Εκδηλώσεις

Στο ετήσιο διεθνές συνέδριο «Athens Energy Forum 2016»

Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης συμμετείχε ως ομιλητής στο ετήσιο διεθνές συνέδριο «Athens Energy Forum 2016».

Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως οι ευκαιρίες και μελλοντικές προκλήσεις για την εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, η πιθανότητα για ελληνικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, οι εθνικές και περιφερειακές προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Θεοχάρης συμμετείχε στο συνέδριο ως ομιλητής με θέμα: «Οι Ενεργειακές Εξελίξεις στην Ελλάδα: Διεθνές Περιβάλλον και Εσωτερικές Προκλήσεις» όπου επεσήμανε τις ανακατάξεις στον τομέα της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων λόγω των χαμηλών διεθνών τιμών πετρελαίου και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, καθώς και την αναγκαιότητα για ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για μεταφορά και εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr, το οποίο υπολογίζεται σε 30 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο εξωτερικό όριο της αιγυπτιακής ΑΟΖ στη γραμμή οριοθέτησης με την κυπριακή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα, ως χώρα που ακολουθεί και δεν διαμορφώνει τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, πρέπει να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική της θέση, αλλά και να κινηθεί γρήγορα, αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά για να μη μείνει εκτός των εξελίξεων». Και συνέχισε: «Η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώνει διαρκώς και εμπράκτως τον στόχο της να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο και χώρα διέλευσης. Η υπογραφή των εγκρίσεων για τη διαδρομή διέλευσης του TAP επί ελληνικού εδάφους, έγινε μόλις στις 13 Ιανουαρίου 2016, μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τοπικές κοινότητες και περιβαλλοντικές ομάδες. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τις 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ούτε την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει το συγκεκριμένο έργο».