Συνέντευξη στο Αθηναικό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων
«Μακριά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ» υποστηρίζει ότι βρίσκεται η “Δημοκρατική Ευθύνη”, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συμπληρώνει «πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα κόμματα χρειάζονται ανανέωση ιδεών, νοοτροπιών, κουλτούρας και πολιτικού προσωπικού… Η προσπάθειά μας είναι πρωτίστως ανανεωτική και μετά ενωτική».
Ο κ. Θεοχάρης που πρόσφατα παρουσίασε τον νέο κομματικό σχηματισμό, υπεραμύνεται της απόφασής του να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που έφερε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το να ψηφίσουμε την απλή αναλογική εν μέσω κρίσης, και χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι πρακτικά καταστροφικό». Εκτιμά ότι «μόνο η πλήρης διάκριση των εξουσιών μέσω μιας παραλλαγής ενός προεδρικού συστήματος μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στα θεσμικά ζητήματα της χώρας».
Χαρακτηρίζει αρχηγοκεντρικό μικρό κόμμα το Ποτάμι, τονίζοντας ότι σημασία για ένα κόμμα έχει κυρίως το πρόγραμμα και ότι «το Ποτάμι ήρθε να ντύσει ιδεολογικά την απαξίωση της πολιτικής, λέγοντας ότι σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές».
Η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιατί είστε κατά της απλής αναλογικής που έφερε η κυβέρνηση, παρά το ότι πρόσφατα ιδρύσατε ένα νέο κομματικό σχηματισμό που προσδοκά την είσοδό του στη Bουλή και άρα ένα αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο πλαφόν θα ήταν προς το συμφέρον σας;
Ένα εκλογικό σύστημα που πιθανόν έχει οφέλη για τον σχηματισμό μας, αλλά είναι επιζήμιο για τη χώρα, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή ενός νέου φορέα που θέλει να φέρει κάτι καινούριο στην πολιτική ζωή του τόπου. Κάποια στιγμή πρέπει το πολιτικό προσωπικό να πάψει να σκέφτεται και να αποφασίζει με στενά κομματικά κριτήρια. Το να ψηφίσουμε την απλή αναλογική εν μέσω κρίσης και χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι πρακτικά καταστροφικό. Η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες περιόδους διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έχει συμβεί στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τη Δημόσια Διοίκηση που διαθέτουμε σήμερα, η οποία δε μπορεί να δουλέψει χωρίς να έχει λάβει πολιτική κατεύθυνση, πιστεύει κανείς ότι μπορεί η χώρα μας να λειτουργήσει αποδοτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μόνο αν γίνουν ολοκληρωμένες αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο και στη διοίκηση της χώρας, μπορεί κάποιος να σκεφτεί να στηρίξει αυτό το εκλογικό σύστημα.
Μήπως η επιλογή σας αυτή συνδυάζεται με τη συμμετοχή σας σε ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ;
Η προσπάθεια να με εντάξουν πότε στη ΝΔ και πότε στη συζήτηση για την Kεντροαριστερά, είτε οπουδήποτε αλλού -ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ έχω ακούσει να με τοποθετούν-, είναι παρωχημένη και κυρίως δεν ενδιαφέρει κανέναν. Η χώρα μας έχει ουσιαστικά προβλήματα και απαιτούνται ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προστάσεις για την αντιμετώπισή τους. Σε αυτό προσπαθούμε ως Δημοκρατική Ευθύνη να συμβάλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή ο καταστροφική πορεία που έχουμε μπει εδώ και πολύ καιρό, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό;
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι ευρύτερο θέμα από τη συζήτηση που γίνεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία για τον εκλογικό νόμο. Θα είχε νόημα στην περίπτωση που πηγαίναμε σε αλλαγή πολιτεύματος -με όλα τα προβλήματα που αυτό έχει δεδομένης της συνταγματικής προστασίας των βασικών άρθρων του Συντάγματος- και συνεπώς δεν μπορούμε να το συζητάμε αποσπασματικά και χωρίς λογική βάση. Έχω αρθρογραφήσει πάνω στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και έχω εκφράσει την άποψη ότι μόνο η πλήρης διάκριση των εξουσιών μέσω μιας παραλλαγής ενός προεδρικού συστήματος μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στα θεσμικά ζητήματα της χώρας. Ωστόσο για να ανοίξει αυτή η συζήτηση και να προχωρήσει, απαιτούνται πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και κυρίως να ωριμάσει στη συνείδηση του κόσμου.
Συμφωνείτε με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση;
Η διενέργεια δημοψηφισμάτων συνιστά προσπάθεια παράκαμψης της συνταγματικής διαδικασίας αναθεώρησης του πολιτεύματος. Και εγείρονται αυτομάτως δύο ζητήματα: το πρώτο είναι αυτό καθαυτό το νομικό ζήτημα της παράκαμψης αυτής, και το δεύτερο είναι το κατά πόσο υπάρχει η κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες. Εάν δηλαδή οι πολίτες συμμετέχουν σε μια τέτοια διαδικασία γνωρίζοντας τις επιπτώσεις κάθε πρότασης και με ικανό χρόνο συζήτησης. Μόνο με προσεκτική εισαγωγή κυρίως σε τοπικά θέματα αρχικά, θα μπορούσε να χτιστεί αυτού του είδους η λογική μέσα στα νομικά και συνταγματικά μας ήθη.
Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Δημοκρατικής Ευθύνης απορρίψατε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Γιατί;
Η πρόταση διακυβέρνησης, την οποία κτίζουμε, θέτει ως πρώτο ζήτημα τη διάρθρωση και τη λογική των σημερινών κομμάτων και τη λειτουργία του πολιτικού κατεστημένου. Η προσπάθεια συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, κυρίως μέσα από τη διαδικασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι μια διαδικασία διατήρησης της υπάρχουσας λογικής, και όχι ανανέωσης των νοοτροπιών που μας έφεραν εδώ. Συνεπώς κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκουμε εμείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εξαιρούμε όλους όσοι έχουν προσφέρει σε αυτόν το χώρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν στο προσκλητήριο που έχουμε δημοσιοποιήσει, λέγοντας με πλήρη ειλικρίνεια και εντιμότητα ότι οι διαδικασίες εξελίσσονται, και άρα μπορούν να συνδράμουν στη συνδιαμόρφωση αυτής της προσπάθειας. Φιλοδοξούμε η Δημοκρατική Ευθύνη να είναι ένα κόμμα ανοικτό προς όλες τις υγιείς και προοδευτικές φωνές του τόπου. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας εφόσον υπάρχει πλαίσιο συναντίληψης πάνω σε βασικές αρχές και αξίες.
Είστε πιο κοντά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Είμαστε μακριά και από το ένα και από το άλλο. Πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα κόμματα χρειάζονται ανανέωση ιδεών, νοοτροπιών, κουλτούρας και πολιτικού προσωπικού. Εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή η ΝΔ δεν καταφέρουν να πετύχουν αυτή την ανανέωση, αν δεν απαγκιστρωθούν από τους κομματικούς στρατούς τους, δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης. Η προσπάθειά μας είναι πρωτίστως ανανεωτική και μετά ενωτική. Χωρίς την ανανέωση δε μπορούμε να πάμε πουθενά.
Σε τι διαφέρει η Δημοκρατική Ευθύνη από το Ποτάμι;
Η Δημοκρατική Ευθύνη πιστεύει ότι η πολιτική πρέπει να ξαναγυρίσει στον τόπο. Οι σημερινοί πολιτικοί την έχουν θέσει στο περιθώριο απαξιώνοντάς την χάριν του κρατισμού και της προσωπικής τους επιβίωσης. Η προσπάθειά μας ήδη από την αρχή, στο καταστατικό της, διαχωρίζει τις εξουσίες Γραμματέα και Προέδρου μέσα στο κόμμα. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε στον τόπο, τα αλλάζουμε πρώτα από όλα μέσα στη δική μας διάρθρωση, ώστε να μην υπάρχει η υπόνοια του κόμματος- ιδιοκτησίας και του αρχηγοκεντρικού μικρού κόμματος που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ποταμιού. Το Ποτάμι ήρθε να ντύσει ιδεολογικά αυτήν την απαξίωση της πολιτικής λέγοντας ότι σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές. Η Δημοκρατική Ευθύνη δημοσιοποίησε πρόγραμμα από την πρώτη μέρα, ακριβώς για να πούμε ότι σημασία έχει το τι θέλουμε να κάνουμε για τη χώρα. Συναντηθήκαμε εμείς οι 2.000 άνθρωποι για να αλλάξουμε συγκεκριμένα πράγματα στον τρόπο διακυβέρνησης και διοίκησης της χώρας. Λέμε ότι τα πρόσωπα είναι σημαντικά μεν αλλά δευτερεύοντα σε σχέση με το πρόγραμμα.
Ποια είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο νέο κομματικό σχηματισμό;
Κατ’ αρχάς μιλάμε για μια πολιτική κίνηση που έχει κτιστεί από τη βάση, από τους 2.000 ανθρώπους που υπέγραψαν το προσκλητήριο πολιτών. Μιλάμε για ανθρώπους που θέλησαν να ξαναφέρουν την πολιτική στο προσκήνιο, που θέλουν να αλλάξουν τη ρότα της χώρας, και φυσικά κάποιοι περισσότερο γνωστοί όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος και εγώ την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή. Η πολιτική κίνηση αυτή φιλοδοξεί να φέρει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και να καταστεί κόμμα εν ευθέτω χρόνο. Η ανταπόκριση είναι θετικότατη. Αυτές τις μέρες επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, την Πάτρα και θα βρεθούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι πολίτες βλέπουν ότι είναι μια ειλικρινής και έντιμη προσπάθεια να αναλάβουμε την ευθύνη, να μην φοβηθούμε και να μην επιρρίψουμε το φταίξιμο σε άλλους. Και κυρίως να βάλουμε τέλος σε αυτή την κατρακύλα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να σχεδιάζουν και να ελπίζουν σε ένα μέλλον πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.
Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη