Συνεντεύξεις

Συνέντευξη “Axia News”

Στη Νέα Δημοκρατία αναφερόμενοι στην υπόθεση Novartis κάνετε λόγο για τη μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Πού το βασίζετε αυτό;

 

Όταν πριν 14 μήνες ξεκινούσαν τα πρώτα συλλαλητήρια και οι αντιδράσεις για το Σκοπιανό, η κυβέρνηση πανικόβλητη σε μια νύχτα ανακάλυψε το δήθεν «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Διέσυρε μέσα από μια διάτρητη διαδικασία πολιτικούς της αντιπάλους, μεταξύ των οποίων και 2 πρώην πρωθυπουργούς, τέσσερις από τους εμπλεκόμενους έχουν ήδη αθωωθεί και όπως τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ το ίδιο θα συμβεί και με τους υπόλοιπους.

Η μεθόδευση καταρρέει και η υπόθεση αυτή θα καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως η μεγαλύτερη σκευωρία που έζησε ποτέ ο τόπος.

 

Το έσχατο όπλο της κυβέρνησης είναι να αφήνει να αιωρούνται σκιές για πρόσωπα και ότι δήθεν κάτι θα βγει αργότερα, μέχρι τις εθνικές εκλογές. Αλλά κανείς δεν τους πιστεύει πια.

 

Δηλαδή δεν υπάρχει σκάνδαλο Νovartis;

 

Φυσικά και υπάρχει, διερευνήθηκε άλλωστε σε πολλές χώρες και αφορούσε και τις πρακτικές της εταιρείας και τα κυκλώματα γιατρών που είχαν στηθεί. Δεν αφορούσε όμως πολιτικά πρόσωπα.

Ακόμα και οι έρευνες του FBI που τόσες φορές επικαλέστηκε η κυβέρνηση κατέδειξαν ότι δεν αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα. Μόνο στην Ελλάδα η υπόθεση αυτή εργαλειοποιήθηκε και  αποτέλεσε μέσο για να υλοποιηθεί το δόγμα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και αυτοί που το έπραξαν, θα κληθούν να ζητήσουν συγγνώμη από όσους σπίλωσαν.

 

Η δικογραφία για τον κ. Λοβέρδο θα έρθει στην βουλή για την πράξη παθητικής δωροδοκίας τη στάση θα κρατήσετε ως Νέα Δημοκρατία;

 

Φυσικά και θα ψηφίσουμε υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Λοβέρδου, άλλωστε το έχει ζητήσει και ο ίδιος. Ως Νέα Δημοκρατία δεν θα κρίνουμε την ουσία των εισαγγελικών αποφάσεων, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο παράδοξο να ανακοινώνεται σε δόσεις το εισαγγελικό πόρισμα προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις που εξυπηρετούν τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης.

 

Αρχές της εβδομάδας καταθέσατε επίκαιρη ερώτηση για την υπόθεση της κας Ξεπαπαδέα. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες. Τι απαντάτε;

 

Η υπόθεση Ξεπαπαδέα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ηθικής, νομικής και πολιτικής σύγκρουσης συμφερόντων. Ο ίδιος ο Υπουργός από Διευθύντρια του Υπουργείου τη διόρισε σύμβουλο για να μην υπάρχει ασυμβίβαστο στις δραστηριότητές της με τον κ. Αρτεμίου. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει και εντέλει δεν μπορούν να γίνονται από την Γενική Γραμματεία Διαφθοράς, που φαίνεται να αγνοεί ποιος είναι ο ορισμός της έννοιας διαφθοράς. Η κα Ξεπαπαδέα πρέπει να παραιτηθεί και να φύγει τώρα και ο Υπουργός να λογοδοτήσει αν τα γνώριζε όλα αυτά.

