Συνεντεύξεις

Πώς θα πάρουν ανάσα οι πολίτες από την φοροκαταιγίδα – Γνώμη Πατρών

Ο ανεξάρτητος βουλευτής μιλά στην «Γ» και για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙΝΟ Κ. ΓΡΑΨΑ

Θα είμαι παρών στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, τονίζει σε συνέντευξη του στην «Γ», ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ επίσης καταθέτει τις απόψεις του, για τα εθνικά θέματα, τις κυβερνητικές θέσεις για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, αλλά και το «ναι» υπέρ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που προκάλεσε αίσθηση.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την φορολογική διοίκηση, προτείνει τη μείωση των συντελεστών στο 20%, ώστε να πάρουν ανάσα οι πολίτες.

«Αυτή πρέπει να είναι η στόχευση κάθε κυβέρνησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

-Ποια είναι η εκτίμησή σας, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

 

Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι  ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα εύκολο και μένει να αποδειχτεί αν θα το πετύχει.

 

-Ο Χάρης Θεοχάρης θα είναι «παρών» στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν και με ποιο τρόπο;

 Ναι, για να είμαι κατηγορηματικός και να μην αφήσω περιθώρια παρερμηνειών. Όλοι αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να εκπροσωπήσουμε τους πολίτες οι οποίοι μας εξέλεξαν και τον καλύτερο τρόπο να είμαστε χρήσιμοι. Τονίζω το «χρήσιμοι» σε αντιδιαστολή με το «αρεστοί». Επομένως, θα κάνω  ό, τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω με τις δυνάμεις μου να αρθεί το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο που έγκειται στην έλλειψη επαφής του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία.

– Τα νέα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αποκαλυπτικά της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.  Οι κατασχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχει λύση;

 Πρόκειται για ένα σύμπτωμα του φορολογικού συστήματος το οποίο δε μπορεί να συνεχίσει με τις παραμέτρους που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή. Πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε το κύριο θέμα που είναι η δημιουργία των ληξιπρόθεσμων. Έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που αποδεικνύει ότι μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο  που έχει  τεθεί από τα μνημόνια, μπορούμε να μειώσουμε άμεσα τους συντελεστές στο 20%. Αυτή πρέπει να είναι η βασική στόχευση οποιασδήποτε κυβέρνησης για να μπορέσουμε να δώσουμε ανάσα στον κόσμο. Στη συνέχεια απαιτείται μια γενναία και κοινωνικά δίκαιη διαδικασία για να καθαρίσουμε το απόθεμα  των ληξιπρόθεσμων διευκολύνοντας αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν,αλλά και πιέζοντας  όσους έχουν τη δυνατότητα και προσπαθούν να το αποφύγουν.

 -Εθνικά θέματα: Πώς σχολιάζετε τη στάση της κυβέρνησης;

 Η στάση της κυβέρνησης δείχνει να μην έχει πυξίδα. Φαίνεται ότι προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Όμως κάποιες φορές οι τόνοι ανεβαίνουν και σίγουρα υπάρχει μια διγλωσσία που μάλλον προέρχεται από τις εσωτερικές κομματικές επιδιώξεις των δύο εταίρων που απαρτίζουν την κυβέρνηση. Επειδή στο οικονομικό πεδίο δε φαίνεται να διαφέρουν σε τίποτε από τους προηγούμενους,  επιλέγουν να  μεταφέρουν αυτού του είδους την προεκλογική ρητορική στα εθνικά θέματα. Φοβάμαι ότι αυτό είναι ολέθριο σφάλμα για τη χώρα.

 -Καθημερινά σχεδόν η κυβέρνηση διατείνεται ότι έρχεται το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο. Ποια είναι η άποψη σας;

Η άποψή μου διαφέρει και από την άποψη της κυβέρνησηςκαι από την άποψη της μείζονος αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση -όσο και να θέλει να το κρύψει –δε μπορεί παρά να παραδεχτεί πως θα υπάρχουν δεσμεύσεις της χώρας και για μετά το 2018, τόσο αυτές που έχουν ήδη ψηφιστεί και απλώς θα υλοποιηθούν τότε όσο και αυτές που θα έρθουν και θα συνδεθούν με τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κερδίσουμε. Σίγουρα θα υπάρχει και η δέσμευση ότι η κυβέρνηση δε θα ξηλώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί. Άρα θα έχουμε μια ισχυρή εποπτεία. Σε σχέση με την αντιπολίτευση είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να έχουμε μνημόνια όπως τουλάχιστον τα έχουμε ζήσει έως τώρα. Τα μνημόνια αυτά τελειώνουν τον Αύγουστο ή λίγο πιο μετά αν επικρατήσουν τα σενάρια παράτασης. Συνεπώς αυτό που έρχεται είναι διαφορετικό και πιο ελαφρύ, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει το βάρος της χώρας σε σχέση με την υποχρέωσή της να στραφεί προς την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.

«Γιατί ψήφισα ναι στην πώληση λιγνιτικών μονάδων»

 Προκάλεσε εντύπωση η ψήφος σας στο νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Ένα από τα προνόμια του ανεξάρτητου βουλευτή είναι να ψηφίζει με τη συνείδησή του. Ψήφισα «ναι» γιατί θεωρώ ότι ακόμα και αυτή η λύση είναι καλύτερη από μια μη λύση. Τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια συζητούμε για λύσεις στο πρόβλημα της ΔΕΗ, τις οποίες απορρίπτουμε γιατί δεν μας αρέσουν, για να έρθει την επόμενη χρονιά μια ακόμη χειρότερη λύση. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Η υποκρισία “θέλω αλλά δεν το ψηφίζω” ή “δε θέλω και το ψηφίζω” από κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει.

 

«Χρειαζόμαστε νέα δημόσια διοίκηση με στόχους»

-Η φορολογική διοίκηση πραγματοποιεί διαρκώς αλλαγές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δημιουργώντας «άτυπο» ανταγωνισμό ανάμεσα στις υπηρεσίες. Θεωρείτε ότι θα έχει αποτέλεσμα αυτή η πολιτική;

 Ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι ο ανταγωνισμός βοηθά σε αυτές τις περιπτώσεις. Κυρίως γιατί οδηγεί σε μια σκλήρυνση της πρακτικής των δημοσίων λειτουργών, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε παραλογισμό και μάλιστα στέλνει τους φορολογούμενους στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα διεθνή εργαλεία του management, μια νέα δημόσια διοίκηση με στόχους και ελέγχους για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, η οποία θα φέρνει αποτελέσματα προς όφελος των συνεπών φορολογουμένων και γενικότερα προς όφελος των πολιτών.