Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Capital.gr
Μία πλειάδα δυσμενών συνθηκών, όπως είναι η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση αλλά και οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των Δυτικών χωρών, ορίζουν το περίγραμμα της οικονομικής πορείας των μηνών που θα ακολουθήσουν. Την ίδια στιγμή όμως, η σθεναρή όπως φαίνεται αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι σε όλα αυτά τα δεδομένα, έχει θετικό αντίκτυπο και περιορίζει τις συνέπειες. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία αναμένοντας υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και σχετικά πιο περιορισμένο πληθωρισμό σε σχέση με τις αντίστοιχες φθινοπωρινές προβλέψεις της.
Ειδικότερα, η Κομισιόν, τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1,2% και τον πληθωρισμό 4,5%, ενώ οι αρχικές της προβλέψεις, τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 1% και τον πληθωρισμό στο 6%. Παράλληλα στην ίδια έκθεση σημειώνει ότι σύμφωνα με αυτή την πορεία για το 2024, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,4%, ενώ η ανάπτυξη στο 2,2%, εμφανίζοντας αποδόσεις καλύτερες και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η στάση της πολιτείας και των φορέων της, απέναντι σε μία κρίση είναι αυτή που εν τέλει θα καθορίσει το ύψος των συνεπειών. Παράλληλα, είναι αυτή που θα μπορέσει με χειρισμούς προς τη σωστή κατεύθυνση να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία των πολιτών, όπου είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Για να αποδώσουμε σχηματικά την εξέλιξη των πραγμάτων στην ελληνική οικονομία, μπορούμε να αναφέρουμε ότι η ανάκαμψη στη χώρα μας έχει σχήμα V, έναντι των πρόσφατων εκτιμήσεων για ανάκαμψη τύπου U ή ακόμη και L. Αυτό είναι που αναγκάζει τους διεθνείς οργανισμούς να προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο σε βελτιωτικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας, αντίστοιχες με εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαμε παραπάνω.
Ποιες ήταν όμως οι κινήσεις – κλειδιά της ελληνικής κυβέρνησης που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση; Η αλήθεια είναι πως μία ολοκληρωμένη και συνεχώς ανανεούμενη δέσμη μέτρων, δημιούργησε την ασπίδα και τις προϋποθέσεις γρήγορης επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε θετική τροχιά. Βασικό εργαλείο ανάκαμψης αποτέλεσε το πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εξαιτίας αυτού του προγράμματος, οι επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε απολύσεις, με αποτέλεσμα με την επάνοδο στη λειτουργία τους να έχουν τη δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης.
Αξίζει εδώ να σημειώσω το παράδειγμα του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, όπου τη στιγμή που σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη και ειδικότερα σε μεγάλα αεροδρόμια όπως στο Heathrow του Λονδίνου και το Schiphol του Άμστερνταμ, η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών, οι καθυστερήσεις και οι χαμένες βαλίτσες ήταν καθημερινότητα, στην Αθήνα τα πράγματα κύλησαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Και αυτό μάλιστα τη στιγμή που η χώρα μας, δέχτηκε αριθμό – ρεκόρ τουριστών, αναδεικνύοντας τον τουρισμό σε “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας και της ανάκαμψης. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022, διαμορφώνονται στα 18 εκατ. ευρώ, δίνοντας μία ισχυρή ένεση ρευστότητας και συμβάλλοντας καταλυτικά στο ΑΕΠ της χώρας. Για το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου, αναμένεται σημαντική αύξηση από αγορές – στόχους, ενώ παράλληλα η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται, βάζοντας μάλιστα στο μείγμα και νέες αγορές.
Αναμένοντας τα στοιχεία που αφορούν στο δημοσιονομικό πεδίο για το 2022, οι εκτιμήσεις είναι πολύ θετικές, καθώς το έλλειμμα τοποθετείται στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός έκανε πρόβλεψη για 1,4% του ΑΕΠ. Και αξίζει να σημειώσω εδώ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ το πέτυχε αυτό, έχοντας προχωρήσει και σε πρόσθετες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν το 2022 και αφορούσαν στην “επιταγή ακρίβειας” των 250 ευρώ καθώς και σε άλλα μέτρα όπως το energy pass. Αυτή η υπεραπόδοση σε συνδυασμό με τη στήριξη των εισοδημάτων από τη μείωση της ανεργίας, την “επιταγή ακρίβειας” που αναφέραμε παραπάνω, επιτρέπουν στα νοικοκυριά να επιδεικνύουν αντοχή στην επιδρομή της ακρίβειας. Βέβαια, γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι σημαντικό και υπαρκτό και για αυτό το λόγο εξάλλου λαμβάνονται τα μέτρα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Παράλληλα όμως, μέσα σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν και θετικοί δείκτες όπως είναι η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών το 2022. Ειδικότερα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που αφορά δηλαδή σε νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις, εμφάνισαν αύξηση τον Δεκέμβριο του `22, κατά 5 δισ. ευρώ. Επιμερίζοντας αυτό το ποσό, προκύπτει από τα στοιχεία ότι οι επιχειρήσεις αποταμίευσαν 1,79 δισ. ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά 3,2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει ως στόχο την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες, χωρίς μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Η Κυβέρνηση των τελευταίων 4 ετών έδωσε στη χώρα τη σοβαρότητα που χρειαζόταν ώστε να την αντιμετωπίζουν ανάλογα στο εξωτερικό και άνοιξε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες. Είναι αυτή η Κυβέρνηση που βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, και είναι αυτή η Κυβέρνηση που δεν θα διστάσει να λάβει όποιο μέτρο κρίνει σημαντικό, χωρίς να προτάσσει το κομματικό συμφέρον. Το στοίχημα της ανάπτυξης θα κερδηθεί και μαζί με αυτό θα έρθουν υψηλότερα εισοδήματα για τους πολίτες, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης όπου χρειάζεται.