Από το Βήμα της Βουλής

«Πρόταση για εισαγωγή συστήματος Ευρω-βινιέτας»

Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μια ατέρμονη συζήτηση περί ισοδυνάμων, λόγω των δικών της αποτυχιών. Από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση στον ΕΦΚ για το κρασί, η κυβέρνηση δεν φέρνει ούτε μια νέα ιδέα. Ξεθάβει ιδέες και προτάσεις-φαντάσματα από παλιά μνημόνια. Τη στιγμή που αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης οδηγεί στα όρια τους των Έλληνα αγρότη και τις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμείς με τις προτάσεις μας εστιάζουμε στην Ελληνική επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας το δίκαιο ανταγωνισμό και βοηθώντας τον Έλληνα επιχειρηματία.

Προτείνουμε την επιβολή βινιέτας στους μεταφορείς. Σήμερα το Ελληνικό Κράτος φορολογεί και επιβαρύνει μόνο τους Έλληνες μεταφορείς με ελληνικές πινακίδες. Φτιάξαμε την Εγνατία με λεφτά του ελληνικού λαού και έχουμε διευκολύνει τους Τούρκους μεταφορείς που χρησιμοποιούν δωρεάν τις εθνικές υποδομές. Εισέρχονται από τον ΄Εβρο και φτάνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας χωρίς καμία σχεδόν επιβάρυνση. Κάθε μέρα εισέρχονται στη χώρα δύο χιλιάδες Τούρκοι μεταφορείς, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε  νούμερο ένα μεταφορική δύναμη στην Ευρώπη. Η χρέωση βινιέτας με κόστος  50 ευρώ την εβδομάδα θα απέφερε 100.000 ευρώ την ημέρα.

Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί μεταφορείς εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια, ξεφορτώνουν τα προϊόντα και μετά παραμένουν ως και δεκαπέντε ημέρες εντός της χώρας δίχως καμία επιβάρυνση αποσκοπώντας να λάβουν μεταφορικό έργο. Αν οι ξένοι μεταφορείς χρεώνονταν μέσω ενός συστήματος βινιέτας με 100 ευρώ για το διάστημα αυτό της παραμονής τους, είτε θα αποφάσιζαν να αναχωρήσουν άδειοι, επιτρέποντας στον Έλληνα μεταφορέα να λειτουργήσει, ή τουλάχιστον θα απέδιδαν κάποιο ποσό για τα δημόσια έσοδα για όσο διάστημα παρέμεναν εντός της εθνικής επικράτειας. Πάνω από πενήντα χιλιάδες φορτηγά Ελλήνων μεταφορέων έχουν βουλγάρικες πινακίδες. Αυτοί γιατί να κυκλοφορούν δωρεάν ενώ οι Έλληνες μεταφορείς με Ελληνικές πινακίδες να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας; Ας επιβληθεί λοιπόν ετήσια βινιέτα 2.500 ευρώ σε όλους, ώστε να διαμορφώσουμε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού.

Σε τέτοιες προτάσεις βρίσκονται τα πραγματικά τα ισοδύναμα. Η εισαγωγή ενός συστήματος βινιέτας θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 30 εκατομμύρια στα δημόσια έσοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία υπάρχει ήδη σύστημα βινιέτας. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζουμε στην ελληνική επιχειρηματικότητα και τη βοηθάμε, όχι με αθέμιτο τρόπο, αλλά ενισχύοντας και το δίκαιο ανταγωνισμό και βοηθώντας τον Έλληνα επιχειρηματία. Αυτό σημαίνει «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».