Ανακοινώσεις

15 τροπολογίες σε μια μέρα

Σήμερα η ολομέλεια της Βουλής κλήθηκε να συζητήσει και να ψηφίσει σχέδιο νόμου το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 2014/23/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης.

Σε αυτό το σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση ενέταξε 11 υπουργικές και 4 βουλευτικές τροπολογίες. Οι εντελώς άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κυβερνητικές παρεμβάσεις περιελάμβαναν παρατάσεις αδειών, διορισμούςκατά παρέκκλιση γενικών και ειδικών διατάξεων, διορθώσεις σε πρόσφατα ψηφισθέντα νομοσχέδια, μεταφορά απαξιωμένων περιουσιακών στοιχείων στην Περιφέρεια Αττικής χωρίς κανέναν αναπτυξιακό προγραμματισμό και «εξπρές» αναπληρώσεις θέσεων στην εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την παράταση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας
  • Τις διορθώσεις του κ. Δρίτσα στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τον ΟΛΠ – ήρθε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και είχε σωρεία λαθών.
  • Την κεφαλαιοποίηση των χρεών της ΕΑΣ προς το Ελληνικό Δημόσιο και τις προβλέψεις για νέους διορισμούς στην ΕΑΒ
  • Την παραχώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Φαληρικού Όρμου στην Περιφέρεια Αττικής (αφού πρώτα είχαν δοθεί από το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο και το νέο Υπερταμείο) χωρίς κανέναν σχεδιασμό και προϋπολογισμό.
  • Την πρόχειρη πλήρωση «εξπρές» των θέσεων της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ, τη περίοδο που αυτή κρίνει τις διοικήσεις των τραπεζών
  • Τους νέους διορισμούς  στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των κτιρίων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά παρέκκλιση γενικών και ειδικών διατάξεων
  • Τις παλινωδίες του Υπουργείου Οικονομικών στις δηλώσεις Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ – ο Υπουργός παραδέχθηκε στη Βουλή ότι το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ έπεσε έξω.

 

Δυστυχώς η απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και η υποβάθμιση του κοινοβουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαρκείς, επιδιωκόμενες και σε απόλυτη αρμονία με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί αριστοκρατικής και τεχνοκρατικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η προάσπιση και η αναβάθμιση του κοινοβουλίου είναι ευθύνη όλων μας. Η Δημοκρατική Ευθύνη έχει θέσει στον πυρήνα των προτάσεών της τη βελτίωση του πολιτικού συστήματος και τις σχέσεις του με τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.