“Στο θέμα των πλειστηριασμών έχει περάσει στην ουσία πλήρως η θέση της τρόικας. Παρέχεται προστασία στη περιουσία ως το ύψος των 120.000 ευρώ και για εισόδημα 8.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω απαιτούνται περίπλοκες δικαστικές διαδικασίες. Για εμάς η λύση είναι η απόλυτη προστασία της 1ης κατοικίας στη βάση των εύλογων δαπανών διαβίωσης χωρίς πρόσθετα κριτήρια, χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στη Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα.
“Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων καθώς έχει σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά και των δανείων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων καθώς αυτό θα διαμορφώσει το τοπίο της εθνικής οικονομίας”, υπογράμμισε συνεχίζοντας ο Χάρης Θεοχάρης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού υποστήριξε πως πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ καταθετών, υφιστάμενων δανειοληπτών και μελλοντικών υποψηφίων δανειοληπτών.
“Δεν βλέπω τι διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση, παρά μόνο μεταβατικές διατάξεις όπως ο ΕΦΚ στα κρασιά. Είμαστε η πρώτη χώρα παραγωγός που βάζει φόρο στο κρασί. Αυτό είναι μια πρόταση της τρόικας που επανέρχεται από το «παράθυρο». Η Κυβέρνηση δεν έχει φέρει ούτε μια νέα ιδέα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση τη στιγμή που θα μπορούσε για παράδειγμα να επιβάλει βινιέτα στα ξένα φορτηγά που διέρχονται της χώρας. Μια σειρά υποδομών της χώρας τις χρησιμοποιούν για παράδειγμα δωρεάν φορτηγά με τουρκικές πινακίδες, τα οποία εισέρχονται από τον Έβρο”, υπογράμμισε ο Χάρης Θεοχάρης. Αντί αυτών η Κυβέρνηση επιμένει σε μια σειρά μέτρων που έχουν αποτύχει διεθνώς, ώστε στην πραγματικότητα να βρει ισοδύναμα για προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού δήλωσε πως “το 75% των νομοσχεδίων αυτής της Κυβέρνησης έχει έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τονίζοντας πως στη δημοκρατία η διαδικασία είναι μέρος της ουσίας, καθώς επιτρέπει τον διεξοδικό και λεπτομερή διάλογο στη νομοθέτηση. Αντί για αυτό η Κυβέρνηση νομοθετεί «στο πόδι» φέρνοντας κάθε φορά διαδοχικές νομοθετικές διορθώσεις πρόσφατα ψηφισθέντων νομοσχεδίων”.