Συνεντεύξεις

Αναγκαία η ανακούφιση της μεσαίας τάξης -Χρονικά Δράμας

Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης μιλά στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την κρίση, αλλά και τα κόμματα που όπως λέει έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία…

O κ. Χάρης Θεοχάρης εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά με το Ποτάμι στις εκλογές Ιανουαρίου 2015.Είναι Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από τις αρχές του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών.

 

Το 2011 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πέτυχε την ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογουμένους σε ποσοστό 97% και την ηλεκτρονική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην LehmanBrothers και υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων. Σήμερα από την θέση του ανεξάρτητου βουλευτή ο κ. Χάρης Θεοχάρης μιλά στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την περίφημη έξοδο από τα μνημόνια, την υψηλή φορολογία, την μείωση του χρέους, αλλά και τα κόμματα που όπως λέει έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία…

Κύριε Θεοχάρη θεωρείτε ότι τελικά η χώρα μας θα καταφέρει την περίφημη έξοδο από τα μνημόνια όπως τουλάχιστον ακούγεται μέχρι το καλοκαίρι;

Τυπικά το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του 3ου μνημονίου, με τη μορφή  τουλάχιστον που την έχουμε γνωρίσει το προηγούμενο διάστημα. Περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν σχετικά σύντομα, άρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση δείχνει όλο και περισσότερη αποφασιστικότητα να τελειώσει με επιτυχία το πρόγραμμα.

Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μικρομεσαίοι έχουν σηκώσει ίσως το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και των αποφάσεων που απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Είναι εφικτή σύντομα η ανακούφισή τους τουλάχιστον από την υψηλή φορολογία που υφίστανται;

Η πολύπαθη μεσαία τάξη είναι αυτή που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο – και θα προσέθετα και δυσανάλογο – βάρος για να μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα μέσα στην κρίση. Δε θα έλεγα ότι είναι απλώς εφικτό, αλλά είναι απαραίτητος όρος για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση ουσιαστικά και όχι μόνο στα χαρτιά.

Το σχέδιο μείωσης του χρέους και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που παρουσιάσατε τον προηγούμενο μήνα μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιλτιάδη Νεκτάριο τι περιλαμβάνει;

Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τριπλής παρέμβασης στην οικονομία. Στο πρώτο σκέλος επισημαίνεται πως αν κατευθυνθούν σε επενδύσεις – δημόσιες και ιδιωτικές – 2 ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ των πλεονασμάτων, το αποτέλεσμα θα είναι η γρηγορότερη και ασφαλέστερη μείωση του χρέους. Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει τη μείωση των εισφορών της κύριας σύνταξης από το 20% στο 12%, και συνεπώς τη δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας την επόμενη δεκαετία. Και το τρίτο σκέλος αναφέρεται στον εξορθολογισμό και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 20% ώστε να δοθούν τα κατάλληλα αναπτυξιακά κίνητρα στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις για να κλείσει η σελίδα της υπανάπτυξης.

Πώς μπορεί να σταματήσει η μεγάλη φυγή έμψυχου πλούτου της χώρας στο εξωτερικό;

Είναι σύνθετο πρόβλημα που θα πάρει χρόνο για να επιλυθεί. Η βάση επίλυσής του είναι η δημιουργία ευκαιριών για να μπορέσει  κάποιος να χτίσει τη ζωή του εδώ. Αυτό προϋποθέτει μείωση της γραφειοκρατίας, εξορθολογισμό και χρήση των νέων τεχνολογιών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και δημιουργία στρατηγικών πλάνων ώστε η χώρα μας  με την 4η τεχνολογική επανάσταση που ξαναμοιράζεται η τράπουλα παγκόσμια, να βρεθεί στη σωστή μεριά του διεθνούς καταμερισμού του πλούτου.

Τι πιστεύετε για την συζήτηση που διεξάγεται για την ονομασία των Σκοπίων;

Δυστυχώς η συζήτηση ως ένα βαθμό έχει γίνει με όρους εσωτερικής κατανάλωσης και για αυτό πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το πρόβλημα της καλής γειτονίας των Σκοπίων – ιδιαίτερα σε μια εποχή υψηλών τόνων και δυσκολιών με την Τουρκία – πρέπει να επιλυθεί όχι εις βάρος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας, αλλά με τρόπο που θα επιτρέψει την επικέντρωση των διπλωματικών και άλλων προσπαθειών μας προς τη σχέση μας με την Τουρκία.

