Όλο και λιγότεροι καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα - Χάρης Θεοχάρης - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ - Βουλευτής ΝΔ Νοτίου Τομέα

Όλο και λιγότεροι καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα

13 4 17

Χαιρετίζουμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων σε απάντηση αίτησης κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσα τον περασμένο Δεκέμβριο ζητώντας τα στοιχεία αυτά.

Ελπίζουμε πια η δημοσιοποίησή τους να γίνεται τακτικά ως στοιχειώδης υποχρέωση διαφάνειας.

Από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτουν δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, η μεσαία τάξη οδεύει με εκθετικούς ρυθμούς προς την εξαφάνιση. Το 2011 το 46% των φορολογουμένων δήλωναν από 20 έως 100 χιλιάδες ευρώ. Σε πέντε έτη αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Πάνω από το 20% της μεσαίας τάξης έχει εξαφανιστεί.

Δεύτερον, η μαζική μετατόπιση εισοδημάτων κάτω από τις 20 χιλιάδες ευρώ υπογραμμίζει την πορεία της χώρας προς τη μαζική φτωχοποίηση και την ανέχεια. Δεν είναι μόνο πως 6 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω από αυτό το όριο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό της κοινωνικής καταστροφής πως η πλειοψηφία αυτών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Πριν η κυβέρνηση ξανα-πανηγυρίσει για τα δημοσιονομικά της επιτεύγματα, θα πρέπει να κατανοήσει πως κάθε φορά όλο και λιγότεροι καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα.