Ανακοινώσεις, Άρθρα

Χάρης Θεοχάρης: «Η δικαίωση μιας συλλογικής προσπάθειας» – Το ΣτΕ επικυρώνει τη συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης για το ελάχιστο εισόδημα

Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποίαν κρίθηκε οριστικά η συνταγματικότητα του υπολογισμού για το ελάχιστο καθαρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, δικαιώνει πανηγυρικά την πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ. Δικαιώνει τη διαρκή μάχη που δίνουμε ενάντια στη φοροδιαφυγή, κάτι που -ας μου επιτραπεί- με κάνει εξαιρετικά περήφανο και σε προσωπικό επίπεδο. Διότι είχα την τιμή να υπηρετήσω στο Υπουργείο Οικονομικών ως υφυπουργός με ειδική αρμοδιότητα τα φορολογικά θέματα, ακριβώς την περίοδο που σχεδιάζαμε και εφαρμόζαμε μια τολμηρή αλλά και ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Οπότε, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου για την απόφαση του ΣτΕ, καθώς η απόρριψη των ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας ενός μέτρου για το οποίο στο ΥΠΟΙΚ παλέψαμε σκληρά, το επεξεργαστήκαμε σε κάθε παραμικρή του λεπτομέρεια δουλεύοντας συχνά ως τις μικρές πρωινές ώρες, εμμέσως συνιστά αναγνώριση μιας συλλογικής προσπάθειας. Στην οποίαν είχα το προνόμιο και την ευθύνη να κατέχω έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός.
Κόντρα στη μικροπολιτική και συντεχνιακή λογική, το ΣτΕ έκρινε ως απολύτως συνταγματική τη μέθοδο υπολογισμού του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος, για όσους συμπολίτες μας ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της χώρας έθεσε τέρμα στην ψευδεπίγραφη σπουδή ορισμένων συνδικαλιστών, οι οποίοι προσέβαλαν σαν δήθεν αντισυνταγματικά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που εμείς εισαγάγαμε.
Αυτές τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες ακούγαμε τον τελευταίο χρόνο. Να όμως που οι κορώνες όσων διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους φωνασκώντας περί αντισυνταγματικότητας των μέτρων που εμείς σχεδιάσαμε στο ΥΠΟΙΚ με μόνο μέλημα τη φορολογική δικαιοσύνη αποδείχθηκαν έωλες. Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί μια μεγάλη επιβράβευση για την κεντρική στρατηγική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ώστε να παταχθεί, επιτέλους, με τρόπο ολοκληρωμένο και συστηματικό, η φοροδιαφυγή. Διότι η έννοια του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος, όπως συνάγεται εφαρμόζοντας δίκαια και ορθολογικά κριτήρια, είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες της φορολογικής μεταρρύθμισης που εισήγαγε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η δεύτερη -θυμίζω- είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και η γενικότερη προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτές οι δύο κομβικές πρωτοβουλίες, κατάφεραν ένα συντριπτικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή, το «τέρας» που υποτίθεται πως όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί μας καταπολεμούσαν -αλλά πάντοτε έμεναν στα λόγια. Ο μόνος που κατόρθωσε να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα σε αυτό τον τομέα ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης, επί των ημερών του ως υπουργού Οικονομικών. Και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, όσο δύσκολη και εάν ήταν, τα βλέπουμε ήδη όλοι μας: Η θεαματική απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής δημιουργεί πλεόνασμα και καθιστά εφικτή την επιστροφή μερίσματος στους πολίτες. Και πέραν αυτού, ακολουθούν πολύ ευοίωνες εξαγγελίες στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπερασματικά, η απόφαση του ΣτΕ, ότι είναι συνταγματικώς ορθή η μέθοδος υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, αποτελεί συμβολικά ένα ακόμη χτύπημα στον μικροκομματικό συνδικαλισμό, ο οποίος εν τέλει αδικεί τους ίδιους τους επαγγελματίες και, ευρύτερα, εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Ελπίζω ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ θα ωθήσει τους επικεφαλής των συνδικάτων να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Να υπερβούν τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και να τιμήσουν το ρόλο τους, ως εκπρόσωποι των ανθρώπων που στηρίζουν την εθνική οικονομία με το μόχθο τους. Κυβέρνηση και συνδικάτα δεν είναι αντίπαλοι. Είναι συνοδοιπόροι, στο μονόδρομο προς την ευημερία όλων των Ελλήνων.