Η πολιτική σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν μάθει τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ένα από τα ατού του Τραμπ είναι ότι υποστήριξε την πολιτική επενδύσεων στις υποδομές στις ΗΠΑ κι έτσι έδωσε ελπίδα στον κόσμο ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.Η Ευρώπη δυστυχώς συνεχίζει στη λογική της λιτότητας. Συγχρόνως χρειάζεται πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης που θα περάσει και στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού.
Ανεργία και απασχόληση
Η ανεργία στην Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε, χειροτέρευσαν όμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εργασίας. Χάνονται δουλειές 8ώρου και δημιουργούνται κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης.
Άνοδος του λαϊκισμού
Οι αποφάσεις παίρνονται εν κρυπτώ, συνεχίζουν να στηρίζονται διάφορες ελίτ, όπως του τραπεζικού χώρου, χωρίς όμως να επιτελούν τον κοινωνικό τους ρόλο και αυτό ενδυναμώνει τα λαϊκιστικά κινήματα. Στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης.
Πολιτική ρεαλισμού
Πιστεύω σε μια πολιτική που πατάει στο έδαφος, χωρίς υποσχέσεις που απλώς και μόνο χαϊδεύουν αυτιά, με τις βέλτιστες αποφάσεις κάθε φορά αναλόγως των συνθηκών.
Διάκριση των εξουσιών
Η διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας είναι προβληματική, με τη δικαιοσύνη να λειτουργεί ως εντολοδόχος της εκτελεστικής εξουσίας. Προκηρύσσει εκλογές όποτε τον συμφέρει σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Αμερικανό πρόεδρο που δεν διαθέτει καμία από αυτές τις εξουσίες.
ΣΔΟΕ
Είναι λάθος να δίνεται ο προληπτικός έλεγχος στο ΣΔΟΕ, θα έπρεπε να εστιάζει μόνο στο οικονομικό έγκλημα. Κατά την άποψή μου ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να αποκεντρωθεί, να φύγει από τη ΓΓΔΕ, και να πάει στους δήμους. Είναι μια επαναστατική αλλαγή, αλλά αν πήγαινε ένα μέρος του ΦΠΑ στους δήμους από τα καταστήματα κάθε περιοχής, τότε θα υπήρχε οικονομικό κίνητρο στους δήμους να κόβονται οι αποδείξεις. Η δημοτική αστυνομία θα είχε τότε την εποπτεία και το κίνητρο για να κόβονται αποδείξεις.
2η αξιολόγηση
Δίνω αρκετές πιθανότητες να κλείσει η κυβέρνηση την αξιολόγηση γιατί αυτή τη στιγμή δεν διαπραγματεύεται, απλά αποδέχεται ό, τι έρχεται απ’ έξω. Έχει αποκοπεί από το κόμμα, έχει αποκοπεί από την κοινωνία, δεν βρίσκει πια στήριξη εκεί. Το δυνατό της χαρτί είναι πλέον η στήριξη των ξένων.
Διαπραγμάτευση
Κατά τη γνώμη μου η διαπραγμάτευση έχει κάνει κακό στη χώρα, εμείς θα έπρεπε να εστιάσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Χρειάζεται για παράδειγμα νέα αρχιτεκτονική στο δημόσιο, να απελευθερωθούν οι δυνάμεις των δημοσίων υπαλλήλων και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να προάγει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Ισοδύναμα μέτρα
Τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνουμε κατά καιρούς δεν είναι πειστικά γιατί είναι γραμμένα στο πόδι. Τα τραβάμε μέχρι την τελευταία στιγμή, την τελευταία εβδομάδα, και μετά γράφεται νόμος στο γόνατο που περνάει από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες. Αντίθετα θα έπρεπε να προτείνουμε μέτρα διαρθρωτικής λογικής και να προτείνουμε τρόπους χρηματοδότησής τους.
Ανάπτυξη
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να επανέλθουν τα δημοσιονομικά της σε μια κανονικότητα. Η χώρας μας είναι φύσει και θέσει η Καλιφόρνια της Ευρώπης. Έχει το κλίμα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα πλεονεκτήματα.
Δημόσια Διοίκηση
Αυτή τη στιγμή το δημόσιο λειτουργεί χάριν των προμηθευτών, των υπαλλήλων και των πολιτικών. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Πρωταρχική σημασία πρέπει να έχει η εξυπηρέτηση του πολίτη, κι έτσι ο δημόσιος υπάλληλος να υπηρετεί ένα λειτούργημα, προσφέρει έργο προς την υπόλοιπη κοινωνία.
Διαφθορά
Η διαφθορά είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, που όταν τιθασευτεί θα γυρίσει σελίδα η χώρα και θα μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Οι μελέτες σε 120 χώρας λένε ότι αν βάλεις μια αρχή καταπολέμησης διαφθοράς χωρίς άλλο πλαίσιο το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο. Και αυτό είναι και μια λανθασμένη λογική που προτείνει και η Ε.Ε. προς τις χώρες μέλη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς εξαρτάται από έξι σημεία:
-
E-citizens ηλεκτρονική διασύνδεση του πολίτη με το δημόσιο
-
Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης
-
Ανεξάρτητα ΜΜΕ
-
Ανοιχτός προϋπολογισμός με πρόσβαση πολιτών και ΜΜΕ σε αυτόν.
-
Μείωση γραφειοκρατίας στο άνοιγμα και στο κλείσιμο επιχειρήσεων.
-
Άνοιγμα εμπορίου και κλειστών επαγγελμάτων.
-
Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μείωση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων για διαφθορά.
Γιάνης Βαρουφάκης
Το κοινό που έχουμε με τον κ. Βαρουφάκη είναι ένας αντισυστημικός λόγος. Πιστεύει κι εκείνος ότι το σύστημα που ακολουθούμε δε μπορεί να λειτουργήσει. Ο αντισυστημικός λόγος στη χώρας μας είναι τριών κατηγοριών: Ο αντισυστημικός λόγος του χαβαλέ, που είναι στην πραγματικότητα παιχνίδι με τις ζωές των ανθρώπων, ο αντισυστημικός λόγος του φασισμού, να χτυπάμε ο ένας τον άλλον με ένα ρόπαλο, και υπάρχει και ο αντισυστημικός λόγος του «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», στη δραχμή και βλέπουμε. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ο δρόμος της λογικής, που για τη χώρα μας είναι αντισυστημικός.