Ανακοινώσεις, Άρθρα

Το είπαμε, το κάναμε!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Για μια κυβέρνηση -όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας- και έναν πρωθυπουργό όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εστιάζουν στις λύσεις και όχι στις δικαιολογίες, δεν υπάρχει χρόνος για απολογισμούς. Παρόλ’ αυτά, οφείλει κανείς να καταγράψει τις, βασικές έστω, τομές οι οποίες έχουν επιτευχθεί στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων την προηγούμενη τριετία. Επιγραμματικά αναφέρω:

-Τη δραστική μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, με την πλήρη κατάργηση ενός μεγάλου αριθμού φόρων.

– Τη διαρκή προσπάθεια θωράκισης των εισοδημάτων ενάντια στην ακρίβεια: Μόνο για το 2021 τα κονδύλια κοινωνικής προστασίας αυξήθηκαν κατά 22%, με τη διοχέτευση 4,7 δισ. ευρώ για έκτακτα επιδόματα.

– Τον περιορισμό της ανεργίας κατά 4,8 μονάδες, μέσω της δημιουργίας περισσότερων από 180.000 νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7%.

– Την  επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας και τη θέσπιση του «πρώτο ενσήμου» (150.000 θέσεις για το 2022, από 100.000 το 2021), την  πρόσληψη νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία με 1.200 ευρώ για 6 μήνες.

– Την σαρωτική ψηφιοποίηση του κράτους, οποία έχει μεταμορφώσει προς το καλύτερο το δημόσιο και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

– Την  προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό.

– Την πρωτοφανή και παγκοσμίων διαστάσεων επιτυχία στον Τουρισμό.

Είναι μερικοί μόνο από τους τομείς όπου, ακόμη και ο πιο επιφυλακτικός ή δύσπιστος πολίτης, βιώνει άμεσα και αντικειμενικά αυτό που ανέκαθεν αποτελούσε ένα άρρητο συμβόλαιο τιμής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό: Ότι ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία υλοποιεί όλα όσα υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του 2019.

Το αναμφίλεκτο αυτό γεγονός είναι ίσως περισσότερο εμφανές στον ζωτικό τομέα της οικονομίας: Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας κατά 34% (μεσοσταθμικά), ενώ ο ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Επίσης, μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών ανά οικογένεια. Ο φόρος γονικών παροχών/δωρεών έως 800.000 ευρώ καταργήθηκε εντελώς. Μειώσαμε  το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% σε 24% και το φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%. Συναφώς, επιβλήθηκε μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και ελαττώθηκε κατά 3 μονάδες η φορολογική επιβάρυνση στην εργασία.

Όλα αυτά είναι μέτρα άμεσης και χειροπιαστής εφαρμογής, μέτρα που τα χρειάζονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Σε ό,τι αφορά στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής προστασίας, εκτός των 4,7 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για επιδόματα, υπήρξε αύξηση κονδυλίων για το Επίδομα Στέγασης (34%), 14% για το Επίδομα Παιδιού, 2% για τα Αναπηρικά Επιδόματα κ.λπ.

Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε πολύ εύκολα να επικαλεστεί τις αλλεπάλληλες και πρωτοφανούς σφοδρότητας, παγκόσμιες κρίσεις για να αναβάλει την εφαρμογή του αναπτυξιακού της προγράμματος. Δεν το έκανε. Οι προκάτοχοί μας υποσχέθηκαν τα πάντα, παραπλανώντας εσκεμμένα τον ελληνικό λαό.

Αντιθέτως, καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν (οι τελευταίες αυξήσεις στην Ευρώπη και στο ρεύμα αλλά και στο φυσικό αέριο μοιάζουν τρομακτικά εξωπραγματικές), η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων ενώ η οικονομία ανατασσόταν και οι κρίσεις αντιμετωπίζονταν με εξαιρετική επάρκεια, το καλύτερο εχέγγυο απέναντι στη γενικευμένη ανασφάλεια είναι η συνέχιση της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.