Σας ανησυχεί το πρόβλημα με την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και πόσο βλέπετε να συνδέεται με ένα κίνδυνο εμπλοκής με την γειτονική Τουρκία;

Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει επιλυθεί. Το ότι αυτό δεν έχει συμβεί, είναι δείγμα της αλλαγής και της επιδείνωσης των σχέσεων με τη γείτονα χώρα. Όλοι το παρακολουθούμε με συγκρατημένη ανησυχία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουμε φτάσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή κυβέρνηση ειδικότερα σε ό, τι αφορά τα Εθνικά θέματα αλλά και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής;

Στην οικονομική πολιτική η κυβέρνηση έχει δείξει ότι πήρε μέτρα που ήταν αναγκαία για να μπορέσουμε ως χώρα να ολοκληρώσουμε τις μνημονιακές διαδικασίες. Από την άλλη φαίνεται να παίρνει πολύ κακό βαθμό στην καθημερινότητα των πολιτών είτε για παράδειγμα το καλοκαίρι με τη μόλυνση του Σαρωνικού είτε τώρα με το νερό που είχε κοπεί για τόσες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων εκτιμώ ότι οφείλουμε να είμαστε φειδωλοί στην κριτική μας προς την εκάστοτε κυβέρνηση γιατί προέχει το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.

Είστε ανεξάρτητος Βουλευτής. Παρόλα αυτά σκέφτεστε ίσως την ένταξη σας σε κάποιο πολιτικό σχήμα;

Είναι δεδομένο ότι κάθε βουλευτής ενδιαφέρεται για το προσωπικό του μέλλον και ως εκ τούτου είναι μια ερώτηση που μου τίθεται συχνά. Προσπαθώ να δω ευρύτερα τα ζητήματα και δε θεωρώ μείζον ζήτημα την ένταξη ή τη μη ένταξή μου σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό. Αντιθέτως θεωρώ σημαντική τη δυνατότητα που έχω τώρα ως ανεξάρτητος  να βοηθήσω να χτίσει το πολιτικό σύστημα γέφυρες  με την κοινωνία. Αυτή η επαφή λείπει και είναι, πιστεύω,  το μεγάλο πολιτικό ζητούμενο. Επειδή τα κόμματα έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, χρειάζεται να δρομολογηθούν προσπάθειες από ανθρώπους με αποδεδειγμένη ανεξαρτησία για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στον χώρο της κεντροαριστεράς;

Τα προβλήματα που είχα επισημάνει από την αρχή, είναι προβλήματα που δε λύθηκαν κατά την πολύμηνη διαδικασία δημιουργίας του νέου φορέα. Είναι προβλήματα τα οποία διογκώνονται και δημιουργούν φαινόμενα ασυνεννοησίας ή ακόμη και ανοιχτού πολέμου σε κάποιες περιπτώσεις. Μακάρι να διαψευστώ γιατί ο χώρος του κέντρου είναι περισσότερο αναγκαίος παρά ποτέ και η απουσία του θα οδηγήσει σε μια διχαστική λογική άσπρου-μαύρου, την οποία μπορεί να πληρώσουμε ακριβά. Φαίνεται ωστόσο να μην καταφέρνει να καλύψει αυτό το κενό που νιώθουμε όλοι μας.

Θα είναι η επόμενη κυβέρνηση μονοκομματική;

Εκτιμώ ότι έχει παρέλθει η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Όσο περισσότερο κινούμαστε προς τη σχετικοποίηση του πολιτικού συστήματος, με τον κόσμο να μη βλέπει τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα όπως στο παρελθόν, τόσο καταδεικνύεται ότι οι εποχές του 40% στη χώρα μας – όπως και στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη – έχουν περάσει.

Έχετε πει ότι «Μια κοινωνία που ασχολείται μόνο με το χθες δεν μπορεί να βάλει στέρεες βάσεις για το μέλλον». Σε ποια συγκεκριμένα πράγματα αναφέρεστε;

Αναφέρομαι στη γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση, η οποία γίνεται με όρους διαχείρισης των προβλημάτων που μας κληροδότησε η μεταπολίτευση και δεν αφορά στο τι θα κάνουμε και στο ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της χώρας μας στον 21ο αιώνα. Τι κάνουμε για να απαιτήσουμε μεγαλύτερο μέρος από τον παγκόσμιο πλούτο, τι προσφέρουμε στον πολιτισμό, στην οικονομία, στις επιστήμες, στις τέχνες. Τι είναι αυτό που θα κάνει ξανά τη χώρα μας παγκόσμιο μαγνήτη ώστε και αυτοί που γεννιούνται εδώ να θέλουν να χτίσουν τη ζωή τους στον τόπο μας και αυτοί που γεννιούνται σε άλλες χώρες να θέλουν να έρθουν εδώ και να ζήσουν μαζί μας.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ψωμάς