Συνεντεύξεις

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης «ανοίγει» τα χαρτιά του στη Νέα Σελίδα

“Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί διαχρονικά τον οικονομικό τομέα της χώρας, ο οποίος προσελκύει εγχώρια και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Αυτό το θετικό momentum, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών θέλουμε να το ενισχύσουμε”.

 

Τα «χαρτιά» του, για το μέχρι σήμερα Κυβερνητικό έργο αλλά πρωτίστως για τον σχεδιασμό που υπάρχει για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, «ανοίγει» στη Νέα Σελίδα ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Υπουργός Τουρισμού μιλά για το φαινόμενο Thomas Cook, για το Brexit, για το μεταναστευτικό ενώ απαντά και για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς κρίνετε την πρώτη φάση του κυβερνητικού έργου;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Σημασία έχει η κρίση του ελληνικού λαού και όχι των πολιτικών προσώπων. Είναι πια πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε πολύ καλύτερα από ό,τι προσδοκούσε ο ελληνικός λαός και πολύ καλύτερα από κάθε προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι διαπίστωσαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες πως αυτή η Κυβέρνηση έχει σχέδιο, οργάνωση και «πυξίδα» για το τι πρέπει να γίνει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σημαντική απειλή για τον ελληνικό τουρισμό η προσφυγική κρίση;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν αποτελεί απειλή για τον ελληνικό τουρισμό. Στο Λονδίνο που βρέθηκα πρόσφατα, σε μια από τις δύο μεγαλύτερες εκθέσεις για τον τουρισμό παγκοσμίως, και συζήτησα με εκπροσώπους των μεγαλύτερων Tours Operator και αεροπορικών εταιρειών, δεν τέθηκε θέμα μεταναστευτικού. Δεν άκουσα από κανέναν να μας λέει ότι έχει αρνητική εικόνα λόγω μεταναστευτικού και πρέπει αυτό να το πούμε σε όλους. Φυσικά πρόκειται για ένα θέμα πολύ σημαντικό, το οποίο κανείς δεν πρέπει να το υποτιμά. Αλλά είναι σημαντικό για άλλους ουσιαστικούς λόγους, κυρίως εσωτερικούς και γεωστρατηγικούς.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κατάρρευση της Thomas Cook αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη για τον παγκόσμιο τουρισμό. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε λάβει ώστε το εγχώριο τουριστικό προϊόν να μη βρεθεί σε παρόμοια δεινή θέση;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η κατάρρευση της Thomas Cook, αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη για τον παγκόσμιο τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Από τις πρώτες κιόλας ώρες, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού κινήθηκαν άμεσα για να στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Παράλληλα ξεκινήσαμε επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να καλυφθούν οι 1,6 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις που άφησε η Thomas Cook ενώ βρισκόμαστε σε επαφή με τους tour operators για τα συμβόλαια με τους ξενοδόχους.

Το βασικό μας μέλημα όμως είναι πως θα στηρίξουμε, θα αναδείξουμε και θα αναπτύξουμε το εγχώριο τουριστικό προϊόν που μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμες ξένες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει με μεγαλύτερη ένταση την ανάπτυξη στην περιφέρεια της χώρας. Για να το πετύχουμε αυτό εστιάζουμε σε ένα λιγότερο μαζικό τουριστικό προϊόν και ρίχνουμε το βάρος των προσπαθειών μας στη βιώσιμη ποιοτική ανάπτυξη του προϊόντος. Κάτι το οποίο είχαμε σκιαγραφήσει και στις προγραμματικές μας δηλώσεις.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό το Brexit και ποια μέτρα έχετε δρομολογήσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Για το Brexit πρέπει να αναφέρω τρία πράγματα.

Πρώτον, οι ως τώρα εκτιμήσεις ότι το Brexit θα είχε πολύ αρνητική επίπτωση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν έχουν διαψευστεί. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει πως ο αριθμός των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο που επισκέπτονται τη χώρα θα ξεπεράσει εφέτος τον αριθμό των τουριστών από τη Γερμανία που παραδοσιακά βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Δεύτερον, έχουμε ήδη λάβει μέτρα που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κίνηση των Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά και για τις τουριστικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια. Αυτό θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχεια μετά το ξεκίνημα του Brexit.

Τρίτον, πιστεύω ακράδαντα πως καταλήγουμε σε μία διαδικασία που δεν είναι άτακτη. Αυτό θα επηρεάσει θετικά τον προγραμματισμό των τουριστών.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχεδιάζετε μείωση στη φορολόγηση του τουριστικού προϊόντος;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ήδη οι μειώσεις της φορολογίας στη μεσαία τάξη και στις επιχειρήσεις επηρεάζουν πολύ θετικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Και το λέω αυτό γιατί σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζεται στις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο κομμάτι του εγχώριου επιχειρείν. Επιπροσθέτως αυτές οι ελαφρύνεις στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τους δίνει ανάσα και τους επιτρέπει να περάσουν μέρος αυτής της μείωσης και στις τιμές, οι οποίες ας σημειωθεί ότι είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο τουρισμός θεωρείται ένας από τους πιο στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα του εθνικού τουριστικού προϊόντος; Υπάρχουν σχέδια περί αναβάθμισής του;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις και οι ιδιωτικές υποδομές, τα ξενοδοχεία για παράδειγμα τεσσάρων και πέντε αστέρων, έχουν αυξηθεί ως ποσοστό των συνολικών υποδομών που έχει η χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, από την άποψη των ιδιωτικών υποδομών, έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Δύο είναι οι τομείς οι οποίοι υπολείπονται. Η τουριστική εκπαίδευση, στην οποία έχουμε κινηθεί γρήγορα, να ανοίξουμε περισσότερες σχολές, για παράδειγμα, ξεναγών ή να ενεργοποιήσουμε ξανά τη μετεκπαίδευση ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα αναβάθμισης των επαγγελματιών του τουρισμού. Το δεύτερο είναι οι δημόσιες υποδομές, όπως σε λιμάνια, σε δρόμους και σε αεροδρόμια, στις οποίες κάποια έργα ήδη γίνονται, αλλά οι οδικές πύλες εισόδου, για παράδειγμα, υπολείπονται ακόμη από το επίπεδο που θα θέλαμε να βρίσκονται.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε ώστε να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί διαχρονικά τον οικονομικό τομέα της χώρας ο οποίος προσελκύει εγχώρια και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Αυτό το θετικό momentum, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει ήδη αλλά και άλλων που πρόκειται να νομοθετήσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα, θέλουμε να το ενισχύσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η άρση και των τελευταίων εμποδίων και η μείωση της γραφειοκρατίας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας. Αυτό θα βοηθήσει τους χρόνους και, επομένως, θα επιτρέψει στις επενδύσεις να υλοποιηθούν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρόκειται για πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις επενδύσεις στον κλάδο. Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. Το διαπιστώνω στις επαφές που έχω τόσο στο γραφείο μου, όσο και σε συνέδρια και σε συναντήσεις που πραγματοποιώ εντός και εκτός Ελλάδας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Την περασμένη εβδομάδα επισκεφτήκατε την Ουάσιγκτον, πραγματοποιώντας, παράλληλα και μια σειρά σημαντικών επαφών. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια πρώτη κατατοπιστική εικόνα;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό για τους Αμερικανούς τουρίστες, κάτι που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία. Αρκεί να αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται διψήφιο ποσοστό αύξησης του αριθμού που επισκέπτεται τη χώρα μας. Το αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι τουρίστες από τις Η.Π.Α. που επισκέπτονται τη χώρα μας μένουν πολύ περισσότερο διάστημα σε σχέση με τον μέσο όρο και ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα. Αποτελούν δηλαδή ένα σημαντικό “πελάτη” του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τον αριθμό τους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια ζητήματα που έχουν σχέση π.χ. με τη διασυνδεσιμότητα της χώρας μας με τις ΗΠΑ, και τις απευθείας πτήσεις. Εκεί επικεντρώθηκαν οι επαφές που είχα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Ουάσιγκτον. Εκτός από το πολιτικό επίπεδο, επαφές πραγματοποιούμε και σε επίπεδο αεροπορικών εταιρειών.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τα σενάρια των διπλών, πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020, λέγοντας πως πρόκειται για το σούπερ σχέδιο που σκαρφίστηκε η Κυβέρνηση για να αιφνιδιάσει και να ισοπεδώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ποιο είναι το σχόλιό σας;

 

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Κατανοώ την αγωνία του κ. Αλέξη Τσίπρα να συσπειρώσει την παράταξή του, η οποία «σέρνεται» μεταξύ κάποιων μειοψηφικών φωνών που καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία στροφή προς τη μετριοπάθεια και των περισσότερων που τον καλούν σε μία ριζοσπαστική και άγονη αντιπολίτευση του 3%. Δεν χρειάζεται να φοβάται. Η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι το πρώτο πράγμα που την ενδιαφέρει είναι η σταθερότητα της χώρας, η επιστροφή της στην κανονικότητα, η προσέλκυση επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθεί πλούτος και ευημερία και αυτό δεν υπηρετείται από σενάρια εκλογών σε λιγότερο από ένα χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές. Εξάλλου, η κυβέρνηση ψήφισε τώρα τη συνταγματική αναθεώρηση που επιτρέπει στη χώρα να επιλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς απαραίτητα να γίνουν εκλογές. Όποιος, λοιπόν, βλέπει τέτοιου είδους σενάρια, δεν μπορεί στοιχειωδώς να κρίνει τα πράγματα με ψύχραιμη πολιτική ματιά.