Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε πει κάποτε:
«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις δυσκολίες, αλλά αν θέλεις να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσ’ του εξουσία.»
Είχε δίκιο τότε και έχει δίκιο και σήμερα. Είναι ένα ανθρώπινο ελάττωμα που είναι βαθιά ριζωμένο στην ψυχολογία της ηγεσίας: η επιθυμία να παραμείνεις στην εξουσία είναι συχνά ισχυρότερη από το καθήκον να αποχωρήσεις.
Αυτή η φράση αντηχεί στο μυαλό μου καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς συναντώ κράτη-μέλη και συζητάμε για το μέλλον του UN Tourism και για το πώς πρέπει να τον ανοικοδομήσουμε σε πιο στέρεες βάσεις εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και διαφάνειας.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τα εξειδικευμένα όργανά του βασίζονται σε υψηλά ιδανικά — ειρήνη, συνεργασία, ισότητα — όμως το σύστημα έχει δομικές αδυναμίες που το καθιστούν ευάλωτο στην προσωποπαγή εξουσία. Σε αντίθεση με τις εθνικές κυβερνήσεις, τα όργανα του ΟΗΕ λειτουργούν συχνά με ελάχιστο εξωτερικό έλεγχο, περιορισμένη δημοσιογραφική εποπτεία και ανεπαρκείς εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου.
Βλέπουμε πλέον σημάδια αυτής της αδυναμίας και, αν η εξουσία είναι το απόλυτο τεστ ακεραιότητας, τότε στον UN Tourism αποτυγχάνουμε.
Όταν ένας Γενικός Γραμματέας επιδιώκει τρίτη θητεία, δεν πρόκειται για συνέχεια. Πρόκειται για έλεγχο. Αυτό που ξεκίνησε ως υπηρεσία μετατρέπεται σε οχυρό. Αυτό που ήταν προορισμένο να υπηρετεί πολλούς αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από έναν.
Αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ηγεσίας — είναι μια θεσμική κρίση. Έχει οδηγήσει σε διχασμό και διάσταση μεταξύ των κρατών-μελών.
Γι’ αυτό και πολλά κράτη-μέλη αναγνωρίζουν πλέον ότι ήρθε η ώρα για Αλλαγή στον UN Tourism.
Αυτός είναι και ο λόγος που το σύνθημά μου, η δήλωση πρόθεσής μου — όλη μου η υποψηφιότητα — είναι αφιερωμένη στην αλλαγή που πρέπει να φέρουμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτόν τον σημαντικό οργανισμό.
Οι πολιτικές μου προτεραιότητες — Ανάπτυξη, Διαφάνεια και Ενότητα — αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες που ακούω σε όλες μου τις συνομιλίες με τα κράτη-μέλη.
Η αλλαγή είναι αναγκαία και η αλλαγή ξεκινά από μέσα. Για αυτό δεσμεύομαι ξεκάθαρα:
1.Όχι τρίτες θητείες.
Θέσπιση αυστηρού ορίου δύο θητειών για τον Γενικό Γραμματέα του UN Tourism. Η ηγεσία πρέπει να είναι άσκηση ευθύνης, όχι διατήρησης της εξουσίας.
2.Ισχυρότερη διακυβέρνηση.
Εφαρμογή διαφανών, αμερόληπτων διαδικασιών επιλογής και επανεκλογής. Οι κανόνες πρέπει να είναι δεσμευτικοί, δίκαιοι και μελλοντικά ανθεκτικοί.
3.Πλήρης διαφάνεια.
Θέσπιση ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας για την αποτροπή κατάχρησης εξουσίας.
Αυτό αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος που θα μεταμορφώσει τον Οργανισμό από έναν φορέα που λειτουργεί για και από τη γραφειοκρατία σε έναν Οργανισμό που λειτουργεί για και από τα κράτη-μέλη — τους πραγματικούς του ιδιοκτήτες.
Καλώ κάθε υποψήφιο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να με ακολουθήσει και να δεσμευτεί δημόσια:
Όχι τρίτες θητείες. Όχι σιωπηλή αυταρχία. Όχι χειραγώγηση των κανόνων.
Πρέπει να χτίσουμε θεσμούς που υπηρετούν τους ανθρώπους — όχι τις προσωπικότητες.
Ας ηγηθούμε με το παράδειγμά μας.
Ας προστατεύσουμε τις αρχές που μας ανατέθηκε να υπερασπιστούμε.
⸻
Κάλεσμα Δράσης από τον Χάρη Θεοχάρη, Υποψήφιο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του UN Tourism
«Εάν εκλεγώ και μου ανατεθεί ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του UN Tourism, θα ενεργήσω αποφασιστικά για να αποκαταστήσω την αρχή της εναλλαγής στην ηγεσία, επαναφέροντας το όριο των δύο θητειών για το αξίωμα.
Θα καλέσω επισήμως τα διοικητικά όργανα του UN Tourism, τόσο το Εκτελεστικό Συμβούλιο όσο και τη Γενική Συνέλευση, να θεσπίσουν αυτόν τον κανόνα με σαφή, δεσμευτικό και μελλοντικά ανθεκτικό τρόπο.
Αυτή η αλλαγή δεν αφορά ένα άτομο ή μία προεκλογική δέσμευση. Αφορά την προστασία της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής ακεραιότητας του UN Tourism για τις επόμενες γενιές.
Καλώ κάθε συνυποψήφιο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να δεσμευτεί δημόσια ότι και εκείνος θα επαναφέρει και θα εφαρμόσει το όριο των δύο θητειών για τον Γενικό Γραμματέα του UN Tourism, εφόσον εκλεγεί.»
– Χάρης Θεοχάρης
Υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του UN Tourism