Κύρια σημεία της συνέντευξης στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

  • Ο ρεαλισμός περνάει μέσα από την ουτοπία. Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει ξεκινήσει αυτή την πορεία για την Ευρώπη, όπως την ονόμασε στo πλαίσιo μιας προσπάθειας να πετύχει υψηλούς στόχους. Ο ένας είναι η επανασύνδεση των πολιτών με το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, προκειμένου μέσω μιας ουσιαστικής διαβούλευσης να ερωτηθούν οι ίδιοι οι πολίτες.  Αυτό συμφωνήθηκε από όλες τις χώρες στη Σύνοδο κορυφής και δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για ουσιαστική διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, ενώ για το θέμα κατέθεσα πρόσφατα ερώτηση στον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Κοτζιά.
  • Η χώρα χρειάζεται βιώσιμες πολιτικές δίνοντας  σήμα στις αγορές ότι δεν θα γυρίσουμε στα λάθη του παρελθόντος. Δεν προσυπογράφω καθόλου τη λογική που λέει ότι ο ελληνικός λαός είναι ανώριμος. Αντιθέτως αποδέχτηκε πολύ δύσκολα μέτρα μετά το 2015 χωρίς να βγει στους δρόμους δείχνοντας την ωριμότητά του. Αυτό που περιμένει είναι ρεαλιστικές προτάσεις αλλά και  ανανέωση σε σχέση με τις κοινωνικές δυνάμεις και το πολιτικό οικοδόμημα. Το κέντρο συρρικνώνεται και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για προοδευτικό φιλελευθερισμό.  Ο μεσαίος χώρος φτωχοποιείται και για τον λόγο αυτό ισχυροποιούνται τα άκρα. Οφείλει ο κεντρώος χώρος να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο. Πρέπει να πείσουμε και πάλι τον κόσμο, που ετοιμάζεται να μην ψηφίσει.
  • Προσπαθώ  να αρθρώσω έναν πολιτικό λόγο ο οποίος στηρίζεται στο ρεαλισμό μεν αλλά δίνει και μια οραματική λογική. Πιστεύω ότι μετά το μνημόνιο θα πρέπει να ασχοληθούμε με 5 πυλώνες, 5 άξονες συλλογικού μετασχηματισμού της χώρας μας, για να μπορέσουμε να δούμε ποσοστά ανάπτυξης άνω του 4%. Πρέπει να δούμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση,  χρειαζόμαστε ένα Εθνικό συμβούλιο στρατηγικής, πρέπει να στηρίξουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος χωρίς γραφειοκρατία και γι’αυτό θα πρέπει να μετασχηματίσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε καθολικό βασικό εισόδημα, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο δημόσιο παράλληλα με το υπάρχον, το οποίο θα στηρίζεται στην εξυπηρέτηση μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων και τέλος πρέπει να μιλήσουμε για το ασφαλιστικό, τη φορολογία και τις επενδύσεις, μέσω και της γνωστής πρότασης που έχουμε παρουσιάσει με τους κυρίους Χριστοδουλάκη και Νεκτάριο.