Ανακοινώσεις, Από το Βήμα της Βουλής

Χάρης Θεοχάρης: «Η κυβέρνηση ΝΔ οδηγεί τα ΑΕΙ στον 21ο αιώνα και ο ΣΥΡΙΖΑ στον 19ο».

Σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής του Νότιου Τομέα, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ’ ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα. Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις της ομιλίας του, ο κ. Θεοχάρης καυτηρίασε τη στάση του κ. Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Χάρης Θεοχάρης αποκάλεσε «κατήφορο χυδαιότητας» τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολούθως, εστιάζοντας στο υπό συζήτησιν σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, ο κ. Θεοχάρης το χαρακτήρισε σαν «ένα νομοσχέδιο-τομή. Σήμερα συζητάμε για το πανεπιστήμιο που θέλει η κυβέρνηση -το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα. Συζητάμε όμως και για το πανεπιστήμιο που θέλει η αντιπολίτευση -το πανεπιστήμιο του 19ου αιώνα. Η Νέα Δημοκρατία προωθεί το πανεπιστήμιο της γνώσης, της έρευνας, της λογοδοσίας και της αριστείας. Της αριστείας που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρετσινιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το πανεπιστήμιο των καταλήψεων, του νεποτισμού, της διαπόμπευσης του πρύτανη, του χτισίματος του κοσμήτορα στο γραφείο του».
Εξηγώντας περιληπτικά στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τα βασικά στοιχεία του νέου νομοσχεδίου, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «το νομοσχέδιο εισάγει 3 αλλαγές:
α) Αφαιρεί αρμοδιότητες από την υπουργό, η οποία δεν υπογράφει πια σχεδόν τίποτα. Άρα, πώς μπαίνει ο νεοφιλελευθερισμός και η αγορά εργασίας στο πανεπιστήμιο, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το πανεπιστήμιο αποφασίζει μόνο του για όλα αυτά τα θέματα; Όταν αφήνεται μόνο του να καθορίζει την τύχη του με αμιγώς ακαδημαϊκά και όχι πολιτικά κριτήρια;
β) Αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει τα ΑΕΙ στον κόσμο και στην κοινωνία. Με διεθνή πτυχία και συνεργασίες, εξωτερικά μέλη στα συμβούλια διοίκησης και τόσα άλλα που δίνουν δυνατότητες και ευκαιρίες ώστε τα πανεπιστήμια μας να πρωταγωνιστήσουν στον 21ο αιώνα. Το πανεπιστήμιο απελευθερώνεται από τον ασφυκτικό πολιτικό εναγκαλισμό. Και αυτό φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι την αγορά.
γ) Το νομοσχέδιο θωρακίζει τα ΑΕΙ, κάνοντας το πανεπιστήμιο εξωστρεφές και ισχυρό».