Η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ και η εφαρμογή της στην πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μοντέλο για τα επόμενα ανοίγματα της χώρας λέει στο «Money Review» ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Επισημαίνει ότι η ελληνική θέση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ε.Ε., ενώ προσθέτει ότι ένα πολύτιμο εργαλείο είναι και τα rapid test, που θα αξιοποιηθούν φέτος στο έπακρο. Αναφέρει ακόμη ότι το υπουργείο είναι σε προχωρημένες και τακτικές συζητήσεις με τους τουριστικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ επαναλαμβάνει ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2020 για τον ελληνικό τουρισμό αποφεύγοντας να θέσει ποσοτικό στόχο.
Θα αποτελέσει η διμερής συμφωνία με το Ισραήλ μοντέλο και για συμφωνίες μας με άλλες χώρες; Τι ακριβώς προβλέπει;
Αναμφίβολα, ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρουμε, όπως ελπίζουμε, να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα με το Ισραήλ αποτελεί ένα στοίχημα για εμάς. Συγχρόνως όμως, η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ και η εφαρμογή της στην πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μοντέλο για τα επόμενα ανοίγματα που θα πραγματοποιηθούν, στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλα κράτη. Βλέπουμε ότι σε χώρες στις οποίες ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, η αισιοδοξία αρχίζει να επικρατεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό διακοπών, ταξιδιών αναψυχής, κρατήσεις κτλ. Αυτή είναι μια τάση την οποίαν θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιήσουμε.
Οι ξένοι επισκέπτες που θα έρχονται στη χώρα μας θα υπόκεινται σε rapid tests όλοι ανεξαιρέτως;
Οι εξελίξεις στο μέτωπο κατά της πανδημίας, η διαθεσιμότητα των rapid test, καθώς και η ροή των τουριστών στην Ελλάδα είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι θα προσδιορίσουν τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε. Τα rapid test είναι ένα εργαλείο χρήσιμο, που φέτος θα έχουμε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουμε κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό για τους ελέγχους στα σύνορά μας.
Πόσο μακριά είμαστε από την επίτευξη πανευρωπαϊκής συμφωνίας για ενιαία πιστοποιητικά εμβολιασμού;
Ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό και επί του οποίου έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία, είναι ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εναρμονιστούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτή και θα έχει νόημα η χρήση τους σε όλο το εύρος των απαιτούμενων περιπτώσεων. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι θα βρεθούν στη χώρα μας το επόμενο διάστημα και, ενδεχομένως, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Συνεπώς, για αμιγώς ιατρικούς λόγους και μόνο, θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να είναι σε θέση να επιδείξουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Το αν τα πιστοποιητικά θα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως πχ για τις μετακινήσεις, επί του παρόντος είναι ζήτημα που τελεί υπό διερεύνηση, στο πλαίσιο μιας ανοικτής συζήτησης. Τονίζω όμως ότι σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση γύρω από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση και άποψη, άποψη που κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Ακούγεται πως θα αναγνωρίσουμε και τα ρωσικά εμβόλια Sputnik-V. Ισχύει;
Οι εισηγήσεις σχετικά με το εμβόλιο Sputnik V υπάγονται στην αρμοδιότητα της Υγειονομικής Επιτροπής, ενώ παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι για το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Τι θα γίνει με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς τουρίστες; Είναι δύο πολύ μεγάλες και πολύ προσοδοφόρες αγορές. Θα υπάρξει ειδική πρόνοια, κάποια διμερής συμφωνία;
Με τους τουριστικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας είμαστε σε προχωρημένες και τακτικές συζητήσεις. Προέχει να έχουμε μια καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα για τα δικά τους σχέδια, για τη στρατηγική που θα επιλέξει κάθε χώρα ξεχωριστά για το άνοιγμα των συνόρων της, τις μετακινήσεις κ.λπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε δυνατότητα προσέλκυσης τουρισμού -και όχι μόνο από τις αγορές ΗΠΑ και Βρετανίας.
Ακούγεται πως χώρες, όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, επιδιώκουν να κρατήσουν στο εσωτερικό τους πολίτες τους για να προστατέψουν και την οικονομία τους από την εξαγωγή συναλλάγματος. Δεν αποτελεί αυτό αντιευρωπαϊκή στάση;
Η άνευ οποιουδήποτε περιορισμού μετακίνηση των πολιτών από χώρα σε χώρα είναι μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι απολύτως αφοσιωμένη στην ιδέα των ελεύθερων μετακινήσεων και, κατά την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτή είναι η μόνη νοοτροπία που αρμόζει στην κουλτούρα της ΕΕ. Ως τέτοια, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες. Ως εκ τούτου, η στάση που περιγράφετε στερείται λογικής και αντίκειται σαφώς στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, όμως την είδαμε και πέρσι το καλοκαίρι να εκδηλώνεται, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα με πολλές δυσάρεστες παρενέργειες.
Εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση του τρίτου κύματος, πόσο μάλλον τέταρτου, μπορεί ο ελληνικός τουρισμός φέτος να φτάσει στο 40% του 2019; Να διπλασιαστεί, δηλαδή, σε σχέση με πέρσι;
Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, αξιολογώντας και προσπαθώντας να κάνουμε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση για το τι θα συμβεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, μπορώ να σας πω ότι το 2021 θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά από την περσινή. Αυτό είναι βέβαιο. Πάντως, θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς, αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνον αν από σήμερα σηκώσουμε όλοι τα μανίκια, κάνουμε όλους τους σχεδιασμούς, υλοποιήσουμε επιχειρησιακά ό,τι αποφασιστεί και τρέξουμε όλοι μαζί, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, να ενισχύσουμε και να εξυψώσουμε το «brand name» της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο και όσο πιο εμφατικά γίνεται. Να κάνουμε, δηλαδή, ό,τι κάναμε και το 2020, όταν ανοίξαμε με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη επιτυχία τον Ελληνικό Τουρισμό. Εφέτος μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα.
Πού θα εστιαστεί το φετινό πρόγραμμα προβολής της χώρας;
Το φετινό πρόγραμμα προβολής της χώρας μας για πρώτη φορά δημιουργήθηκε μέσα από ένα δημιουργικό διαγωνισμό, με ιδέες και από τον ιδιωτικό τομέα. Πίεσα πολύ για αυτή την αλλαγή φιλοσοφίας και μεθοδολογίας, κατέβαλα προ σωπικά μεγάλη προσπάθεια και σήμερα είμαι πραγματικά ιδιαίτερα υπερήφανος γι’ αυτό που έχουμε καταφέρει όλοι μαζί, στο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και όσους εμπλέκονται στο δημιουργικό σκέλος. Με τη νέα καμπάνια μας για τον Ελληνικό Τουρισμό εστιάζουμε πλέον σε αυτό που έχει ανάγκη ο τουρίστας αυτή τη στιγμή. Το 2021 ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εγκλωβιστεί σε περιορισμούς για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές εξαιτίας του Covid-19, αντιμετωπίζει το ταξίδι και τις διακοπές στην Ελλάδα σαν κάτι πολύ πιο σημαντικό και βαθύτερο από μια ευχάριστη ανάπαυλα. Το ταξίδι αναψυχής -και μάλιστα στη χώρα μας- είναι μια ζωτική ανάγκη. Έτσι το προσεγγίζουν και το προβάλλουν οι νέες προωθητικές ενέργειές μας.
Ποιες πρακτικές του 2020 δεν πρέπει να επαναλάβουμε;
Κάνοντας μια πρόχειρη αναδρομή, κοιτώντας προς τα πίσω, θεωρώ ότι γενικότερα, στη «μεγάλη εικόνα» όπως λέμε, η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από την περσινή χρονιά. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος. Φέτος θα ήθελα να δω μεγαλύτερη σταθερότητα στα πρωτόκολλα και τις αποφάσεις σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία καλό θα ήταν να μην αλλάζουν συχνά. Το ότι πέρσι τροποποιούνταν ήταν ένα αναγκαίο κακό ως έναν βαθμό, διότι υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς «συμπεριφέρεται» ο ιός. Φέτος όμως, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί.
Πήραμε μαθήματα από την πρώτη χρονιά της πανδημίας; Και αν ναι, ποια;
Φυσικά και πήραμε μαθήματα. Το πρώτο από αυτά είναι πρέπει να στηριζόμαστε στις οδηγίες, τις παραινέσεις και τις παρατηρήσεις των ειδικών επιστημόνων. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που αυτό τηρήθηκε και το αποτέλεσμα ήταν ότι βγήκαμε κερδισμένοι. Το δεύτερο μάθημα είναι ότι υπάρχει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία υπερβαίνουν τις δυνάμεις ενός μεμονωμένου κράτους. Απαιτείται συνεργασία και συντονισμός για να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα, ακριβώς επειδή είναι σοβαρά, ποικίλα και επείγοντα. Δυστυχώς, όμως δεν είμαι σίγουρος πως αυτό το μάθημα το έχουν πάρει όλοι όσοι θα έπρεπε να το έχουν πάρει. Το τρίτο και τελευταίο μάθημα βάσει της μέχρι στιγμής εμπειρίας από την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ότι η χώρα μας έχει αστείρευτες δυνάμεις. Αν στην Ελλάδα λειτουργούμε με επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα, παραμερίζοντας το κακώς εννοούμενο μικροπολιτικό συμφέρον και με ενωμένες όλες τις δυνάμεις του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά. Έτσι η Ελλάδα θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο