Ανακοινώσεις

Απεγνωσμένη και ταχυδακτυλουργική η προσπάθεια του Πρωθυπουργού

Παρακολουθήσαμε απόψε άλλη μια απεγνωσμένη και ταχυδακτυλουργική προσπάθεια της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού να στρέψει τα βλέμματα της κοινής γνώμης από τον ΕΝΦΙΑ, το ΕΚΑΣ, την ανεργία και την υπερφορολόγηση. Στον απόηχο της κυβερνητικής ήττας για τον εκλογικό νόμο, ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να παίξει με τους θεσμούς.

Ο χαρακτηρισμός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό ως αριστοκρατικής και της λειτουργίας της ως κυριαρχούμενης από την τεχνοκρατική ιδεολογία, δυστυχώς ανασύρουν στη μνήμη μας την προσπάθεια απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

Από την άλλη ο Πρωθυπουργός που τόσο εύγλωττα εξέφρασε την πρόθεσή του για ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης και τις νομοθετικές εξουσίες του Κοινοβουλίου, προσέγγισε με περισσή υποκρισία το θέμα της διάκρισης των εξουσιών. Έντεχνα μίλησε για περιορισμό συνεχόμενης θητείας στο κοινοβούλιο και περιέβαλε με τον μανδύα της πολιτικοποίησης τον μη διαχωρισμό των ιδιοτήτων του Υπουργού και του Βουλευτή.

Η πρόταση του Πρωθυπουργού δεν θεραπεύει τον πρωθυπουργοκεντρισμό του συστήματος, δεν οδηγεί σε αναβάθμιση της Βουλής, ενώ συμβάλει στη θεσμική κατάρρευση της χώρας κάνοντας βήματα πίσω με την εισήγηση για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Η Δημοκρατία δεν κερδίζει με αυτόν τον τρόπο.

Η Δημοκρατική Ευθύνη στο πρόγραμμά της έχει προτείνει:

  • Το ασυμβίβαστο βουλευτικής και Υπουργικής ιδιότητας.
  • Την αδυναμία υποβολής βουλευτικής υποψηφιότητας στις επόμενες εκλογές μετά την υπουργική θητεία.
  • Την επιλογή των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών και των ανώτατων δικαστικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Την αύξηση των ελεγκτικών καθηκόντων και υποχρεώσεων των βουλευτών.
  • Τη δημιουργία δεύτερου σώματος, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να εκπροσωπείται στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα των νόμων που θα ελέγχονται διπλά.
  • Τη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ουσιαστικό expost ή, σε περίπτωση αναπομπής από τον ΠτΔ, exante έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.
  • Τη λογοδοσία των ανεξάρτητων αρχών μόνο στη νομοθετική εξουσία και όχι στην εκτελεστική, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία τους.
  • Την ενίσχυση των θεσμών διαμεσολάβησης και εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης.

Οι προτάσεις μας αποδεικνύουν πως στη Δημοκρατική Ευθύνη πιστεύουμε πως κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύστημα, σχέδιο και θάρρος.

Ακριβώς το αντίθετο από ό,τι πιστεύει και πράττει ο κ. Τσιπρας.