Άρθρα

Άρθρο στα ΝΕΑ -“Μύθοι και αλήθειες για τον τουρισμό”

Είναι σαφές πως στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση που ζούμε, η διάχυτη ανασφάλεια εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο εκμετάλλευσης από καιροσκόπους και λαϊκιστές. Δυστυχώς – δείγμα της ανωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος – αυτό συμβαίνει ήδη. Επειδή αυτή η συζήτηση μπορεί να πλήξει επικίνδυνα την εικόνα της χώρας, οφείλουμε να ανασκευάσουμε τρεις από τους μύθους που κάποιοι προσπαθούν να κατασκευάσουν.
– Μύθος 1: «Φταίει ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων».
Μόνο από εθελοτυφλία μπορεί κάποιος να αγνοήσει τα δεδομένα. Τον Αύγουστο του 2020 η Ελλάδα υποδέχτηκε περίπου 2 εκατομμύρια τουρίστες με τα κρούσματα μεταξύ των φιλοξενούμενων να είναι 509δηλαδή 0,026%. Και, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το δεύτερο κύμα μάς βρήκε ενώ η τουριστική σεζόνέκλεινε στη χώρα μας. Εξάλλου το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τουριστικές και μη.

– Μύθος 2: «Η Ελλάδα άνοιξε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο».
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Ο Ελληνικός Τουρισμός άνοιξε βάσει ενός πλήρους και λεπτομερέστατου σχεδίου. Εφαρμόσαμε αυστηρά πρωτόκολλα για κάθε δραστηριότητα, θωρακίζοντας υγειονομικά τα σύνορα της χώρας μας. Εκπαιδεύσαμε χιλιάδες εργαζομένους, στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών προορισμών για κάθε ενδεχόμενο. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο ξενοδοχείων καραντίνας. Θα αρκούσε η αναφορά στο αλγοριθμικό σύστημα «EVA», το οποίο αντιγράφηκε από σειρά χωρών αλλά και την Κομισιόν που ζήτησαν τη δική μας τεχνογνωσία. Και, κόντρα στην εσωτερική πολιτική μιζέρια, η Ελλάδα έγινε διεθνώς παράδειγμα ορθής αντιμετώπισης της επιδημίας στον τομέα του τουρισμού.

– Μύθος 3: «Ο Τουρισμός δεν απέφερε έσοδα, οπότε κακώς άνοιξε».
Κατ’ αρχάς αυτά τα έσοδα που… «κακώς» είχε η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, είναι άνω των €3 δισ. διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες. Ίσως για όσους θεωρούν πως δε θα έπρεπε να ανοίξουμε φέτος, τα €3 δισ. είναι αμελητέα. Τους διαβεβαιώνουμε πως δεν είναι για τους χιλιάδες εργαζομένους και τους επιχειρηματίες του κλάδου. Αλλά ας μην ξεχνάμε το τεράστιο στρατηγικό κέρδος: Ο Ελληνικός Τουρισμός με τις προσπάθειες της χώρας, του Υπουργείου και τις καμπάνιες του ΕΟΤ έμεινε ζωντανός, αύξησε το συμβολικό του κεφάλαιο διεθνώς με την εμπιστοσύνη και το θαυμασμό εκατομμυρίων τουριστών. Και έτσι η Ελλάδα ενίσχυσε την παρακαταθήκη της για το μέλλον. Εξάλλου, φέτος πετύχαμε όλους του ποιοτικούς στόχους που είχαμε θέσει, ενώ όσοι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους στηρίχθηκαν με τη φετινή εισροή τουριστών. Είμαστε σε διαρκή επαφή με προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως, η Κέρκυρα κ.λπ. Αυτό που ακούμε -και καλούμε οποιονδήποτε να το διαπιστώσει και μόνος του- είναι ότι η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι του 2020 ήταν ανέλπιστα υψηλή.
Θα μπορούσαμε να καταρρίψουμε κι άλλους μύθους, κι άλλες απόπειρες παραποίησης της αλήθειας για το φετινό, «διαφορετικό» καλοκαίρι του Ελληνικού Τουρισμού. Η ιστορία του τουρισμού για το 2020 γράφτηκε.
Και γράφτηκε από τους εργαζόμενους, από τους επιχειρηματίες, από τα εκατομμύρια των επισκεπτών που προτίμησαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Είναι μια ιστορία που γράφτηκε από όσους πιστέψαμε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός μπορεί να μείνει ζωντανός. Δεν έμεινε απλώς ζωντανός, αλλά ισχυροποιήθηκε. Συνεπώς ελπίζει βάσιμα ότι το 2021 – εφ όσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες- θα σηματοδοτήσει την απαρχή της ανάκαμψής του.