Ραδιόφωνο

Συνέντευξη στο Βήμα fm στον Νότη Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Καμπουράκη

Σκόπιμα η κυβέρνηση συσκοτίζει τη συζήτηση για το χρέος

Η κυβέρνηση σκόπιμα συσκοτίζει -για επικοινωνιακούς λόγους- το ζήτημα του χρέους ακολουθώντας μια κοντόφθαλμη στρατηγική χωρίς να την ενδιαφέρει το ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Το ΔΝΤ έχει πλέον αποφασίσει ότι οι κανόνες που ακολουθούνται είναι συγκεκριμένοι, ίδιοι και για τις 190 χώρες-μέλη, καθώς υπάρχουν και φτωχότερες από την Ελλάδα χώρες που ζητούν κι αυτές ευνοϊκότερη μεταχείριση. Αυτό δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα στο ίδιο το Ταμείο.

Δεν είναι το  ΔΝΤ που ζήτησε να συμμετάσχει -μετά τη δεύτερη αξιολόγηση- στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό το είπε ο κ. Σόιμπλε και η κ. Μέρκελ στο δικό τους κοινοβούλιο, για να «πουλήσουν» τη συμφωνία στο εσωτερικό τους ακροατήριο.

Το Ταμείο θέλει περισσότερες και ουσιαστικότερες διαρθρωτικές αλλαγές από τη χώρα μας και την ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων και δη της Γερμανίας.

Το πιθανότερο είναι να γίνει μια συζήτηση για τα λεγόμενα  μεσοπρόθεσμα ζητήματα του χρέους, δηλαδή μέχρι το 2018, αλλά το ΔΝΤ δεν εννοεί αυτό όταν ζητά διευθέτηση γιατί ουσιαστικά παρατείνεται η αβεβαιότητα.

Εμείς θα θέλαμε μια άπαξ και δια παντός λύση που θα επιτρέψει στους επενδυτές να έχουν έναν ορίζοντα μακροπρόθεσμο.

Η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, θα προσπαθήσει να δείξει ότι πήρε κάτι για το χρέος -στην πραγματικότητα τίποτα- για να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά, καθώς στο μόνο που τα καταφέρνει είναι στο να κάνει το μαύρο άσπρο. Από κει και πέρα το ΔΝΤ εκτιμώ ότι θα μείνει εκτός του προγράμματος, καθώς είναι ευκολότερο από το να δοθεί ουσιαστική λύση πριν τις γερμανικές εκλογές.