«Η χώρα χρειάζεται μια θεσμική επανάσταση, ακριβώς για να αποφεύγουμε τα φαινόμενα τα οποία ζούμε»
Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη
Για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα η συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στη larissanet, με τον ανεξάρτητο βουλευτή να δηλώνει δικαιωμένος μετά από όσα αποκαλύπτουν οι πρώην υπουργοί Γιάνης Βαρουφάκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης για το παρασκήνιο δύο χρόνια πριν. «Η χώρα το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και κινδύνευσε η ευρωπαϊκή της πορεία από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Στη συνέχεια μιλάει για την κόντρα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τμήματος της Δικαιοσύνης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τα σχόλιά του σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.
Κλείνονται ο κ. Θεοχάρης αναφέρεται στη δική του παρουσία στην πολιτική σκηνή.
Αναλυτικά, η συνέντευξη:
Είχατε μιλήσει από το καλοκαίρι του 2015 για ομάδα – σε κυβερνητικό επίπεδο – που εργάζονταν επάνω στο σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή. Πώς σχολιάζετε πλέον όσα αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του για το παρασκήνιο εκείνου του χρονικού διαστήματος, όπως και τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται επί του συγκεκριμένου θέματος;
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε έκπληκτοι τον έναν πρώην υπουργό μετά τον άλλο να προβαίνουν σε αποκαλύψεις. Σας θυμίζω και τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη περί εθνικοποίησης της ΤτΕ, εκτύπωσης δραχμής, προμήθειας πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Απλώς ο κ. Βαρουφάκης έχει το προνόμιο να τραβάει όλα τα φώτα πάνω του. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Δε χωρά αμφιβολία ότι η χώρα το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και κινδύνευσε η ευρωπαϊκή της πορεία από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και τότε από το βήμα της Βουλής είχα καταγγείλει αυτά τα σχέδια και είχα απειληθεί με εισαγγελική παρέμβαση. Δυστυχώς δύο χρόνια μετά δικαιώνομαι από τους ίδιους τους τότε υπουργούς. Και οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν την αλήθεια από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Κατέθεσα την περασμένη Δευτέρα επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό που του ζητάω να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όσα επικίνδυνα αποκαλύπτουν οι διάλογοι αυτοί. Και εδώ ξέρετε καταβαραθρώνεται και η πρωθυπουργική ιδιότητα, πλήττεται η αξιοπιστία του θεσμού. Όλο αυτό το σκηνικό κάνει κακό στη χώρα. Ένας πρωθυπουργός που σκέφτεται να «κλέψει» 16 δισ. και ένας υπουργός που ηχογραφεί παράνομα. Πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Εσχάτως καταγράφεται διαμάχη που από την μια πλευρά έχει κυβερνητικά στελέχη και από την άλλη τμήμα της Δικαιοσύνης. Ποια είναι η άποψή σας για όσα εξελίσσονται;
Η καρδιά του προβλήματος κρύβεται σε αυτό που αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην τελευταία της ανακοίνωση: «Κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη».
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε πραγματική διάκριση εξουσιών. Η ανεξαρτησία είναι διαχρονικό ζητούμενο αλλά πολύ περισσότερο στις μέρες μας καθώς η εκτελεστική εξουσία δεν αρκείται στην συνύπαρξη με τη Δικαιοσύνη αλλά επιζητά την ποδηγέτησή της.
Να μπει ένα τέλος στις θεσμικές εκπτώσεις, επιτέλους. Έχω πει εδώ και δύο χρόνια σχεδόν ότι η χώρα χρειάζεται μια θεσμική επανάσταση, ακριβώς για να αποφεύγουμε τα φαινόμενα τα οποία ζούμε.
Στον χώρο της αντιπολίτευσης, σε ότι αφορά την κεντροδεξιά εξελίσσεται το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την άνοδο της ΝΔ στη διακυβέρνηση, ενώ στο χώρο της κεντροαριστεράς έρχονται διαδικασίες για τη συγκρότηση νέου φορέα με κυρίαρχο το ρόλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πώς βλέπετε τις παραπάνω κινήσεις;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας συνεπής μεταρρυθμιστής αλλά όχι αρκετά τολμηρός. Θα περίμενε κανείς η πρόταση ενός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι εν δυνάμει κυβέρνηση, να έχει πιο οραματικό χαρακτήρα και όχι να βασίζεται στη λογική του ώριμου φρούτου,στη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι ηγείται ενός κόμματος «παλιού», το οποίο έχει δομηθεί με τρόπο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πελατειακές του ανάγκες και τις εσωκομματικές του ισορροπίες. Από την άλλη η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει κάνει κάποια ενδιαφέροντα βήματα με τις βάσεις που έθεσε η κ. Γεννηματά στο πρόσφατο συνέδριο αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα να επιλυθούν. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν ο νέος φορέας παραμείνει μια συνομοσπονδία κομμάτων και αν οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί κρατήσουν τη σύσταση και την ταυτότητά τους ή αν θα συγχωνευθούν στο νέο κόμμα. Σίγουρα έχει πολύ και δύσκολο δρόμο μέχρι να οριστικοποιηθεί το σχήμα. Όπως δύσκολο είναι να κερδηθεί το στοίχημα και για το ΠΑΣΟΚ που είναι ο πυλώνας του εγχειρήματος, μιας και χρεώθηκε από τους πολίτες μαζί με όλα τα καλά και όλα τα αρνητικά της μεταπολίτευσης στην οποία κυριάρχησε.
Αυτή τη στιγμή παραμένετε ανεξάρτητος βουλευτής, ποιο θα είναι το μέλλον σας στην πολιτική σκηνή;
Αυτό που προσπαθώ καθημερινά είναι να δίνω λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη. Ξέρετε εμάς τους πολιτικούς μάς κατηγορούν ότι ζούμε σε γυάλινα δωμάτια, και ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις εφορίες, στη ΔΕΗ. Συναντώ κόσμο που δε ζητάει ρουσφέτι με την παλαιοκομματική έννοια αλλά κάποιον να τον ακούσει και να τον στηρίξει. Προτιμώ λοιπόν αυτό το διάστημα να δηλώνω παρών στην κοινωνία, να συναντώ φορείς, ομάδες, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, φοιτητές, επιστήμονες, να συζητώ μαζί τους και να συνδράμω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Στόχος δεν είναι η πολιτική επιβίωση αλλά να αφήνεις ένα στίγμα ότι κάτι σωστό έκανες, όταν αποχωρήσεις από την πολιτική.