Συνεντεύξεις

7 + 1 ερωτήσεις στον Χάρη Θεοχάρη. – Star.gr

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Περιμένουμε πολλά νέα μέτρα και το “λίπος” έχει τελειώσει»

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσαβριά 

Στις 7 + 1 ερωτήσεις του star.gr απαντά ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

1. Η κυβέρνηση αποκαλεί την υπόθεση Novartis σκάνδαλο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σκευωρία. Εσείς, ως ανεξάρτητος βουλευτής, πώς το αξιολογείτε;

Το σκάνδαλο του υπέρογκου κόστους των φαρμάκων είναι υπαρκτό. Αυτό το έχει πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και είναι ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην κρίση και την πτώχευση του 2010. Από εκεί και πέρα ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να αποδώσει. Είδαμε μια διαδικασία που δε διαφώτισε τον κόσμο σε σχέση με τις ευθύνες που υπάρχουν. Ελπίζω αυτό να αλλάξει με τις ενέργειες της Δικαιοσύνης.

2. Θα στηρίζατε στη Βουλή μια συμφωνία της κυβέρνησης για το Σκοπιανό;


Θα στήριζα στη Βουλή μια συμφωνία η οποία θα ήταν επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα. Μια τέτοια συμφωνία δεν είναι ούτε της κυβέρνησης ούτε της αντιπολίτευσης. Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων είναι ένα εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να το δουν όλοι οι βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος. Αυτό δε σημαίνει ότι κάθε συμφωνία είναι επωφελής, πρέπει να δούμε τις παραμέτρους της επί του συγκεκριμένου και αυτό θα συμβεί όταν θα έχουμε στα χέρια μας κείμενα που διασαφηνίζουν τα ζητήματα περί αλυτρωτισμού και αλλαγής του Συντάγματος.

3. Βλέπετε «πόλεμο» κυβέρνησης-Δικαιοσύνης πίσω από την παραίτηση Σακελλαρίου από την προεδρία του ΣΤΕ;

Αυτό που σίγουρα βλέπουμε είναι ότι η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε αναβρασμό και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ίδια τη Δικαιοσύνη ούτε για τη Δημοκρατία μας. Μην ξεχνάμε ότι η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του αδύναμου πολίτη. Όλο και περισσότερο φαίνεται πως η εκτελεστική εξουσία είναι αδηφάγος. Προσπαθεί να μπει στα «χωράφια» της δικαιοσύνης και σίγουρα έχει μπει στα «χωράφια» της νομοθετικής εξουσίας. Μόνο αν προχωρήσουμε σε ριζικές θεσμικές αλλαγές με πλήρη διαχωρισμό των τριών εξουσιών μπορούμε να βρούμε λύση στα θεσμικά ζητήματα της χώρας. Ελπίζω η συζήτηση που θα ανοίξει για το Σύνταγμα να αποτελέσει ευκαιρία για προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

4. Η έξοδος από το μνημόνιο το καλοκαίρι σημαίνει πως τα δύσκολα πέρασαν;
Όχι, δυστυχώς για τον μέσο Έλληνα πολίτη, τα δύσκολα είναι μπροστά. Όχι τόσο γιατί περιμένουμε πολλά νέα μέτρα – αν και είναι γνωστό ότι η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου θα χτυπήσουν πολύ τις μεσαίες και χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις – όσο γιατί αυτά έρχονται μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και ύφεσης. Συνεπώς όποιο «λίπος» υπήρχε έχει τελειώσει και τα «θύματα» μπορεί να είναι περισσότερα αυτή τη φορά. 

5. Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλή φορολογία;

Για να είμαι ξεκάθαρος, όχι.  Δεν είναι όμως η φορολογία το μόνο κριτήριο για την ύπαρξη της ανάπτυξης. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η απονομή της Δικαιοσύνης, η σταθερότητα του κανονιστικού και φορολογικού πλαισίου, το ασφαλιστικό που και αυτό παίζει ουσιώδη ρόλο στην προοπτική επενδύσεων. Τέλος, η γενικότερη στάση της κοινωνίας – και σίγουρα του πολιτικού συστήματος – απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν αν θέλουμε να δούμε μια ανάπτυξη που θα νιώσει κάθε Έλληνας πολίτης. 

6. Γιατί ο στόχος για ένα απλοποιημένο φορολογικό σύστημα παραμένει ακόμη στόχος;

Γιατί έχουμε χτίσει πολιτικά κόμματα που στηρίζονται στην ύπαρξη πολυπλοκότητας, διαφθοράς και γραφειοκρατίαςώστε τα ίδια – ως από μηχανής θεοί – να δίνουν λύσεις στο πρόβλημα ενός εκάστου φορολογουμένου και να μπορούν να κερδίζουν πλεονεκτήματα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αν δεν απαλλαγούμε απ’ αυτές τις νοοτροπίες του παρελθόντος, αν δεν αλλάξουμε το πολιτικό προσωπικό που ήταν φορέας αυτών των νοοτροπιών, δε θα δούμε λύση.

7. Φήμες «θέλουν» την ένταξή σας σε κόμμα να είναι προ των πυλών. Να περιμένουμε ανακοινώσεις;

Έχω αποδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι τιμώ την ανεξαρτησία μου και τη δυνατότητα που μου δίνεται να σκέφτομαι κριτικά και να ψηφίζω κατά συνείδηση. Δεν είμαι ένας βουλευτής που έκανε «παιχνίδια» και αυτό φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ενοχλεί και να δυσκολεύει πολλούς. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο εκτός από το ότι θα συνεχίσω να τιμώ την εντολή που μου έδωσαν οι Έλληνες πολίτες της Β’ Αθηνών. 

8. Είναι η ψηφιακή δημόσια διοίκηση η λύση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της δυσκινησίας του Δημοσίου;

Είναι μεγάλο μέρος της λύσης. Ζούμε σε έναν κόσμο ψηφιακό, σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία έχει εισέλθει παντού. Από τα μικρά παιδιά έως την τεχνολογία που έρχεται να δώσει λύσεις τηλεϊατρικής ή τη εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό δίνουν ηλεκτρονικά και απομακρυσμένα τις υπηρεσίες τους στους φοιτητές. Συνεπώς δεν υπάρχει τομέας της ζωής σήμερα που να μην επηρεάζεται από την τεχνολογία. Ο τομέας που βρίσκεται πιο πίσω – και άρα μπορεί να έχει τα περισσότερα οφέλη – είναι ο τομέας της δημόσιας διοίκησης. Χρειάζεται να αλλάξουμε τις δομές, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να έρθουμε με την τεχνολογία να δώσουμε λύσεις. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει πολιτική βούληση. Τα τεχνολογικά εργαλεία πια υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χώρες. Οι λύσεις είναι εδώ.