Συνεντεύξεις

Να επιβραβευτούν οι συνεπείς πολίτες – Συνέντευξη στην Ελευθερία του Τύπου

Η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός. Η πολιτική είναι το μέσο για να μπορείς να είσαι χρήσιμος και να αφήσεις κάτι πίσω όταν αποχωρήσεις. Διαφορετικά δεν έχει νόημα“, υπογραμίζει σε συνέντευξή του στην Ελευθερία του Τύπου και στον Γιώργο Λυκουρέντζο  ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Καταθέτει επίσης τη δική του πρόταση για τη διανομή του πλεονάσματος ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους να επιβραβευτούν οι συνεπείς πολίτες.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λυκουρέντζο

Παράθυρο συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανοίγει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ο ανεξάρτητος βουλευτής δηλώνει ότι μπορεί να συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στον οποίο αναγνωρίζει ειλικρινή προσπάθεια ανανέωσης της Ν.Δ. Παράλληλα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετείχε στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς λέγοντας πως η έννοια της Κεντροαριστεράς μοιάζει στενή και παλιομοδίτικη.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ εύκολα και ότι το καλοκαίρι η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια. Θα τα καταφέρει ο κ.Τσίπρας;

H κυβέρνηση επιχειρεί μια στρατηγική επιλογή αλλαγής της αφήγησης και προβάλλει μια εικόνα πραγματισμού που έρχεται όμως υπό το βάρος της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής. Με φτώχεια στο 35%, με ανεργία 22%, θα έπρεπε να είχαμε ρυθμούς  ανάπτυξης άνω του 3% για να μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από την κρίση και την ίδια ώρα  η κυβέρνηση Τσίπρα αδυνατεί να πιάσει πάνω από 1%. Για ποια επιτυχία, λοιπόν, μιλάμε; Για ποια δίκαιη ανάπτυξη;

Βρεθήκατε πρόσφατα στην Ουάσινγκτον. Τι νέα φέρνετε για το χρέος και τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Η εικόνα που αποκόμισα είναι ότι συζητήσεις για το χρέος έχουν παγώσει. Το ΔΝΤ θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και αφού η χώρα μας έχει υλοποιήσει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που της ζητήθηκαν, περιμένει τη στάση των Ευρωπαίων όσον αφορά στο χρέος για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Από την άλλη βέβαια και οι Ευρωπαίοι περιμένουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και  θα συνδέσουν την ελάφρυνση του χρέους με νέες υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Ο δρόμος είναι μακρύς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι και φέτος θα προχωρήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Εσείς θα το υπερψηφίσετε;

Κατ’ αρχάς μιλάμε για ένα ποσό που ανεβοκατεβαίνει σαν ακορντεόν από τα 800 εκ. στο 1.1  ή και στα 1,3 δις, γεγονός που καταδεικνύει τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης.

Εγώ όμως προχωράω ένα βήμα πιο πέρα και καταθέτω μια δίκαιη πρόταση, όπως έκανα και πέρσι.

Ένα τμήμα του μερίσματος να αποδοθεί στην αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ένα δεύτερο κομμάτι να δοθεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Να στηριχτούν όμως και οι συνεπείς πολίτες που έχουν καταφέρει μέσα στην κρίση να κρατήσουν πράσινα τα δάνειά τους. Ένα τρίτο μέρος, λοιπόν, να κατευθυνθεί στην επιβράβευσή τους μέσω της απαλλαγής τους από την καταβολή μιας δανειακής δόσης. Πρέπει οι συνεπείς για πρώτη φορά στην ιστορία τους ελληνικού κράτους να επιβραβευτούν.

Σε λίγες ημέρες θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Κεντροαριστερά. Αν και εκλεγήκατε με το Ποτάμι επιλέξατε να μείνετε μακριά από αυτή τη διαδικασία. Για ποιο λόγο κλείσατε την πόρτα της Κεντροαριστεράς; 

Εξέφρασα από την αρχή τις αντιρρήσεις μου για τη διαδικασία. Υπάρχουν όμως και πολιτικές ενστάσεις. Η έννοια της Κεντροαριστεράς μοιάζει πολύ στενή και παλαιομοδίτικη. Ο τρίτος πόλος πρέπει να αποδείξει τον λόγο ύπαρξής του. Τι διαφορετικό προτείνει από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτό το πεδίο, κατά τη γνώμη μου, θα κριθεί η επιτυχία του νέου φορέα. Αυτό δεν το είδαμε ακόμη, όμως υπάρχει χρόνος για να συμβεί. Αν γίνει, πιστεύω, πως και ο κόσμος θα το αγκαλιάσει με τη συμμετοχή του. Είναι όμως μεγάλο το « Αν».

Μήπως τελικά νιώθετε πολιτικά εγγύτερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ακούω τον  Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για τα προβλήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και αισθάνομαι ότι μπορώ να συνεννοηθώ μαζί του. Μπορούμε και να συνεννοηθούμε και να κατανοήσουμε τα προβλήματα του απλού πολίτη που έχει μια μικρή επιχείρηση. Βλέπω και ακούω μια ειλικρινή προσπάθεια ανανέωσης της ΝΔ. Από την άλλη η προσπάθεια αυτή συναντά πολλά προβλήματα και δε θα πετύχει αν δεν αποκηρύξει τα λάθη του παρελθόντος, στα οποία έχει μερίδιο και η ΝΔ. Πέρα από αυτό, το δίλημμα φιλελευθερισμός ή κρατισμός είναι κατά τη γνώμη μου πολύ ρηχό. Και τα δύο δόγματα που προφέρονται σήμερα είναι μισές αλήθειες και αυτό το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά.

Έχετε δηλώσει ότι στο τέλος μπορεί και να πάτε σπίτι σας. Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;

Η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός. Η πολιτική είναι το μέσο για να μπορείς να είσαι χρήσιμος και να αφήσεις κάτι πίσω όταν αποχωρήσεις. Διαφορετικά δεν έχει νόημα. 

Που είναι το όραμα για τη χώρα σήμερα; Γιατί ο νέος να μείνει στην πατρίδα του; Τι νόημα έχει το πρωτογενές πλεόνασμα αν είναι 2,8 ή 3% όταν χάνουμε μυαλά, δημογραφική και γεωστρατηγική ισχύ. Αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε σε αυτά, στις παγκόσμια εντεινόμενες ανισότητες, την οικολογική καταστροφή που είναι ante portas , τα θεσμικά ελλείμματα της ΕΕ τότε τι νόημα έχει η ενασχόληση του Θεοχάρη και του κάθε Θεοχάρη με την πολιτική; Αν δε βάλει ο καθένας ένα λιθαράκι στο να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, τότε ναι, το σπίτι μου παραμένει μια καλή εναλλακτική πρόταση.