Ανακοινώσεις, Άρθρα

Εφαλτήριο ανάπτυξης η τριετία της ΝΔ στην κυβέρνηση

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο tomanifesto.gr

Πριν από μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Μολονότι το βλέμμα και η έγνοια μας είναι σταθερά προσανατολισμένα στο μέλλον, θεωρώ πως οφείλουμε να παραχωρήσουμε λίγο χρόνο σε μια σύντομη αναδρομή. Οι δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τη Νέα Δημοκρατία –με πρώτον από όλους τον ΣΥΡΙΖΑ– προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαγράψουν το παρελθόν από τη συλλογική μνήμη. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί: τα πολιτικά αμαρτήματα του κ. Τσίπρα και των συνεργών του είναι τόσο πολλά και τόσο σοβαρά, ώστε μόνο σε μια επιδημία αμνησίας θα μπορούσαν να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για επιβίωση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να αναστοχάζεται, έστω και για λίγο, όλα όσα καταφέραμε την προηγούμενη τριετία για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό.

Κατ’ αρχάς, αποκαταστάθηκε το διεθνές κύρος και η αξιοπιστία της Ελλάδας. Με την παρουσία, τον ψύχραιμο λόγο και τη δυναμική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα διεθνή fora, η Ελλάδα έπαψε να αντιμετωπίζεται σαν ένας παρίας στην ΕΕ. Αντιθέτως, ο λόγος που αρθρώνει η χώρα μας για την πανδημία, για την Ουκρανία, για την επισιτιστική κρίση, για την κλιματική αλλαγή και, φυσικά, την τουρκική προκλητικότητα ακούγεται και έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Οι περισσότερες από τις λύσεις που έχει προτείνει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, υιοθετήθηκαν από την ΕΕ, γεγονός το οποίο αναβαθμίζει το γόητρο της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πέραν αυτών, όμως, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρία χρόνια είναι αληθινή και χειροπιαστή. Διότι, μία από τις πολύ σπάνιες φορές στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους –αν όχι τη μοναδική– μια κυβέρνηση έχει κατορθώσει να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της. Και, μάλιστα, εν μέσω τρομακτικά σοβαρών, παγκόσμιων κρίσεων, όπως η πανδημία Covid-19, οι βίαιες ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας και η εκτίναξη του τιμαρίθμου.

Ωστόσο, παρά το εξαιρετικά αντίξοο των γενικότερων συνθηκών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις-τομές. Αναφέρω εντελώς ενδεικτικά: τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, το νοικοκύρεμα στην παιδεία και την πάταξη της παραβατικότητας μέσα στα πανεπιστήμια. Και, βεβαίως, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το νέο πνεύμα που επέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οικονομία, επιτυγχάνοντας εν τέλει την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και, το σημαντικότερο όλων, τη δραστική μείωση της ανεργίας.

Σε καθημερινή βάση και σε ζωτικούς τομείς, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την ψηφιοποίηση του κράτους κ.ά. γίνονται άλματα. Το ίδιο ισχύει για κάθε τομέα ευθύνης της κυβέρνησης. Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο και προβάλλει, χωρίς κανένα σύμπλεγμα, τα απαράμιλλα προσόντα της στους «ψηφιακούς νομάδες», σε ανθρώπους της ανώτατης εισοδηματικής τάξης, οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι η Ελλάδα είναι τόπος θελκτικός και φιλόξενος, ιδανικός για να εγκατασταθούν μόνιμα, για να ζήσουν, για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν.

Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε πετύχει πάρα πολλά και σημαντικά. Η άποψή μου είναι όμως ότι ποτέ μια παράταξη που έχει σημαία της το όφελος του ελληνικού λαού δεν πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται πως βρίσκεται μόλις στην αρχή. Επ’ αυτού θα ήθελα να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνα πολίτη ότι το μόνο που δεν πρόκειται να συμβεί όσο στην κυβέρνηση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι ο εφησυχασμός. Δίνουμε τον αγώνα με όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου η ανεργία να συνεχίσει να μειώνεται. Να φέρουμε ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Να έχουμε συστηματικά έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων στην Ευρώπη. Να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος την αναδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους. Να αυξάνουμε τους μισθούς, έτσι ώστε και αυτοί να κινούνται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε πιο μεθοδικά, πιο στοχευμένα, πιο ουσιαστικά.

Συνεπώς, ύστερα από τρία χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία πέρασαν με άνευ προηγουμένου δυσκολίες, συνειδητοποιούμε ότι το έργο που έχει επιτελεστεί είναι το θεμέλιο για όλα όσα οραματιζόμαστε. Αναμφίβολα, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, αλλά πάνω από όλα την πολιτική βούληση να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε αυτό που πραγματικά αξίζει στις Ελληνίδες και στους Ελληνες. Με δικαιοσύνη, με ανάπτυξη, με ευκαιρίες προκοπής και ευημερίας, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για τα παιδιά μας. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία τού σήμερα και, ταυτόχρονα, η πιο αξιόπιστη, αποδεδειγμένα ικανή δύναμη για το αύριο.