Υπουργείο Τουρισμού

Συναντήσεις του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR, στη Μαδρίτη

Με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κυβερνητικούς αξιωματούχους και σημαίνοντες παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού FITUR, στη Μαδρίτη.

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, «στη μεγάλη Διεθνή Τουριστική Έκθεση FITUR, η οποία διοργανώνεται στην Ισπανία, βρεθήκαμε και φέτος ώστε να έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε το μήνυμα της επανεκκίνησης του τουρισμού γενικώς -και του Ελληνικού Τουρισμού ειδικότερα. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με μια σειρά ομολόγων μου από διάφορες χώρες του κόσμου. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για τον τρόπο με τον οποίον έχουμε επιτύχει το ασφαλές άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού».

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Zurab Pololikashvili, ο κ. Θεοχάρης ανέλυσε ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού για τις τουριστικές μετακινήσεις, τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής του Π.Ο.Τ για την Ευρώπη, καθώς και την προοπτική δημιουργίας ενός Θαλάσσιου Παρατηρητηρίου στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Π.Ο.Τ.

Φυσικά, από τη συζήτηση του Υπουργού Τουρισμού με τον κ. Pololikashvili δε θα μπορούσε να λείψει η ενημέρωση για την προετοιμασία της 66ης Συνόδου της Επιτροπής του Π.Ο.Τ., η οποία θα διοργανωθεί στην Αθήνα, 2 με 4 Ιουνίου.

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα έγιναν επίσης οι συναντήσεις του κ. Χάρη Θεοχάρη με τους ομολόγους του από Αλβανία και Κροατία κ.κ. Blendi Klosi και Tonci Glavina αντιστοίχως. Συζητήθηκαν οι τρόποι ανταλλαγής τεχνογνωσίας και σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στα συγκεκριμένα κράτη της Βαλκανικής, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Ο Υπουργός Τουρισμού προσκάλεσε τους κ.κ. Klosi και Glavina στην 66η Σύνοδο του Π.Ο.Τ. στην Αθήνα και παρουσίασε τις σκέψεις του για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και για την ευρύτερη συνεργασία στο πλαίσιο του Π.Ο.Τ. με γνώμονα το κοινό συμφέρον των τριών χωρών.

Στη Μαδρίτη ο κ. Θεοχάρης είχε συνάντηση εργασίας με ανώτατα στελέχη της Exceltur (Ένωση για την Αριστεία στον Τουρισμό, Alianza para la Excelencia Turística), του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού που εκπροσωπεί τους 33 ισχυρότερους επιχειρηματικούς Ομίλους από τον κλάδο του τουρισμού της Ισπανίας. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού παρέστη ο κ. Gabriel Escarrer Jaume, Πρόεδρος της Exceltur και Γενικός Διευθυντής του ισπανικού ομίλου MELIÁ Hotels international, της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής επιχείρησης στην Ισπανία και μίας από τις πλέον ισχυρές παγκοσμίως. Στον κ. Jaume, όπως και στον κ. Jose Luis Zoreda de la Rosa, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Exceltur, ο κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε τις δράσεις για το ασφαλές άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το φετινό καλοκαίρι και πτυχές από το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του κλάδου. Ως το στοιχείο που έκανε τη διαφορά στην επιτυχία του ανοίγματος, ο Υπουργός εξήρε τη σταθερή συμπαράσταση του ιδιωτικού τομέα και τη σύμπνοια με τους δημόσιους φορείς του Ελληνικού Τουρισμού.Συνοψίζοντας τις συναντήσεις που είχε στη Μαδρίτη, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο το γεγονός ότι μερικές ημέρες μετά από το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, το μήνυμα της ασφάλειας έχει περάσει στη διεθνή κοινότητα. Το μήνυμα των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών είναι δεδομένο και παίρνουμε, έτσι, τα πρώτα θετικά μηνύματα από τις κρατήσεις των αγορών οι οποίες μας ενδιαφέρουν. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι μία προσπάθεια χάριν καθεμιάς και καθενός που εργάζεται στον Ελληνικό Τουρισμό».