
Ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τον επόμενο χρόνο μια σειρά αλλαγών στα θεσμικά της όργανα που μπορεί να αποτελέσουν ανάχωμα στα βήματα προόδου που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει και έτσι στην Ελλάδα δίνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το εκμεταλλευθεί.
«Για να γυρίσει η χώρα σελίδα με αξιώσεις, για να δημιουργήσει ξανά ευημερία για τους πολίτες της, απαιτείται μια νέα γενιά οικονομικών πολιτικών. Με επενδύσεις και απασχόληση προσανατολισμένες προς παραγωγικούς τομείς όπου θα κατευθύνονται ταυτόχρονα ιδιωτικά αλλά και δημόσια κεφάλαια», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης και αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πρόταση που παρουσίασε με τους Ν. Χριστοδουλάκη και Μ. Νεκτάριο στη διαΝΕΟσις.
«Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός απλοποιημένου φορολογικού συστήματος που θα περιορίζει τους συντελεστές και θα καταργεί ή θα ενοποιεί μια σειρά φόρων και τελών».
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε ότι διανύουμε την τελευταία ιστορική ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε μια ριζική μεταρρύθμιση. «Μια μεταρρύθμιση που θα διατηρεί τον διανεμητικό χαρακτήρα της κύριας σύνταξης, θα μετατρέπει σε πλήρως κεφαλαιοποιητική την επικουρική και θα οδηγεί σε μείωση 8 ποσοστιαίων μονάδων τις εισφορές».
Ο τρίτος σημαντικός πυλώνας παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ενίσχυσης των επενδύσεων στη χώρα, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, είναι η ψηφιοποίηση του δημοσίου.
Ειδικότερα, η χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι εργαλείο για τον περιορισμό του διοικητικού βάρους και κόστους που δημιουργεί στον ιδιωτικό τομέα η συναλλαγή του με το δημόσιο. Τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, η ενίσχυση της πύλης ERMIS, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και η κλειστή αποθήκη, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, βελτιώνουν την ποιότητα εξυπηρέτησης και οδηγούν σε μείωση των συνολικών επιβαρύνσεων.
«Απαιτείται τόλμη και όραμα χάριν των πολλών, απαιτείται σύνθεση και συνεννόηση, απαιτείται πράξη και έργο», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.