 

Ουσιαστικά έχουμε την πλήρη κατάρρευση του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης. Πως γίνεται να δουλεύει η κα. Ξεπαπαδέα για τον Αρτεμίου ενώ είναι σύμβουλος του Υπουργού; Και πως γίνεται να τοποθετείται αμέσως μετά από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παπαγγελόπουλο στη θέση της Γενικής Γραμματέως για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς;

 

Πιστεύετε πως όλα αυτά φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές;

 

Εκτιμώ ότι πριν δούμε και το δεύτερο ημίχρονο λάσπης, δε θα γίνουν εκλογές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει να σέρνεται αυτή η σκανδαλολογία. Βλέπουν όμως από τις δημοσκοπήσεις ότι όλες οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Η τοξικότητα και η λάσπη που σημάδεψαν την εποχή ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν μαζί του.

 

Είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;

 

Η χώρα πρέπει να βαδίσει με αποφασιστικά βήματα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, να μειώσει τη φορολογία, να προβεί σε αύξηση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου και να διαμορφώσει ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις στη χώρα και θα την καταστήσουν ανταγωνιστική.

 

Με την επίτευξη αυτών των στόχων και μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, θα πείσουμε τους δανειστές να χαμηλώσουν τους στόχους των πλεονασμάτων και την επενδυτική κοινότητα ότι η χώρα είναι ασφαλής.

 

Είναι τελικά η υπερφορολόγηση το νούμερο ένα πρόβλημα της οικονομίας σήμερα;

 

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχουν δεσμευθεί πως το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα είναι μια εκτενής φορολογική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που  ενισχύει τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών, στηρίξει την ακίνητη περιουσία και θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας στη χώρα.

 

Το δήλωσε ξεκάθαρα και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στο Reuters ότι μέρος των χρημάτων που πήρε η παρούσα κυβέρνηση από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της φορολογίας θα επιστραφούν σε αυτούς ώστε να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη.

Σήμερα οι οικογένειες νιώθουν πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα καθώς τα βάρη αυξάνονται διαρκώς. 

Πρέπει να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση της υπερφορολόγησης, της απαξίωσης και της αβεβαιότητας, σε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις. 

Ανάπτυξη και επενδύσεις που θα έρθουν με την μείωση των επιβαρύνσεων για εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Προτείνουμε σειρά από μέτρα, όπως  εισαγωγικός φορολογικό συντελεστή 9%,  φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο συντελεστή,  αφορολόγητο 1,000 ευρώ για κάθε παιδί,  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15% και  μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, μέτρα που θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα εισοδήματα και θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανασύσταση της μεσαίας τάξης.

 

Υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Αθήνας;

Ο Νότιος Τομέας είναι μια περιφέρεια με τεράστιες δυνατότητες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο παραλιακό μέτωπο. Αναφέρομαι και στο Μοσχάτο, και τον Ταύρο, και τον Ζωγράφο και όλες τις περιοχές.

Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε τρία ζητήματα

 

Το Ελληνικό, τις υποδομές και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η κυβέρνηση πάγωσε επί 4 χρόνια εμβληματικές επενδύσεις που ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν, και μια τέτοια περίπτωση είναι το Ελληνικό.

 

Σήμερα η επένδυση είναι ακόμα στο μηδέν, χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανικανότητά τους.

 

Για εμάς το Ελληνικό πρέπει γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδος. 

Σύμβολο της νέας Ελλάδας που δε θα πνίξει την τοπική επιχειρηματικότητα.

 

Ο Νότιος Τομέας όμως έχει έλλειψη υποδομών. Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει την επέκταση της Αττικής Οδού προς τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και το Ελληνικό για να συνδεθεί με την κοσμογονία που θα προκαλέσει η ενεργοποίηση των έργων στο πρώην αεροδρόμιο.

 

Τέλος τα νότια προάστια της Αθήνας, ως η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, αποτελούν μια αναπτυξιακή ατμομηχανή που βασίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι μεταρρυθμίσεις που ανέφερα σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών θα στηρίξουν ανάπτυξη και επενδύσεις.

 

AXIA_1304_015_CMYK