Δεν υπάρχει ούτε νέος ΣΥΡΙΖΑ, ούτε νέα ΝΔ. Είναι ούτως ή άλλως κόμματα του παρελθόντος
Αυτό απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA και στην εκπομπή των Δ. Γκόλιου και Δ. Αντωνέλου. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στη ΝΔ την κατηγόρησε ότι υπόσχεται τώρα μείωση φόρων ακολουθώντας την ίδια παλαιοκομματική συνταγή. Ωστόσο όπως εξήγησε, μείωση φόρων θα μπορούσε να κάνει μόνο, εάν πρώτα εφάρμοζε τα διαρθρωτικά μέτρα, εάν έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο ανεύθυνος από τον παλιό. Η δήλωση του κ. Βούτση ότι δε θα ψηφίσει τα μέτρα του μνημονίου, αν δεν είναι στην Κυβέρνηση είναι μνημείο πολιτικής υποκρισίας και εισάγει νέα πολιτική ανηθικότητα. Το επτάμηνο ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει, ότι εάν προέκυπτε αυτοδυναμία του, θα ήταν βέβαιη η λήψη νέων μέτρων, καθώς δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, όπως το προβλεπόμενο πλεόνασμα 3,5 % για το 2018.
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στον παραλογισμό του bonus των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος, που προβλέπει ο ισχύων εκλογικός νόμος και στην ανάγκη μετάβασης σε ένα ενδιάμεσο σύστημα κατανομής του bonus των εδρών ανάλογα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων, όπως προτείνει το «ΠΟΤΑΜΙ» αντί της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ΛΑ.Ε. ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε, ότι ο κ. Λαφαζάνης είναι ειλικρινής, αλλά υπόσχεται φτώχεια, συνεπώς τους χωρίζει άβυσσος. Υπόσχεται τη γη της επαγγελίας με τη δραχμή, αλλά δεν εξηγεί πώς θα δεν μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί τελικά, γιατί θα προηγηθεί η φτώχεια, η έλλειψη φαρμάκων και καυσίμων. Όπως είπε το ψεύτικο δίλημμα πάνω στο οποίο χτίστηκαν μέχρι σήμερα πολιτικές καριέρες είναι μεταξύ λιτότητας και μη λιτότητας. Το υπαρκτό και πραγματικό δίλημμα είναι μεταξύ δύο ειδών λιτότητας. Από τη μια υπάρχει η λιτότητα με ημερομηνία λήξης, όπου μπορεί κανείς να βλέπει το φως στο τούνελ και από την άλλη η λιτότητα που δεν τελειώνει ποτέ, ένα σπιράλ θανάτου.
Το νέο πρόγραμμα είναι το μνημόνιο. Το κρυμμένο διακύβευμα είναι πώς θα εφαρμοστεί. Η λιτότητα ήταν επιβεβλημένη τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, εφόσον το 2009 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 25 δις Ευρώ. Στην πορεία δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί, εάν επιτευχθούν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές δεν εφαρμόστηκαν, διότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα με πρόσβαση στους κομματικούς μηχανισμούς που τις αντιστρατεύονται. Αυτό που χρειάζεται στη διακυβέρνηση της χώρας είναι φαντασία, να πέσουν κι άλλες ιδέες στο τραπέζι. Για παράδειγμα η Εσθονία είναι σήμερα ηλεκτρονική χώρα με το “e-Estonia”. Tί εμποδίζει την ηλεκτρονική επαναθεμελίωση της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας πέραν της έλλειψης φαντασίας; Όπως διαπίστωσε χρειάζονται άνθρωποι με εμπειρία στη σκληρή δουλειά, οι οποίοι σήμερα λόγω της ανεργίας ίσως και να βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. Αυτοί υπάρχουν στην κοινωνία και όχι στα κόμματα ως άνθρωποι του κομματικού σωλήνα και πρέπει να επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια.
Ως «ΠΟΤΑΜΙ» απευθύνουμε ανοιχτό προσκλητήριο σε ανθρώπους που έχουν εργαστεί στη ζωή τους. Έχει σημασία να στελεχωθούν με τέτοιους ανθρώπους από την κοινωνία οι Οργανισμοί, τα λιμάνια, τα νοσοκομεία και όχι από τα κόμματα με ανθρώπους που σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά. Σε αυτούς πρέπει να τεθούν πραγματικοί στόχοι και όχι να εργάζονται με κομματικά προσκόμματα χρησιμοποιώντας τους Οργανισμούς για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα που τους διόρισε.