Από το Βήμα της Βουλής

Χάρης Θεοχάρης: «Ρεαλιστικό και ισορροπημένο το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

Καίρια ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαιικού συστήματος στην Ελλάδα ανέλυσε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χάρης Θεοχάρης. Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι ρεαλιστικό, διότι έχει τους εξής στόχους:

 

1) Να προστατεύσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία απονομής δικαίου. Για παράδειγμα, η σύγχυση των αντιφατικών αποφάσεων θα μειωθεί μέσω του θεσμού της πιλοτικής δίκης.

2) Να ενισχύσει την προστασία, ειδικά των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, καθώς θωρακίζει το τελευταίο καταφύγιό τους, τη Δικαιοσύνη.

3) Να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό δικαιικό σύστημα, μέσω της εύρυθμης και ταχείας απονομής δικαίου».

 

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα που προωθεί το νέο Σ/Ν, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος είναι ο κύριος παράγοντας ποιότητας. Οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι στην Ελλάδα είναι σε θέση να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν τις νέες διαδικασίες και τις νέες τεχνολογίες, προς όφελοςτων διαδίκων. Ο πρωτεύων παράγοντας της ποιότητας μίας δίκης είναι ο σύντομος χρόνος εκδίκασης. Όταν η πολύπλοκη καθημερινότητά μας, στον προσωπικό και στον επαγγελματικό τομέα, βασίζεται σε συγκεκριμένες προθεσμίες, ο χρόνος εξυψώνεται σε πρωτεύουσα συνιστώσα της Δικαιοσύνης».

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «το καινούργιονομοσχέδιο, εκτός από ρεαλιστικό είναι και ισορροπημένο. Διότι πετυχαίνει τους στόχους του

α) απλουστεύοντας διαδικασίες (π.χ. παράσταση των διαδίκων με δήλωση),

β) ψηφιοποιώντας (π.χ. με την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων, όπως επιδόσεις, καταθέσεις δικογραφιών, ψηφιακές υπογραφές κτλ.)

γ) θεραπεύονας προβλήματα και κενά από την 6ετη εφαρμογή του Ν. 4335 (π.χ. με τη διόρθωση αστοχιών στις διαδικασίες επίλυσης των μικροδιαφορών)».

 

Σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι «το νέο Σ/Ν εισάγει ευνοϊκές διατάξεις, όπως τη μερική επαναφορά του δικαιώματος της ανακοπής πλειστηριασμού. Ταυτόχρονα προβλέπει τη διεύρυνση των προθεσμιών για την τακτική δικάσιμο. Το νομοσχέδιο βελτιώνει επίσης το ζήτημα της ανακοπής και απλοποιεί τη διαδικασία μείωσης του τιμήματος όταν δύο διαδοχικοί πλειστηριασμοί κηρυχθούν άγονοι».

 

Για τη σημαντική έννοια της πρότυπης ή πιλοτικής δίκης, η θέση του κ. Χάρη Θεοχάρη είναι ξεκάθαρη: «Ο θεσμός της πιλοτικής δίκης έχει ωριμάσει από τη δεκαετή εφαρμογή του στα Διοικητικά Δικαστήρια. Η επέκτασή του είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε Υπουργού Δικαιοσύνης που σέβεται τη θέση του. Και βεβαίως έχει κριθεί συνταγματικός στον ανώτατο βαθμό. Συνεπώς, οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης επ’ αυτού είναι παραπλανητικές».

 

Γενικότερα, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία τα οποία περιέχονται σε Έκθεση Αξιολόγησης της ΕΕ για τη χώρα μας. Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, ειδικά τα αστικά δικαστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν μη επαρκώς, καθώς ο αναγκαίος  χρόνος επίλυσης επίδικων αστικών και εμπορικών υποθέσεων εξακολουθεί να αυξάνει (637 μέρες το 2019 συγκριτικά με 559 μέρες το 2018).

Επιπλέον, η παραγωγικότητα των πρωτόδικων δικαστηρίων δεν έχει βελτιωθεί, όσον αφορά στο ρυθμό εκκαθάρισης και περάτωσης των αστικών και εμπορικών υποθέσεων (86,2% το 2019 συγκριτικά με 86,3% το 2017).

 

Ως εκ τούτου, ο κ. Θεοχάρης κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξουν «στοιχειώδη συνέπεια λόγων και πράξεων. Αυτή θα σας οδηγούσε στην υπερψήφιση επί της αρχής και της συντριπτικής πλειονότητας των άρθρων, δεδομένου ότι ο 4335 είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και αυτό το ραντεβού με τη συνέπεια».

 

Τέλος, σε σχέση με το αίτημα που υπέβαλε η αντιπολίτευση περί εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ, τις δημοσκοπήσεις κ.λπ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης επέκρινε με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του υποκρισία. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «το αίτημα είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2015-2019. Ποιος δε θυμάται, άραγε, τις μετρήσεις από εταιρείες που ξεφύτρωναν από το πουθενά, εμφάνιζαν τη διαφορά από τη ΝΔ στις 2-2,5 μονάδες και δημοσιεύονταν σε εφημερίδα φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος δεν θυμάται την προσπάθεια που κάνατε προκειμένου να χειραγωγήσετε το διαγωνισμό με τις άδειες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Ποιος δεν θυμάται όσα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα για τις υπόγειες διαδρομές χρηματοδότησης προκειμένου να εκδοθεί η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη;»