Ραδιόφωνο

Το plan b δεν ήταν σχέδιο αντίδρασης αλλά σχέδιο φάρσα – Αθήνα 98.4

Aπαντήσεις για το εσωκομματικό ακροατήριο και τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών ήταν το ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα”. Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη στον Αθήνα 9,84, τα όσα είπε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το Plan B.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, ο κ. Τσίπρας δεν έχει διστάσει και στο παρελθόν να εξάγει τα προβλήματά του εκτός του κομματικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ασφυκτικό. Προχωρώντας όμως παραπέρα όταν ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μιλήσει επί της ουσίας, είπε μόνο ψέματα. Ουσιαστικά δεν πρόκειται καν για σχέδιο Β ως πρόβλεψη αντίδρασης αλλά για σχέδιο φάρσα με ριφιφί στο νομισματοκοπείο και άλλα παρόμοια. Ένα τέτοιο σχέδιο δε μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμο για παράδειγμα με επιτελικά σχέδια προσομείωσης που εκπονούνται από το Κράτος.
Είναι προφανές, όπως εκτιμά, ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Υπάρχουν δύο αβεβαιότητες που πρέπει να αρθούν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε: η οικονομική αβεβαιότητα και η πολιτική αβεβαιότητα. Όσο δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε στάσιμοι. Βεβαίως το ενδεχόμενο εκλογών εκτιμάται ως καταστροφικό, αλλά όπως επισημάνθηκε, δεν έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα μπορούσε να σταθεί μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες με το μεγάλο κόμμα που θα τη στηρίζει, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, απάντησε, ότι ενδεχομένως σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς στο εσωτερικό του χωρίς να θέτει τη χώρα σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει τώρα. Θα αποτελούσε ουσιαστικά μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της χώρας και αυτό θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει λύση και στα δικά του προβλήματα.
Σχολιάζοντας την στάση του ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά δεν προτίθεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς τη λύση του θέματος του χρέους, ο βουλευτής απάντησε «ουδέν κακόν αμιγές καλού» διευκρινίζοντας, ότι η συμφωνία για τη χώρα μας είναι ευκολότερη με την προσωρινή απόσταση που επιλέγει το ΔΝΤ, καθώς η χώρα μας δεν είναι έτοιμη για τα σκληρά προαπαιτούμενα που θα έθετε το ΔΝΤ για να δώσει χρηματοδότηση.