«Απέναντι στην ευελιξία της αγοράς εργασίας που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πλούτου σήμερα πρέπει να αντιτάξουμε νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής, όπως το καθολικό εισόδημα», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του σε ημερίδα στο ΕΒΕΑ για την αξιολόγηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
«Η χώρα φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη σε μια συζήτηση για το κοινωνικό κράτος του 1950, τη στιγμή που θα έπρεπε να σχεδιάζει το κοινωνικό κράτος του 2050», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης, ενώ αναφέρθηκε στις σχέσεις τριβής φόρων και εισφορών στην Ελλάδα των μνημονίων. «Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου η ειδοποιός διαφορά φόρων και εισφορών είναι ο βαθμός ανταποδοτικότητας. Κάτι που φυσικά στην Ελλάδα έχει παύσει να ισχύει, ειδικά μετά τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, διαμορφώνοντας μια επικίνδυνη και ισχυρή πεποίθηση στον κόσμο πως φόροι και εισφορές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Η μετατροπή αυτής της σχέσης σε συμπληρωματική μπορεί να επιτευχθεί από μια ταυτόχρονη αλλαγή στα δύο συστήματα με στόχο ένα πλαίσιο που θα στηρίζει την απασχόληση και τις επενδύσεις, που θα ελαφρύνει τους πλέον κινητικούς συντελεστές από υπέρμετρες υποχρεώσεις και που θα ωθεί την αποταμίευση.
Αυτή η μεταρρύθμιση είναι δημοσιονομικά εφικτή επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης. «Απαιτεί ένα σύστημα τριών πυλώνων με κεφαλαιοποιητική συμπληρωματική ασφάλιση, μείωση των εισφορών κατά 30%, μείωση του ύψους και του αριθμού των συντελεστών, κατάργηση και ενοποίηση μιας σειράς φόρων και απλοποίηση των κλιμάκων πέριξ του 20%».