Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση στη βουλή για τη ρύθμιση 100 δόσεων

Σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης, αναιμικής οικονομικής δραστηριότητας, πιστωτικής ασφυξίας και αβεβαιότητας για τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις, από τις αρχές του νέου έτους ενεργοποιούνται διατάξεις, οι οποίες οδηγούν στην αυστηροποίηση των προβλέψεων για την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει τις δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση από 01/01/2017.

Ειδικότερα με την ενεργοποίηση της διάταξης θα υπάρχει απώλεια ρύθμισης στην περίπτωση καθυστέρησης νέας οφειλής από τη στιγμή που δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης νέων οφειλών, γεγονός που θα οδηγήσει νομοτελειακά χιλιάδες φορολογούμενους στην απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Επιπροσθέτως η μη ύπαρξη δυνατότητας για ηλεκτρονική υποβολή αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση καθιστά το πλαίσιο προθεσμιών ακόμα πιο ασφυκτικό. Ο κ. Θεοχάρης σημειώνει πως το σύστημα ρυθμίσεων στερείται ευελιξίας και λογικής, πράγμα που θα αποβεί εντέλει εις βάρος των φορολογουμένων αλλά και των δημοσίων εσόδων.

Ερωτά δε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της για αναστολή των διατάξεων που οδηγούν σε αυτόματη απώλεια ρύθμισης τους φορολογουμένους που έχουν κάνει χρήση του 15μέρου το προηγούμενο εξάμηνο εφόσον δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους από την αρχή του έτους. Προτείνει δε την παράταση της πρόβλεψης για τη δυνατότητα χρήσης του 15μερου και για το 2017.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση για τις 100 δόσεις