Με επιθετικό τρόπο για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων για τις μείζονες προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η χώρα αντιμετώπισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ναυάγιο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για το ναυάγιο αυτό, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, μιλούν στην FS στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο o γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Β΄ Αθήνας Χάρης Θεοχάρης.
Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής Β΄ Αθήνας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού: «Ας αποφασίσει ο κ. Τσίπρας τι θέλει να κάνει»
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Σας ικανοποιούν;
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε έναν προσχηματικό διάλογο, χωρίς καμία διάθεση για ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση. O ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που επί πέντε χρόνια επένδυσαν στον εθνικό διχασμό χωρίζοντας τους Έλληνες σε πατριώτες και δωσίλογους, τώρα αναζητούν δήθεν τη συναίνεση. Η αλήθεια όμως είναι ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όμηροι των ψεύτικων υποσχέσεων που έδωσαν. Η κυβέρνηση ζητάει συναίνεση για το ασφαλιστικό, για παράδειγμα, όχι για να το λύσει αλλά για να μην το λύσει. Από τη μια λέει ότι θέλει να μην κοπεί ούτε ευρώ απ’ όλες τις συντάξεις αδιακρίτως και από την άλλη κρύβει ότι το σύνολο της προσαρμογής θα βαρύνει τις εισφορές, δηλαδή τους μισθούς και την παραγωγή. Ποιο είναι το νόημα της κόκκινης γραμμής που διαφημίζει η κυβέρνηση για μη περικοπή των συντάξεων, όταν στον προϋπολογισμό του 2016 τις έχουν ήδη ενσωματώσει; Μόλις την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή λέγοντας ότι οι επιστροφές αγροτικών επιδοτήσεων νομοθετούνται μόνο και μόνο γιατί ως χώρα έχουμε καταδικαστεί και θα πληρώσουμε πρόστιμα. Αλλά «καθησύχασε» τη Βουλή λέγοντας ότι η κυβέρνηση στην πράξη δεν θα τις εισπράξει. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι η πρόσκληση για συναίνεση δεν είναι παρά πρόσκληση σε συνενοχή.
Τι περιμένατε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό και τελικά δεν ειπώθηκε;
Αλήθειες. Είναι απορίας άξιο πώς ο κ. Τσίπρας ζητά από αυτούς που έχει χαρακτηρίσει διεφθαρμένους να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για τα κρίσιμα ζητήματα. Κατηγορεί το «παλιό πολιτικό σύστημα» και δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι και ίδιος είναι πια κομμάτι αυτού του παλιού συστήματος. Ο κ. Τσίπρας δεν είπε ποτέ στον ελληνικό λαό την απλή αλήθεια ότι η κρίση είναι τόσο βαθιά, που δεν θα βγούμε από αυτήν αν δεν τη μοιραστούμε.
Πιστεύετε ότι μετά και την πραγματοποίηση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;
Η επιδίωξη της συναίνεσης υπό κανονικές συνθήκες γίνεται στην αρχή του κυβερνητικού βίου, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ειλικρινής, και όχι να έρχεται ως αποτέλεσμα αδυναμίας και απώλειας βουλευτών. Πρέπει να γίνει σαφές ότι το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να γίνει συνένοχος ώστε να συνεχίσει η ιδεοληπτική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πώς να συναινέσουμε, όταν η περιουσία του κράτους στις τράπεζες ήταν 18 δισ. ευρώ και τώρα δεν είναι ούτε 1 δισ.; Πώς να στηρίξουμε, όταν έντεκα μήνες τώρα ενισχύουν το κομματικό κράτος, δημιουργώντας εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις; Άλλωστε ο κ. Τσίπρας δήλωσε ασφαλής με τους 153 βουλευτές. Η ουσία είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις ευρύτερων συναινέσεων, που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τώρα που ο μύθος των μνημονιακών και αντιμνημονιακών κατέρρευσε, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καλείται να πιει το πικρό ποτήρι της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στάση του Ποταμιού από τούδε εντός της Βουλής, δεδομένου ότι έρχονται «καυτά» νομοσχέδια;
Το Ποτάμι τον σχεδόν ένα χρόνο που είναι στο Κοινοβούλιο έχει τηρήσει μια συνεπή και υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση σε όλα τα νομοσχέδια, αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις και ταυτόχρονα υποδεικνύοντας εφαρμόσιμες εναλλακτικές λύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Έχουμε τις δικές μας προτάσεις. Έχουμε τις δικές μας προτάσεις στο ασφαλιστικό, έχουμε τις δικές μας προτάσεις στην οικονομία, έχουμε τις δικές μας προτάσεις στην παιδεία. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν αποφασίσει να χαράξουν μια διαφορετική πορεία, που για εμάς είναι λάθος. Δεν έχουμε άλλο ρόλο από τη δημιουργική αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νέα σενάρια «αριστερής παρένθεσης». Το σχόλιό σας;
Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι η κυβέρνηση θυματοποιείται συζητώντας για σενάρια περί αριστερής παρένθεσης ευτελίζει τη θεσμική υπόσταση της εκτελεστικής εξουσίας και εντέλει την ίδια τη δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός έδωσε σημαντικές ευκαιρίες στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διάψευση όλων των προσδοκιών και την αθέτηση των υποσχέσεων. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κακός του εαυτός. Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς αυτοϋπονομεύεται με την αναποτελεσματικότητά της.
Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο νέας πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές;
Λύσεις και ανθρώπους που να μπορούν να τις δώσουν έχει ανάγκη η χώρα και όχι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ας αποφασίσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του τι θέλουν να κάνουν. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, ας βγουν να πουν στον ελληνικό λαό ότι δεν είναι ικανοί να ασκήσουν τη διακυβέρνηση του τόπου – και στη Δημοκρατία, ξέρετε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.