Τηλεόραση

Αντί για σταθεροποίηση η Κυβέρνηση θα φέρει ύφεση για το 2015

Η Κυβέρνηση μιλάει για σταθεροποίηση στα μακροοικονομικά μεγέθη τη στιγμή που ο κ. Σταθάκης σήμερα δήλωνε πως η ύφεση για το 2015 θα είναι 0,7%. Ένα μήνα πριν στον Προϋπολογισμό του 2016 η πρόβλεψη της Κυβέρνησης ανέφερε 0%. Αν μέσα σε ένα μήνα είχαμε τέτοια χειροτέρευση για το 2016 τι θα πρέπει να αναμένουμε;”, διερωτήθηκε ο Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, στην εκπομπή Χ2 του Γ. Πολίτη στο Action24.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε πως αυτές σηματοδοτούν και επισήμως το θάνατο της θεωρίας του κ. Τσίπρα περί παλαιού και νέου. “Η κοινωνία έχει παλμό και τη δύναμη να ξαφνιάσει το πολιτικό σύστημα”. Αναλύοντας μακροπρόθεσμα το νέο στρατηγικό περιβάλλον ο Χάρης Θεοχάρης εκτίμησε πως ο πολυκερματισμός του πολιτικού σκηνικού, που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης θα αναστραφεί και θα ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία συγκέντρωσης. Επισήμανε παράλληλα πως τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας, που είναι κυρίως θεσμικά, υπερβαίνουν τους παραδοσιακούς άξονες δεξιάς, κέντρου και αριστεράς και πως για να συντελεστεί η αναπτυξιακή απογείωση της χώρας πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις εκτός αυτού του παραδοσιακού πλαισίου. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον για το Ποτάμι υπάρχει σαφώς σημαντικός χώρος για διαφοροποίηση.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του για τις χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες, ο Χάρης Θεοχάρης, έφερε το παράδειγμα των Ισραηλινών εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού και μηχανικών και παρακαλάνε την Ελλάδα να δημιουργήσει ερευνητικά κέντρα, τα οποία θα αποτελούσαν θερμοκοιτίδες επιστημόνων και θα στελέχωναν τις εν λόγω εταιρείες. “Αντί αυτού εμείς εδώ σερνόμαστε ακόμα στη γραφειοκρατία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Ο Χάρης Θεοχάρης έκλεισε αναφερόμενος στο κυβερνητικό αίτημα για συναίνεση λέγοντας πως αυτήν τη ζητάει ειλικρινώς κάποιος στην αρχή της θητείας του όταν είναι ισχυρός, όσο έρχεται η φθορά το αίτημα δεν λέγεται συναίνεση αλλά χείρα βοηθείας.