Εκδηλώσεις

Ομιλία στον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών

Τη σύνταξη ενός αμιγώς ελληνικού σχεδίου στην βάση της ευρωπαϊκής γνώσης και πρακτικής το οποίο θα εστιάζει στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, το ασφαλιστικό, και τη φορολογία ανέπτυξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του στο Ροταριανό Όμιλο Αθηνών με θέμα: «Υπάρχει Μέλλον για την Ελλάδα των Μνημονίων;»

Οι επενδύσεις που εγγυώνται την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν έρχονται με ευχές τόνισε ο κ. Θεοχάρης αλλά απαιτείται η διασφάλιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων με προεξέχουσες την ύπαρξη ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, την μείωση της γραφειοκρατίας,  την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και την γρήγορη και αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης.

Η αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μειωθεί η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής ότι είναι σημαντική για την επανεκίννηση της οικονομικής δραστηριότητας, εστιάζοντας στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τόσο στις Β2Β όσο και τις B2C συναλλαγές, καθώς και σε διορθώσεις στον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ και υπολογισμό της φορολογητέας ύλης με βάση εμπορικές. Επίσης, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η σταδιακή μεταφορά μέρους ή του συνόλου των εσόδων από ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση με αντίστοιχη μείωση των πόρων που αυτή λαμβάνει από το κεντρικό κράτος είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν στο επίπεδο του Κράτους/ Υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή δημιουργία e-κράτους στα πρότυπα πιθανόν της Εσθονίας όπου το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με χρήματα διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων μέσω συγκεντροποίησης των στρατηγικής σημασίας και μεγάλου τζίρου προμηθειών του δημοσίου σε μια κεντρική υπηρεσία αγορών με ταυτόχρονη θέσπιση θέσης CPO (Chief Purchasing Officer) για το σύνολο του Δημόσιου τομέα, με αρμοδιότητες συντονισμού και των Κεντρικών Επιτροπών Προμηθειών των Υπουργείων.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι εξίσου καίρια για τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ευνοώντας την επάνοδο του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Όπως τόνισε: «Η έξοδος της χώρας μας στις αγορές με τη δοκιμαστική έκδοση ομολόγων εντός του 2017, όπως έχει προαγγελθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι σημαντική καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ομολόγων».  

Ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών, στον οποίο παρέστη ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Θεοχάρης είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος Όμιλος των Βαλκανίων ο οποίος συνεχίζει την επί 88 έτη συνεχή πλούσια ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ροταριανός Όμιλος Αθηνών 24-1-2017