Από το Βήμα της Βουλής

Η ομιλία του Χάρη Θεοχάρη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στα πλαίσια της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του ΟΔΙΕ

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Κύριε Πρόεδρε,

Έχουμε εδώ την κύρωση μιας σύμβασης την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος σε πάρα πολλές δηλώσεις θεωρούσε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Είναι ίσως η σύμβαση η οποία συνάντησε τις λιγότερες αντιρρήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πράγμα για το οποίο δεν ξέρω τον λόγο. Για κάποιο χρονικό διάστημα ο πλειοδότης φαίνονταν ότι θα ήταν η Ιντραλότ. Μετά από τις αλλαγές που έγιναν, με τον ΟΠΑΠ να προσφέρει 8πλάσιο τίμημα, 40,5 εκατομμυρίων ευρώ, πλειοδότης αναδείχθηκε η ΟΠΑΠ ΑΕ.

Είχατε λοιπόν τις λιγότερες αντιρρήσεις, είχατε όμως αντιρρήσεις. Στις 17/09/14 είχε κατατεθεί ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και της Γεροβασίλη με θέμα:

Κίνδυνος οριστικού «λουκέτου» στον ΟΔΙΕ με απώλεια του κερδοφόρου δημόσιου αμοιβαίου στοιχήματος και «μετέωρες» 2.000 οικογένειες. Επειδή «ξεπουλιέται», αναφέρεται μέσα στην ερώτηση το «φιλέτο» του Ιπποδρόμου, δηλαδή το κερδοφόρο και -μέχρι σήμερα- δημόσιο αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα που αποτελεί για το Ελληνικό Δημόσιο το μόνο μέσο δημόσιου ελέγχου των ιπποδρομιών, αλλά και σημαντική πηγή δημοσίων εσόδων. Η κ. Βαλαβάνη, ο κ. Μητρόπουλος, η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Πάντζας. Στις 17/01/2015 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ η Ε.Ε. έχει δώσει περιθώριο μέχρι 31 Μαρτίου 2015 για την εκκαθάριση του οργανισμού ζήτησαν από τους εργαζομένους του Ιπποδρόμου να αποφασίσουν τι θέλουν να γίνει με τον ΟΔΙΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές, θα το υλοποιήσει. Αποφάσισαν λοιπόν οι εργαζόμενοι να κυρωθεί η σύμβαση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό όμως που έγινε είναι το εξής ότι ο ΟΔΙΕ έχει 1,5 εκ. ζημιές το μήνα. Καθυστερήσατε λοιπόν και από τον Ιανουάριο φέρνεται τη σύμβαση τον Οκτώβριο για κύρωση και αυτές οι ζημιές αυξάνονται. Εάν φέρνατε τον Απρίλιο τη σύμβαση θα χάναμε 4,5 εκατομμύρια. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο έχει χάσει ο ΟΔΙΕ 13,5 εκατομμύρια. Από τα 40 εκατομμύρια του τιμήματος, τα οποία βέβαια θα πάνε στο χρέος, αλλά θεωρητικά τα συμψηφίζω, το ¼ και παραπάνω έχει ήδη χαθεί. Από ολιγωρία, έχει ήδη χαθεί. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει προστεθεί κάτι αυτούς τους μήνες. Βέβαια βλέπω κάποιες διαφορές με τους όρους του διαγωνισμού και θα αναφέρω κάποια πράγματα. Αλλά για ποιο λόγο υπήρξε όλη αυτή η καθυστέρηση και να χάνονται έτσι τα λεφτά; Και για να καταλάβει ο ελληνικός λαός, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις 28 Ιανουαρίου θα μπορούσε να είχε κλείσει αυτή την κατάσταση. 28 Ιανουαρίου δόθηκε η πρώτη παράταση,. Με αυτήν την καθυστέρηση μας έφερε 7 διαδοχικές παρατάσεις. Πήγαμε πίσω και πηγαίνοντας πίσω συσσωρεύονται ζημιές στον ΟΔΙΕ, οι οποίες είναι 13,5 εκατομμύρια παραπάνω από ότι ήταν τον Γενάρη. Το γεγονός ότι δεν μπήκε σε εκκαθάριση ο ΟΔΙΕ τότε, ώστε να σταματήσουν να συσσωρεύονται οι ζημιές σημαίνει ότι το ¼ των εσόδων της σύμβασης που θέλουμε να κυρώσουμε είναι ουσιαστικά χαμένα.

Για να καταλάβει ο ελληνικός λαός για τι συζητάμε. Συζητάμε για πάνω από το μισό 5ευρω. Το 5ευρω στα νοσοκομεία που θα ξαναφέρει η Κυβέρνηση είναι 20 εκατομμύρια. 13,5 λοιπόν πήγαν χαμένα.

Ήθελα όμως να ρωτήσω ορισμένα πράγματα. Καταρχήν, μάλλον μπερδεύτηκε και ο κ. Δήμας : το 60% πράγματι είναι το payout-το κερδίζουν οι παίκτες που παίζουν στοίχημα, το 10% προφανώς μένει στην εταιρεία ως κέρδη και το 30% δεν πάει στο ελληνικό δημόσιο. Στο ελληνικό δημόσιο πάει το 4,5% το οποίο θεωρείται μικρό με τα διεθνή στάνταρντ. Αυτό πρέπει να το δούμε για ποιο λόγο συνέβη, πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Υπουργός. Από το υπόλοιπο, 1,5% πάει στη Φίλιππό ένωση, ως έσοδό της για διαχειριστικά έξοδα και το υπόλοιπο 24% πάει για έπαθλα. Δεν πάει στο ΕΔ. Και μάλιστα στο βαθμό που παίζεται στοίχημα με αγώνες του εξωτερικού, πάει για προμήθειες της εταιρείας προς πράκτορες του εξωτερικού. Δε μπορούμε να το λέμε αυτό ελληνικό δημόσιο. Η εταιρεία έχει δικαίωμα και όλο το 24% αν δεν κάνουν ούτε έναν ελληνικό αγώνα να το πληρώνει σε προμήθειες. Δεν είναι του ΕΔ αυτά. Γιατί; Από εκεί πρέπει να πληρωθούν αυτές οι προμήθειες; Να εξηγηθούν.

Επίσης έχει δικαίωμα να πάρει από αυτά, κεφάλαια κίνησης και να τα χρησιμοποιεί. Άτοκα; Δίνει το ΕΔ άτοκα δάνεια σε αυτή την εταιρεία που ιδιωτικοποιούμε; Και αυτό θα το αφήσουμε μέσα στη σύμβαση; Άτοκο δάνειο; Να τα κοιτάξουμε αυτά. Δε μπορούμε να κυρώνουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντως και αυτά να περνάνε έτσι. Παρακαλώ την κυβέρνηση να εξετάσει και να δει τα περιθώρια που έχει να κάνει διορθώσεις.

Βλέπω στους όρους πληρωμής : 20% με προκαταβολή, 30% με την έναρξη και 50% σε ένα χρόνο. Υπήρχε αυτό στην προκήρυξη; Στην προκήρυξη νομίζω ήταν το 100% με την έναρξη. Αυτό είναι αλλαγή ουσιώδους όρου. Να το εξετάσει ο κ. υπουργός και να δει αν ισχύει. Δεν είμαι σίγουρος δηλαδή ότι προκηρύχτηκε έτσι ο διαγωνισμός.

Υπάρχει ζήτημα με το γεγονός ότι δημιουργείται μονοπώλιο. Η σύμβαση αυτή, πρέπει να το ξέρουμε και πρέπει τουλάχιστον να το πει στον ελληνικό λαό (είναι μια πολιτική απόφαση) είναι 8 φορές πιο ακριβή, δηλαδή τα 40 εκ. είναι 8 φορές περισσότερα από ότι θα έπαιρνε με την προηγούμενη διαδικασία, τα 5 εκ. που έδινε η Intralot, αλλά τότε τουλάχιστον θα υπήρχε ανταγωνισμός στο στοίχημα. Υπάρχει λόγος που η ΟΠΑΠ πληρώνει 8πλάσιο τίμημα. Για να μην αφήσει σε κανέναν το περιθώριο να μπει στην Ελλάδα στο στοίχημα, παρά μόνο η ΟΠΑΠ. Εδώ δηλαδή δημιουργούμε συνθήκες μονοπωλίου και πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι αυτό θέλουμε να το επιτρέψουμε. Δεν είναι δηλαδή όλα άσπρο μαύρο. Υπάρχουν υπέρ, υπάρχουν και κατά.

Προφανώς αυτά τα χρήματα δεν πάνε στον ΟΔΙΕ. Και βλέπουμε με το αρθρο 2 την εκκαθάριση. Το πρώτο θέμα είναι τι γίνονται με τα χρέη προς τους Δήμους, ο ΟΔΙΕ έχει τουλάχιστον 2 εκ. χρέη στους εργαζομένους, 22-22,5 στην Intralot για το πληροφοριακό σύστημα και 1,5εκ στη ΔΕΗ (τουλάχιστον: έχει και άλλα χρέη). Προφανώς είναι και το πρόβλημα με τις κρατικές ενισχύσεις. Η ειδική εκκαθάριση λοιπόν πώς θα προχωρήσει και με ποια έσοδα; Με τα 2,5 εκ. των εσόδων της παραχώρησης του χώρου; Αυτά είναι  τα οποία θα κάνουν την εκκαθάριση; Υπάρχει κάποια διαδικασία γι’ αυτό; Πώς θα επιλυθούν όλα αυτά τα ζητήματα της εκκαθάρισης στο άρθρο 2; Και βέβαια τι γίνεται με τα χρέη προς τους Δήμους. Ο ΟΔΙΕ έχει χρέη προς το Δήμο Μαρκοπούλου, και ήδη αναφέρθηκε ότι ο Δήμος ουσιαστικά θα πάει σε χειρότερη μοίρα από όλους τους άλλους. Άρα λοιπόν αυτά νομίζουμε ότι πρέπει ο Υπουργός ο ίδιος να μας απαντήσει. Αυτά ήθελα να προσθέσω.

Ένα ακόμα θέμα: υπάρχουν τα ασφαλιστικά μέτρα για το κτίριο των ιπποδρομιών από την Intralot και θα πρέπει να απαντηθεί αν υπάρχει λύση και σε αυτό το ζήτημα ή αν τελικά θα μπούμε σε μια διαδικασία στην οποία δεν θα μπορούν να γίνουν ιπποδρομίες γιατί η Intralot θα έχει τα ασφαλιστικά μέτρα- δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος και άρα ουσιαστικά κάνουμε παραχώρηση και δεν θα έχουμε καν τα οφέλη, γιατί η εισηγητική μιλάει για οφέλη αλλά αν μπλοκαριστεί από τα ασφαλιστικά μέτρα, τότε να μας πει η κυβέρνηση τι θα κάνει γιατί δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για την ελλην ική οικονομία. Δεν θα υπάρχει ελληνικός ιππόδρομος.

Τελειώνω λέγοντας ότι από τα 2,2 δις έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 η κυβέρνηση κάνει μόνο αυτή: 40 εκατομμύρια. Μην ψάχνετε παραπέρα να βρείτε τα αίτια της αποτυχίας και γιατί αναγκάζεστε να πέρνετε το ένα σκληρό μέτρο μετά το άλλο. Κοιτάξτε μόνο εκεί.

Ευχαριστώ