Ραδιόφωνο

Είναι η ώρα για ένα δυνατό ριζοσπαστικό κέντρο – Βήμα FM

«Εάν δεν περάσει το ασφαλιστικό τότε πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε οικουμενική ή εκλογές. Δε μπορούμε όμως να πούμε ποια είναι η καλύτερη λύση αν δεν εστιάσουμε στο πρόβλημα», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης καλεσμένος στο στούντιο του Βήμα FM και στους Β. Χιώτη  και Ν. Παπαδόπουλο. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα: Μια οικουμενική δε μπορεί να το πετύχει αυτό: ρίχνουμε απλά το «μουτζούρη» σε κάποιους τεχνοκράτες, παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, δίνουν μια ανάσα και στο τέλος έρχεται πίσω το πολιτικό σύστημα να συνεχίσει ανενόχλητο. Οι εκλογές δυνητικά μπορεί να δώσουν λύσεις εάν οι άνθρωποι που θα τις κερδίσουν δεν έχουν πει ψέματα στο λαό».

Αναφερόμενος στο Ποτάμι, δήλωσε ότι αυτό πρέπει να εκπέμψει πιο δυνατά το μήνυμά του και να κάνει δυναμικές εξωστρεφείς κινήσεις. Είναι σημαντικό, τόνισε, να ενωθεί ο χώρος του Κέντρου, καθώς το πολιτικό μας σύστημα για να είναι ευσταθές χρειάζεται τρεις πόλους. Ο χώρος του Κέντρου δεν έχει κερδίσει ακόμα το στοίχημα που φαίνεται να κερδίζει ο δεξιός χώρος, και το Ποτάμι είναι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να το κάνει αυτό- δεν είπε και δεν θα πει ποτέ ψέματα, ενώ έχει συσπειρώσει σοβαρούς ανθρώπους και δεν πρέπει να πάει χαμένη η προσπάθεια. Στο Ποτάμι μιλάμε για το ριζοσπαστικό κέντρο: βαθιές αλλαγές και σύγκρουση με τα συμφέροντα, επίλυση των ζητημάτων της διάκρισης των εξουσιών, ταυτόχρονα με πολιτικό και οικονομικό φιλελευθερισμό αλλά και δυνατό κοινωνικό κράτος.

O κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο θέμα του συμβούλου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών κ. Κιμ υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό κράτος πληρώνει «χρυσάφι» τις συμβουλές του  αφού το ποσό που αναμένεται να λάβει ο Κορεάτης φαίνεται πως ανέρχεται στα 800.000.

«Τι κάνει ο κ. Κίμ για την ελληνική κυβέρνηση; Τον πληρώνουμε 800.000 για να δίνει πληροφορίες σε ξένα funds, όπως μαθαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Θεοχάρης.

Για το εκλογικό σύστημα δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε έναν εκλογικό νόμο που θα οδηγεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς αυτές είναι καταστροφικές για την οικονομία, αλλά και σε ένα νόμο που θα κατεβάζει το όριο για είσοδο στη Βουλή κάτω από το 3%. «Δεν πρέπει να αφήνουμε γκρουπούσκουλα να μπαίνουν στη Βουλή», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι μια τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμα εντός του κόμματος.

Στη χώρα υπάρχουν τέσσερεις άφωνες ομάδες: οι νέοι, οι άνεργοι, οι αγέννητοι και οι μετανάστες- σε αυτούς πέφτει πάντα ο λογαριασμός του λαϊκισμού. Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά υπάρχουν δίκαιες λύσεις. Το μεγάλο ιδεολογικό ψέμα που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι θα μας χαρίσει λεφτά ο Σόϊμπλε και οι δανειστές. Η επιμήκυνση του χρέους που θα μας δώσουν μπορεί οικονομικά να οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, ιδεολογικά όμως έχει μια τεράστια διαφορά: όλα θα πληρωθούνε από Έλληνες- τις επόμενες γενιές. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εργασίας δεν ήξεραν στη Βουλή ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι αναδιανεμητικό, αλλά διανεμητικό, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για δυσβάσταχτες εισφορές και ταυτόχρονα χαρακτήρισε αβάσταχτες τις μειώσεις των συντάξεων: αυτός είναι και ο ορισμός του μη βιώσιμου συστήματος.

Η κυβέρνηση κάθε φορά αναμετράται με τις δικές της επιλογές και δεν κρίνεται με τα πεπραγμένα της αντιπολίτευσης. Το αίτημα σήμερα πρέπει να είναι για δικαιοσύνη και ευημερία. Δικαιοσύνη για να μοιράσουμε σωστά τα τωρινά βάρη και τη σημερινή μιζέρια, ευημερία για να σταματήσουμε να μοιράζουμε τη μιζέρια και να παράξουμε πλούτο και πάλι δικαιοσύνη για να μοιράσουμε σωστά τον πλούτο αύριο.

Κατέληξε στο ότι το πολιτικό σύστημα είναι το καρκίνωμα σ’αυτή τη χώρα: Γαλούχησε το λαό να πιστεύει στις μαγικές λύσεις και από την άλλη συγκεντρώνει υπερεξουσίες και δεν δίνει λύσεις. Είμαστε μια κοινωνία σε νεύρωση, που κάνει διαρκώς βιαστικούς κύκλους χωρίς να καταλήγει πουθενά, τόνισε.