Uncategorized, Ανακοινώσεις, Συναντήσεις

Επίσκεψη Χάρη Θεοχάρη στο Πανελλήνιο Σωματείο ΑμεΑ «Ερμής».

Μια ξεχωριστή, πολύτιμη, βαθιά διδακτική εμπειρία για μένα ήταν η επίσκεψή μου στο Πανελλήνιο Σωματείο ΑμεΑ «Ερμής».

Πρόκειται για έναν φορέα με πολυετή προσφορά στον τόσο ευαίσθητο τομέα της αναπηρίας, ο οποίος στεγάζεται σε κτήρια της παλαιάς στρατιωτικής βάσης του Ελληνικού. Μαζί με τη Δήμητρα μοιράσαμε δώρα στα παιδιά του «Ερμή», στη πραγματικότητα, όμως ανταλλάξαμε χαρά: Διότι η παρουσία μας εκεί είχε να κάνει με την επικοινωνία, την οποίαν δεν εκτιμούν μόνον οι ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες του «Ερμή», αλλά και εμείς ως επισκέπτες.

Μαζί με τα κάλαντα και τις ευχές τους, τα παιδιά μας πρόσφεραν ως δώρα κάποια από τα εκπληκτικά χειροτεχνήματα που κατασκευάζουν στα εργαστήρια του «Ερμή», κάτι που μας συγκίνησε ιδιαίτερα. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης, ενώ είχα επίσης συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου. Ενημερώθηκα για τα ζητήματα που απασχολούν ολόκληρο το αναπηρικό κίνημα και κυρίως για την φάση στην οποία βρίσκεται η αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Ως εκ τούτου, το θέμα των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Φυσικά, προϋπόθεση για τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των ΣΥΔ, είναι η διασφάλιση των βιωσιμότητάς τους, με τη διοχέτευση των αναγκαίων πόρων, προκειμένου να επιτυγχάνεται ομαλή και ασφαλής λειτουργία των ΣΥΔ.

Είναι γνωστή -και αναγνωρίζεται από τους φορείς των ΑμεΑ- η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με προσωπική επίβλεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Η επικέντρωση στα ζητήματα αναπηρίας είναι δεδομένη, όπως και ο προγραμματισμος για την εφαρμογή των βέλτιστων λύσεων, μολονότι παρατηρούνται αρκετές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Δεσμεύτηκα προσωπικά να παρέμβω, προκειμένου να επισπευθούν κάποιες εκκρεμότητες και ιδίως η εφαρμογή του νόμου σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ προς το Σωματείο «Ερμής». Η φροντίδα των ΑμεΑ είναι καθήκον όλων μας, γι’ αυτό και προσπαθούμε να βρισκόμαστε πάντοτε εκεί που μας χρειάζονται, τόσο οι συμπολίτες μας με οποιουδήποτε είδους αναπηρία, όσο και οι οικογένειές τους.