Ραδιόφωνο

Να καταργηθεί η χρέωση των ΥΚΩ από το λογαριασμό της ΔΕΗ άμεσα – ΕΡΤ 3

«Η κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολύ στις διαπραγματεύσεις και έδωσε το άλλοθι στους υπόλοιπους παίκτες να χρησιμοποιήσουν την αμφιθυμία της για να κρύψουν τα δικά τους προβλήματα κάτω από το χαλί», επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Ρ/Σ της ΕΡΤ 3, στην Ασπασία Βούζη και στον Βασίλη Πεκλάρη. Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας τόνισε ότι «ο λογαριασμός των μέτρων μεγάλωσε και το μείγμα τους δε στηρίζει τους νέους αφού οι αυξήσεις των εισφορών κάνουν πολύ δύσκολες τις νέες προσλήψεις».

Πρόσθεσε δε ότι «εφόσον μειώνεται το αφορολόγητο για να αυξηθούν τα έσοδα, θα έπρεπε να συνδυαστεί με απλοποίηση στον ΦΠΑ, με έναν κεντρικό συντελεστή 20%, και μείωση της γραφειοκρατίας. Τα έσοδα αυτά να κατευθυνθούν στην κατάργηση των τεκμηρίων, τα οποία είναι σήμερα η λαιμητόμος των ανέργων. Δε μπορεί οι ΥΚΩ, η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, να πληρώνονται από τον καταναλωτή της ΔΕΗ».

Ο κ. Θεοχάρης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος: «Το 40% να πάει στην κατάργηση των ΥΚΩ που πληρώνουν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ άμεσα σε μια νύχτα, και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ώστε να δοθεί κίνητρο στην αγορά εργασίας για προσλήψεις».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο χώρο του κέντρου, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε: «υπάρχει έλλειμμα αφηγήματος από όλους τους χώρους μετά την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη μνημονιακή πολιτική. Συζητάμε πλέον για λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη διαχείριση, ενώ χρειαζόμαστε ένα όραμα, να εκπροσωπήσουμε τους νέους της χώρας μας. Να πάρουμε μια λευκή κόλλα χαρτί, να γράψουμε τι πρέπει να κρατήσουμε από το σύστημα που μας έφερε εδώ και τι πρέπει να σαρώσουμε. Δεν είναι ζήτημα προσώπων, είναι ζήτημα συστήματος που μας πτώχευσε».