Το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς υπονομεύει το έργο των κοινωφελών ιδρυμάτων - Χάρης Θεοχάρης

Το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς υπονομεύει το έργο των κοινωφελών ιδρυμάτων

Vouli5

Τις υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις που υπονομεύουν το έργο των κοινωφελών ιδρυμάτων για τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.


Ειδικά ως προς τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, σε όλα τα προηγούμενα φορολογικά καθεστώτα μέχρι και το ΕΕΤΗΔΕ τα κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα απαλλάσσονταν της φορολόγησης ακινήτων ιδιοκτησίας τους. Ενδεικτική των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι η περίπτωση του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο κλήθηκε να πληρώσει το 2016 σε φόρους και εισφορές το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Θεοχάρης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν υφίστανται πρόθεση και σχεδιασμός για την πιστοποίηση μιας σειράς κοινωφελών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, βάσει κριτηρίων λειτουργίας, σκοπού δραστηριοτήτων, διαχείρισης χρηματοδότησης και άλλων κριτηρίων, τα οποία να δικαιούνται απαλλαγής ή έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους που χρησιμοποιούνται για την παροχή του συγκεκριμένου και ορισμένου κοινωφελούς και φιλανθρωπικού τους έργου.

Δείτε το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης: