Πρόκειται για μια συμφωνία της οποίας σημαντικά σημεία ακόμη χτίζονται μέσω των αρμοδίων επιτροπών. Στα μεγάλα ζητήματα πρόκειται για μια συμφωνία εντός της Εθνικής γραμμής. Προβλέπει δηλαδή γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes και μάλιστα όχι μόνο έναντι όλων των άλλων αλλά και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας με αλλαγή του Συντάγματος, θέσεις δηλαδή όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.
Επιπλέον με την αλλαγή που θα κάνουν στο προοίμιο του Συντάγματος διευκρινίζεται ότι πρόκειται για Σλαβικό λαό και συνεπώς πλήρως αποκομμένο από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και των Μακεδόνων και απλά δανείζονται μια γεωγραφική ονομασία της περιοχής, που ήρθαν και ζουν τους τελευταίους αιώνες. Αυτά μπορούμε να πούμε ότι είναι τα θετικά, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha989 και τη Λώρα Ιωάννου.
Επεσήμανε ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν έχει αναδειχθεί τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα, τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις από εδώ και στο εξής και εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο σε λίγα χρόνια να έχουμε στην Ε.Ε. μια δεύτερη ‘’Βουλγαρία’’, δηλαδή μια χώρα με φτηνό εργατικό δυναμικό, μια χώρα με χαμηλή φορολογία, όπου μοιραία θα φεύγουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις προς τη χώρα αυτή.
Ο κ. Θεοχάρης κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να θέσει τους στόχους της για την ενδυνάμωση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ως μια χώρα σταθερότητας και ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο, όπου υπάρχουν πολιτικοί στη γειτονική χώρα, που επιζητούν τη συνεννόηση.