Ραδιόφωνο

«Η κυβέρνηση έδωσε στους θεσμούς ό,τι ζήτησαν στα κόκκινα δάνεια» – Αθήνα 9,84

Την εκτίμηση ότι έχουμε να δούμε πολλά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας-το οποίο χαρακτήρισε χρεοκοπημένο- εξέφρασε ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. “Πρέπει με κάθε τρόπο να βρεθούν οι διαδικασίες ανανέωσής του. Όχι μόνο των προσώπων απαραίτητα, αλλά γενικότερα, του τρόπου με τον οποίο συζητάμε, της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες”, συμπλήρωσε λέγοντας ότι “έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση από το 1827 και μια αντιπολίτευση που έχει καταφέρει να είναι χειρότερη και από την κυβέρνηση”.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης είπε, ότι” δεν θα τελειώσει εύκολα γιατί ανοίγουν συνεχώς δημοσιονομικές τρύπες, ενώ η Κυβέρνηση κάνει ρουσφέτια δεξιά κι αριστερά. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια η Κυβέρνηση έδωσε στους θεσμούς ό,τι ζήτησαν παίρνοντας σε αντάλλαγμα κάποιες βελτιώσεις, όπως στον ΑΔΜΗΕ”.

“Με το μισθολόγιο του 2016 η Κυβέρνηση δίνει στους υπαλλήλους αυξήσεις 1,6 δις συνολικά σε βάθος τετραετίας, αντί των 2,3-2,4 δις που προβλεπόταν να δοθεί μέχρι το 2019 με την προισχύουσα νομοθεσία. Συνεπώς ουσιαστικά περικόπτει από τους υπαλλήλους ποσό 700 εκ, που είναι η διαφορά. Το πρόβλημα είναι, ότι εάν είχε ενεργοποιηθεί η προηγούμενη νομοθεσία θα είχαμε αυξήσεις επίτευξης στόχων, ώστε να ανταμείβονται οι καλύτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, που προσφέρουν υπηρεσίες στον πολίτη. Τέτοιες αυξήσεις πρέπει να είναι ανεκτές από την κοινωνία στην οποία επιστρέφεται το μέρισμα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το αποτέλεσμα των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο με το κόστος και τον αριθμό τους. Αντιθέτως νομοθετήθηκαν οριζόντιες αυξήσεις και αυτόματες ωριμάνσεις κάθε δυο τρία χρόνια χωρίς αξιοκρατία για όσους δουλεύουν και όσους δεν δουλεύουν γυρνώντας πάλι στο παλιό, δοκιμασμένο σύστημα πριν από το 2011. Περαιτέρω η Κυβέρνηση δίνει πρακτικά προαγωγή 20ετίας στους συνεργάτες των υπουργών, οι οποίοι είναι ημέτεροι. Εναλλακτικά θα μπορούσε να δίνεται το επίδομα τμηματάρχη στις θέσεις αυτές”, υπογράμμισε.

“Όσον αφορά το ασφαλιστικό υπάρχει ένα κριτήριο: εάν βάλουμε σήμερα ένα μπάλωμα, για παράδειγμα αυξάνοντας τις εισφορές, θα αυξήσουμε την ανεργία, τη μαύρη εργασία, θα ανοίξουμε την τρύπα και σε ένα χρόνο, ενάμισι, να έρθουμε πάλι να ψηφίζουμε ασφαλιστικό. Όπως είπε ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοιο ασφαλιστικό, ό,τι ζητήματα συναινέσεων και να τεθούν. Αλλάζουμε το ασφαλιστικό κάθε δυο χρόνια, όπως επίσης ανοίξαμε το καμποτάζ τρεις φορές με τρεις διαφορετικούς υπουργούς, δύο φορές τα ταξί, τα φορτηγά άλλες τέσσερις. Όμως για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση πρέπει να πιάνουμε ένα – ένα τα θέματα και να τα λύνουμε μια φορά”, κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.