Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αξία”

Χάρης Θεοχάρης: «Έχουμε πρόγραμμα, με συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες»

 

Ο υποψήφιος στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών μιλάει για το πρόγραμμα του κόμματός του και ξεκαθαρίζει γιατί η Ν.Δ. πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

Διετέλεσε με επιτυχία γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και δημοσίων εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αναδιοργάνωσε την γραμματεία, επιτυγχάνοντας την κάλυψη των εσόδων του προϋπολογισμού και τη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Ο Χάρης Θεοχάρης στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στο νότιο τομέα της Αθήνας και ένα από τα βασικά «όπλα» στο εκσυγχρονιστικό  – τεχνοκρατικό «οπλοστάσιο» της επόμενης κυβέρνησης, όπου και αν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί. 

 

 

  • Την περασμένη εβδομάδα, η ΝΔ παρουσίασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη τους 16 βασικούς πυλώνες του σχεδίου, που θα εφαρμόσει την επόμενη των εκλογών. Ωστόσο, πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ακούσει προεκλογικά προγράμματα, τα οποία όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Εσείς, γιατί θεωρείτε ότι είναι υλοποιήσιμο;

 

  •  Καταρχάς δεν υπάρχει συσχέτιση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δεν τάζουμε τα πάντα σε όλους, αλλά έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες προτεραιότητες. Όπως, επίσης, έχουμε χαράξει ένα πολύ λεπτομερές μονοπάτι υλοποίησης. Υποσχόμαστε λίγα και στοχευμένα, για να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη για όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως από την επόμενη μέρα θα κινηθούμε με γνώμονα την ασφάλεια για όλους τους πολίτες, τη μείωση φόρων για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Για την επίτευξη όλων αυτών, προϋπόθεση είναι μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και του πρόεδρού της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 

  •  Συγκεκριμένα, από τις δεσμεύσεις σας, ποιες αποτελούν προτεραιότητα για άμεση εφαρμογή;

 

  •  Ήδη έχουμε επεξεργαστεί σχέδια νόμου για τη μείωση της φορολογίας και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να δείξουμε στην κοινωνία και στις αγορές, πως η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να τονώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, δουλεύουμε για την αναδιάταξη του χωροταξικού σχεδίου και την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, ώστε να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία στα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Ταυτόχρονα, τον Σεπτέμβριο θα φέρουμε στη Βουλή νομοθέτημα για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εταιρικά κέρδη, τα μερίσματα, τον ΕΝΦΙΑ και το εισόδημα φυσικών προσώπων. 

Φυσικά, είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας, ξεκινώντας από την κατάργηση του ασύλου. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή στην ανομία και καταστάσεις όπως αυτές στα Εξάρχεια και στα Πανεπιστήμια θα τελειώσουν.

 

 

  •  Αναφέρεστε στη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και δηλώνετε ότι με λιγότερους φόρους αυξάνεται από τη μία μεριά το εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται από την άλλη η φοροδιαφυγή. Οι πολίτες στην πράξη, ποιες ελαφρύνσεις θα δουν;

 

  •  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση των φόρων, οδηγώντας τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στα όρια του αφανισμού. Αντιθέτως, εμείς ενισχύουμε τα εισοδήματα των πολιτών μέσω στοχευμένων και εφικτών παρεμβάσεων, μειώνοντας φόρους και εισφορές. Αναλυτικότερα, μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9%. Καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ενισχύουμε την εργασία μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές από 20% σε 15% εντός της τετραετίας. Σταδιακά, εισάγουμε μια νέα, προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό. Με τη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων, καθώς και των επιβαρύνσεων του οικογενειακού προϋπολογισμού, τονώνουμε τις επενδύσεις, την απασχόληση και τα εισοδήματα. Για εμάς, η ανάπτυξη για όλους έρχεται μέσα από τις επενδύσεις και τις δουλειές και όχι από την ανακύκλωση της μιζέριας. 

 

 

  •  Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, λέει πως οι μειώσεις που προτείνετε, θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;

 

  •  Μία κυβέρνηση που μισούσε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, προφανώς και δεν αντιλαμβάνεται πως η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από ένα  διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Λιγότεροι φόροι σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουμε ως κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής μας εκστρατείας το: «Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα». Αν δεν υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη, δεν μπορεί η χώρα πραγματικά να πατήσει καλά στα πόδια της. Το κοινωνικό κράτος χρειάζεται μία ισχυρή οικονομία, που να το υποστηρίζει. Επομένως, η αναπτυξιακή δυναμική την οποία προγραμματίζουμε, με μια μεγάλη έκρηξη επενδύσεων, είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει περισσότερα έσοδα στον κρατικό Προϋπολογισμό. Η μόνη πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να φέρει ανάπτυξη 4% και έχει εστιάσει σε αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία.

 

  •  Σας κατηγορούν ότι δεν αποκαλύπτετε από πού θα προέλθουν οι περικοπές δαπανών που είναι αναγκαίες για τη μείωση των φόρων. Σκοπεύετε να προβείτε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;
  •  Καμία απόλυση στο δημόσιο. Έχουμε προσδιορίσει σαφώς και λεπτομερώς τα πεδία μείωσης των δαπανών. Έχουμε εξηγήσει πως οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μειώσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για τους πολίτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ακόμα περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών, καθώς υπάρχει ακόμα και σήμερα σπατάλη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μεσαία τάξη έχει χτυπηθεί όχι μόνο οικονομικά, αλλά και από την έλλειψη δημοσίων υπηρεσιών, όπως η υγεία και η παιδεία. Για το λόγο αυτό, βασικός ρόλος του κοινωνικού κράτους που οραματιζόμαστε είναι να προσφέρει τις υπηρεσίες του αυτές στους πολίτες.

 

  •  Ως υποψήφιος στον Νότιο τομέα της Αθήνας, ποιες είναι οι προκλήσεις, στις οποίες φιλοδοξείτε να αντεπεξέλθετε; 
  •  Ο Νότιος τομέας της Αθήνας είναι η νέα μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Μία ανομοιογενής περιφέρεια με διαφορετικές προκλήσεις, που ωστόσο αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Επενδύσεις, κυκλοφοριακό, ασφάλεια και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι τα κύρια ζητήματα. Έχουμε δηλώσει πως άμεσα θα υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις για να ξεκλειδώσει η επένδυση στο Ελληνικό. Παράλληλα, όμως, πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το Ελληνικό θα επιβαρύνει άλλους τομείς, όπως το κυκλοφοριακό, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο αποσυμφόρησης. Η επέκταση του περιφερειακού του Υμηττού, η σύνδεσή της με την Λ. Ποσειδώνος και η αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι απαραίτητα έργα για τη νέα εποχή στο Νότο.