Άρθρα

Τουρισμός : Έξι άξονες για την επόμενη μέρα – Ελεύθερος Τύπος

Τουρισμός : Έξι άξονες για την επόμενη μέρα

Βιώσιμη ανάπτυξη
Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Το 70% των τουριστών δηλώνει πως θέλει καταλύματα φιλικά προς το περιβάλλον, που θα κάνουν χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και που θα έχουν πράσινες πιστοποιήσεις. Αν θέλουμε να έχουμε τουρίστες και τουριστικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας διαφυλάσσοντας τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομία, πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της συγκυριακής ανάπτυξης και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο.
Εκπαίδευση, η βάση της τουριστικής μας ανάπτυξης
Όσες υποδομές κι αν γίνουν και όποιες καλές προθέσεις κι αν υπάρξουν, αν δεν “χτίσουμε” την εκπαίδευση, θα ξαναμιλάμε σε λίγα χρόνια για τα προβλήματα της χώρας στον τουρισμό. Στόχος μας είναι εκπαίδευση που αποσκοπεί στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης στη νέα γενιά.
Επενδύσεις
Μεγάλες αλυσίδες και ξενοδοχειακές εταιρείες εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά, βλέποντας τις εξαιρετικές προοπτικές της. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου με την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και τα άλλα έργα που γίνονται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο σύνολο της χώρας, δείχνουν ότι θα υπάρξει έκρηξη επενδυτικών τουριστικών projects.

Τουρίστες με υψηλό εισόδημα
Ως Υπουργείο Τουρισμού εστιάζουμε σε τουρίστες που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε, κατά κύριο λόγο από ΗΠΑ και Κίνα.
Η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό για τους Αμερικανούς τουρίστες, κάτι που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται διψήφιο ποσοστό αύξησης του αριθμού που επισκέπτεται τη χώρα μας. Επίσης, οι τουρίστες από τις Η.Π.Α. που επισκέπτονται τη χώρα μας μένουν πολύ περισσότερο διάστημα και ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα. Για αυτό το λόγο καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν σχέση με τη διασυνδεσιμότητα της χώρας μας με τις ΗΠΑ, και τις απευθείας πτήσεις. Ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος και κατά τις επαφές που είχα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Με το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό που προετοιμάζουμε η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο σε έναν τομέα που αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βασική στόχευση του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος των καταδύσεων αναψυχής, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δεκάδων εκατομμυρίων τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο – κάποιοι προσδιορίζουν αυτό τον αριθμό σε πάνω από 30 εκατομμύρια αυτοδύτες.
Σύμφωνα με την RSTC Europe ο μέσος χρόνος παραμονής των αυτοδυτών σε μια περιοχή κυμαίνεται από 5 έως 7 ημέρες και η μέση δαπάνη αγγίζει τα 750 ευρώ χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνεται η δαπάνη για τις καταδύσεις.

City break, τουρισμός με μεγάλες προοπτικές
Στο “City Break” η χώρα μας δεν ήταν ισχυρή. Η Αθήνα, όμως, έχει μετασχηματιστεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που επιβεβαιώνεται και από διεθνείς μελέτες. Σύμφωνα με το Euromonitor International φιγουράρει στην 43η θέση μεταξύ των 100 πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο και από το 2012 έως το 2018 η προσέλευση ταξιδιωτών κατοίκων του εξωτερικού υπερδιπλασιάστηκε.
Στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι να χαράξουμε τη στρατηγική της επόμενης μέρας.
Είναι ώρα για πράξεις και όχι για λόγια.
Το χρωστάμε στην πατρίδα μας , το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.